Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarne owce-wykonawcy PV

kedlaw0

Recommended Posts

Chciałbym żeby każdy mógł wrzucać w tym wątku nierzetelne firmy z tematu fotowoltaiki.

Na początek gruba akcja z dwiema osobami, które mają już 3 firmy i wyłudzają pieniądze, nie realizując umowy.

http://www.wykop.pl/ramka/5328043/oszukany-na-fotowoltaike/?fbclid=IwAR3MmxlwtNJip_cjguDIZ8bmMPtzH_Be5Lar7RQB3oPs6XWj-gKkusZLXIM

Ludzie kochani jak kupujecie paliwo na stacji ktoś chce od Was przedpłaty, a jak kupujecie chleb w sklepie to też?

Nie do końca się zgodzę z Tobą. Nie jedna firma przy podpisywaniu umowy chce zaliczki na poczet zamówionego towaru. Po to by wiedzieć że klient się nie wycofa. Takie wzajemne zabezpieczenie. To nie jest jakieś dziwne. Ale jeśli się nie wywiązuje z obowiązku to moim zdaniem nie wiem co robi dalej na rynku. Przecież po zgłoszeniu do odpowiednich służb powinna być dawno zamknięta i powinien być wdrożony proces odzyskiwania pieniędzy przez niedoszłych inwestorów.

A jaką gwarancję daje mi podpisanie umowy i wpłacenie zaliczki? A co mi da wpłacenie zaliczki jeśli firma się zawinie? Klient nie ma absolutnie żadnego zabezpieczenia.

Umówmy się panele, inwerter, kable i zabezpieczenia to około 2/3 kosztów instalacji pozostała część to montaż + ogromny zysk firmy. Sprzęt zawsze można spieniężyć, a na usłudze montażu zarobić. Więc skoro firma chce zarobić to musi mieć sprzęt a nie zaliczkę. Montowałem nie jedną a 2 instalację w żadnym przypadku nie wpłaciłem nawet złotówki zaliczki. Firma inkasowała pieniądze do ręki zaraz po zakończeniu instalacji.

Nie do końca się zgodzę z Tobą. Nie jedna firma przy podpisywaniu umowy chce zaliczki na poczet zamówionego towaru. Po to by wiedzieć że klient się nie wycofa. Takie wzajemne zabezpieczenie.

Chyba jakaś gówniana, biedna firemka.

Jaki problem zamontować te panele następnemu klientowi ?

To szukaj klienta na 10szt. LG lub na Kehua. Będziesz rabat dawać? Ehh bez wyobraźni.

To, że ty masz z tym problem nie oznacza, że inni też.

Po pierwsze - w zalinkowanym przykładzie nie byĺo w specyfikacji nie wiadomo jak egzotycznych sprzętów.

Po drugie - w 90% przypadków, to firma proponuje na jakich elementach wykona instalację. Jak ktoś ma na stanie 10palet paneli, to (kiedy wypadnie mu jeden klient) jedziecdo następnego.

10% z sumy to i tak bardzo dużo

Kuredna na wiosce:

Panowie stawiam PV w cenie 3200 PLN /kWp z dotacji dostaniecie 5000 z mój prónd i termomodernizacji 3000 PLN po kosztach żadnego ryzyka PAN...

- Panie BIERE JUSZ 10kWp!

- OK Panocku 3200 PLN

-Eeeee No panie wpiszemy termin październik, ale w wolnym terminie jesteśmy pewnie za 2-3 tyg. MAX!!!

OK dziękuję do zobaczenia.

Przeczytaj tytuł tego tematu i się zastanów czy rozumiesz o jakich firmach tu piszemy.

Temat to jedno , a dyskusja to drugie - wniosek , że każdy instalator chcący więcej niż 10% zaliczki jest podejrzany, jest błędny ...

Nie każdy inwestor jest aniołem...

Edytowane przez bobrow