Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarne owce-wykonawcy PV

kedlaw0

Recommended Posts

Pierdu , pierdu...

Domy też wybudowaliście za 10% zaliczki ?

Może to i nie ta skala- ale moim zdaniem 30% zaliczki jest ok , przecież wykonawca musi najpierw wykonać 100% , a potem ma dostać zapłatę...

To tak na marginesie...

Zaliczkę płaciłem tylko za okna - ale to normalne, gdyż były robione specjalnie dla mnie i niesprzedawalne, gdybym się wycofa.

Jeszcze wykonawcy elewacji - ale to było 500zł, daleko mniej, niż te 30% o których piszesz

Zaczynam przyjmować zaliczki na poczet uprawy pomidorów głównie odmiany rosyjskie 5 PLN/kg do sprzedania zostało max 450kg. Żaden inny odbiorca nie zgodził się płacić zaliczek, płaci za produkt.

Ewentualnie jeśli kogoś interesują megaostre papryki

Ałtajskij oranżewyj

[ATTACH=CONFIG]440789[/ATTACH]

White beauty

[ATTACH=CONFIG]440790[/ATTACH]

Corazon

[ATTACH=CONFIG]440791[/ATTACH]

Green giant

[ATTACH=CONFIG]440792[/ATTACH]

Edytowane przez marcinbbb

Słuchajcie -każdy oczywiście ma swoje zdanie...ja np uważam ,że twierdzenie ,iż :

pobranie zaliczki max do 30% na poczet budowy PV jest potencjalnym oszustwem lub świadectwem nierzetelności wykonawcy -moim zdaniem jest nieprawdziwe i niesprawiedliwe.

Kolego raczej nie zostaniesz zrozumiany.

Aby zrozumieć dlaczego wykonawca potrzebuje zaliczki trzeba albo mieć odrobinę wyobraźni albo trzeba znać rynek i wiedzieć jak to działa od strony wykonawcy.

Podaję przykład (to tylko przykład): Wycena ---> klient się zgadza (umowa - pobranie zaliczki na towar) ---> tel do hurtowni (zamówienie towaru - będzie dopiero za 2 miesiące) ---> montaż u klienta (dopłata).

Ludzie tutaj myślą, że każdy instalator/hurtownia to ma na placu kontener świeżutkich paneli prosto ze statku... Panel to towar, który po roku jest słabszy - żaden instalator nie chce instalować "leżaków magazynowych" ale niestety jeśli jakiś jaśnie pan się rozmyśli w tydzień przed montażem listopadzie to na 90%, ktoś dostanie te panele w lutym, marcu, kwietniu... zaliczka ma go do tego zniechęcić a z drugiej strony zabezpieczyć.

Patologie się zdarzają i zdarzać będą - przykład z tematu nie jest rozstrzygnięty - wręcz przeciwnie bo po przedstawieniu stanowiska tej oskarżonej firmy pojawiło się sporo niewiadomych... w tym groźba pozwu za zniesławienie.

Wg opisu ta firma z przykładu jest pośrednikiem, pośrednika, pośrednika a nie firmą zajmującą się montażem.

Edytowane przez enermos

jeśli jakiś jaśnie pan się rozmyśli w tydzień przed montażem listopadzie to na 90%, ktoś dostanie te panele w lutym, marcu, kwietniu...

Ta firma to płaci pracownikom raz na pół roku i zatrudnia ich na czarno aby ZUS`u nie płacić? Skoro od listopada do kwietnia ma zaplanowaną 1 instalację? Faktycznie patologia...

Chciałbym żeby każdy mógł wrzucać w tym wątku nierzetelne firmy z tematu fotowoltaiki.

Na początek gruba akcja z dwiema osobami, które mają już 3 firmy i wyłudzają pieniądze, nie realizując umowy.

http://www.wykop.pl/ramka/5328043/oszukany-na-fotowoltaike/?fbclid=IwAR3MmxlwtNJip_cjguDIZ8bmMPtzH_Be5Lar7RQB3oPs6XWj-gKkusZLXIM

WOOOW, ale historia. Na początku nie chciał mi się odpalic link ale poetm jednak się udało. Rety. Bardzo dobrze,że Pan Patryk ostrzegł przed ta firmą. Dzięki temu i ja bedę to czynić. Mimo iż do tej pory pierwszy raz w ogóle słyszałam o takiej firmie. Cieszę się ,że dostał kompleksową pomoc. Pozdrawiam