kedlaw0 09.02.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Chciałbym żeby każdy mógł wrzucać w tym wątku nierzetelne firmy z tematu fotowoltaiki. Na początek gruba akcja z dwiema osobami, które mają już 3 firmy i wyłudzają pieniądze, nie realizując umowy. http://www.wykop.pl/ramka/5328043/oszukany-na-fotowoltaike/?fbclid=IwAR3MmxlwtNJip_cjguDIZ8bmMPtzH_Be5Lar7RQB3oPs6XWj-gKkusZLXIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 11.02.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 To akurat ciekawa akcja, bo sam się kontaktowałem z tą firmą w celu zakupu paneli. Ale wymagali 100% przedpłaty i jakoś tak mnie tkneło, że to podejrzany temat,bo ceny za dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.02.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Ludzie kochani jak kupujecie paliwo na stacji ktoś chce od Was przedpłaty, a jak kupujecie chleb w sklepie to też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 12.02.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Ludzie kochani jak kupujecie paliwo na stacji ktoś chce od Was przedpłaty, a jak kupujecie chleb w sklepie to też? Nie do końca się zgodzę z Tobą. Nie jedna firma przy podpisywaniu umowy chce zaliczki na poczet zamówionego towaru. Po to by wiedzieć że klient się nie wycofa. Takie wzajemne zabezpieczenie. To nie jest jakieś dziwne. Ale jeśli się nie wywiązuje z obowiązku to moim zdaniem nie wiem co robi dalej na rynku. Przecież po zgłoszeniu do odpowiednich służb powinna być dawno zamknięta i powinien być wdrożony proces odzyskiwania pieniędzy przez niedoszłych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 12.02.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Następna sprawa, że instalacja nie kosztuje tyle co chleb czy paliwo, więc nie jest to dziwne. Ale ogólnie dobry temat dla inwestorów. Jeśli ktoś ma problem z jakąś firma czy dana firma robi cały czas "pod górkę" to można tutaj wylać swoje żale, by ustrzec innych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 A jaką gwarancję daje mi podpisanie umowy i wpłacenie zaliczki? A co mi da wpłacenie zaliczki jeśli firma się zawinie? Klient nie ma absolutnie żadnego zabezpieczenia. Umówmy się panele, inwerter, kable i zabezpieczenia to około 2/3 kosztów instalacji pozostała część to montaż + ogromny zysk firmy. Sprzęt zawsze można spieniężyć, a na usłudze montażu zarobić. Więc skoro firma chce zarobić to musi mieć sprzęt a nie zaliczkę. Montowałem nie jedną a 2 instalację w żadnym przypadku nie wpłaciłem nawet złotówki zaliczki. Firma inkasowała pieniądze do ręki zaraz po zakończeniu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.02.2020 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Śmieszy mnie branie jakichkolwiek zaliczek w tym przypadku. Jak już to jakaś niewielka typu 10 max 20%. Komponenty użyte do budowy instalacji są tak "standardowe" , że firma może ich użyć do innej instalacji.Jedynie zaliczka na projekt itp. gdyby się klient później wycofał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Masz rację. Oczekiwanie , że klient zapłaci 30-40% zaliczki jest chore. A Firma to często JDG i możesz szukać i ścigać.Chociaż spółka z o.o. z kapitałem 5.000,00 PLN jest jeszcze mniej wiarygodna finansowo.Ale takie czasy mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Nie do końca się zgodzę z Tobą. Nie jedna firma przy podpisywaniu umowy chce zaliczki na poczet zamówionego towaru. Po to by wiedzieć że klient się nie wycofa. Takie wzajemne zabezpieczenie. Chyba jakaś gówniana, biedna firemka. Jaki problem zamontować te panele następnemu klientowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 12.02.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Chyba jakaś gówniana, biedna firemka. Jaki problem zamontować te panele następnemu klientowi ? To szukaj klienta na 10szt. LG lub na Kehua. Będziesz rabat dawać? Ehh bez wyobraźni. Edytowane 12 Lutego 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 To szukaj klienta na 10szt. LG lub na Kehua. Będziesz rabat dawać? Ehh bez wyobraźni. To, że ty masz z tym problem nie oznacza, że inni też. Po pierwsze - w zalinkowanym przykładzie nie byĺo w specyfikacji nie wiadomo jak egzotycznych sprzętów. Po drugie - w 90% przypadków, to firma proponuje na jakich elementach wykona instalację. Jak ktoś ma na stanie 10palet paneli, to (kiedy wypadnie mu jeden klient) jedziecdo następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 12.02.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Chyba jakaś gówniana, biedna firemka. Jaki problem zamontować te panele następnemu klientowi ? Każda, z którą rozmawiałem o ofertach pobiera zaliczkę. Niezależnie od wielkości i zasobności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Każda, z którą rozmawiałem o ofertach pobiera zaliczkę. Niezależnie od wielkości i zasobności. No coż, najwyraźniej Ślask jest jakiś inny. A ile % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 12.02.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Od 30% do 70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 70% ?Takich to w ogóle spusciłbym na drzewo. 30% tylko pod warunkiem długoletniej bytności na rynku i maksymalnie 3-4 dni przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Tym razem zgadzam się z @stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 10% z sumy to i tak bardzo dużo Kuredna na wiosce:Panowie stawiam PV w cenie 3200 PLN /kWp z dotacji dostaniecie 5000 z mój prónd i termomodernizacji 3000 PLN po kosztach żadnego ryzyka PAN... - Panie BIERE JUSZ 10kWp!- OK Panocku 3200 PLN-Eeeee No panie wpiszemy termin październik, ale w wolnym terminie jesteśmy pewnie za 2-3 tyg. MAX!!!OK dziękuję do zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 12.02.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Z firmami które chcą więcej niż 10% zaliczki się nie rozmawia. To ze mną nie pogadasz. Poniżej rozpiska jak biorę zaliczki: 60 koła na dzień dobry 60 koła po dostsrczeniu zdjęć złożonego produktu 40 po dostawie na budowę 40 po montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.02.2020 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Pierdu , pierdu...Domy też wybudowaliście za 10% zaliczki ?Może to i nie ta skala- ale moim zdaniem 30% zaliczki jest ok , przecież wykonawca musi najpierw wykonać 100% , a potem ma dostać zapłatę...To tak na marginesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.02.2020 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Przeczytaj tytuł tego tematu i się zastanów czy rozumiesz o jakich firmach tu piszemy. Temat to jedno , a dyskusja to drugie - wniosek , że każdy instalator chcący więcej niż 10% zaliczki jest podejrzany, jest błędny ... Nie każdy inwestor jest aniołem... Edytowane 12 Lutego 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts