corass 10.02.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Czołem, Większość zawiasów jakie udało mi się wygooglować mają regulację na 3 śrubach. Wg zdjęć poniżej tutaj mamy 2 śruby - imbus i zwykły paski. Potrzebuję zwiększyć docisk drzwi do ościeżnicy ponieważ przy dolnej krawędzi jest wg mnie słaby docisk. Słaby ponieważ w wiatrołapie jest zimno, a w ostatnie słoneczne dni zauważyłem że widzę prześwit w kilku miejscach. Czy może radzicie kupić nową uszczelkę, grubszą uszczelkę? Jest to druga zimna tych drzwi. Domniemywam że imbus w ościeżnicy odpowiada za docisk. Próbowałem kręcić ale idzie bardzo ciężko. Może coś podłożyć pod skrzydło i wtedy kręcić? A może jest jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.02.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ale szajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.02.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Na ostatnim zdjęciu jest śruba imbusowa . Luzujesz ją (najlepiej oba zawiasy - trzeci skrajny zostaw, niech trzyma) a wtedy skrzydło staje się luźne i można je dopchnąć - jeśli to dolny zawias to samo opadnie. Szajs jak szajs - typowy zawias trójdzielny dla starszego typu drzwi stalowych. Ciągle obecny na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corass 10.02.2020 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedź. Każdy z trzech zawiasów tak wygląda. Drzwi montowane przez dewelopera 2 lata temu. Czy można wymienić same zawiasy bez ościeżnicy? Jeżeli tak to na co zwrócić uwagę przy zakupie nowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.02.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Nie można. Nic nie zmienisz bez jakiś większych przeróbek ślusarskich. Deweloper? to zawsze mi brzmi nieprzyjemnie (cena) i może być coś więcej niż tylko kwestia regulacji docisku. Masz foto całych drzwi? albo tabliczka/naklejka z logo producenta) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corass 10.02.2020 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jak sie możesz domyślić etykietki brak. Deweloper - szkoda gadać. Moze zakup grubszej uszczelki pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.02.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Myślałem że fotka pomoże rozszyfrować markę drzwi, co by mogło naprowadzić na kwestię poprawy docisku. Na pewno wykluczyła Wikęd czy Kmt. Nie ma dramatu - przynajmniej klamka to nie najtańsza chińszczyzna. Pozostaje Ci tak ustawić zawiasy, by skrzydło równo dociskało do ościeżnicy, potem ustawić docisk na zaczepie zamka (jeśli jest). A na początek sprawdzić, czy skrzydło z każdej strony w miarę równo zachodzi na futrynę. Może być jeszcze kwestia progu, np. jego cofnięcie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corass 11.02.2020 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Z napisów na drzwiach, klamkach i zamkach: Jania, Axe, Wilka. W ramach doprecyzowania. Drzwi zamykają się łatwo, w nocy gdy przejeżdżam palcem od wewnątrz po styku skrzydła i ościeżnicy to na całym obwodzie jest dość równo. Nigdzie szczególnie nie 'ciągnie'. Nigdzie nie ma oblodzenia, szronu itd. w przedsionku jest podlogowka a pomimo jest to najzimniejsze pomieszczenie. Co do progu to jest on w linii ościeżnicy więc tu jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.02.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Axa i Wilka - normalne akcesoria (są ok ) Zamki Jania / polska firma/ - mi kojarzą się raczej z tanim produktem, ale nie jakoś źle. Skoro wzrokowo wszystko wygląda nieźle, to nie wiem czy coś zrobisz. To mogą być drzwi o grubości ok 5cm, z jedną uszczelką, wypełnienie styropianowe. UW (izolacyjność termiczna ~ 1,5 a może i słabiej. Mało szczelne (to nic że nie czujesz przewiewów, bo wymiana powietrza ma prawo się odbywać i na pewno jest to określone w parametrach tych drzwi). Kiedyś liczyłem klientowi - wyszło mi, że drzwi w przypuszczalnej klasie 2 przepuszczalności powietrza mają prawo wpuścić ok 20m3 powietrza na godzinę!. Także ten.. tego.. Zweryfikuj zawiasy i równość dolegania, docisk (by zamykały się lekko, ale odpowiednio mocno) i to tyle co można im zrobić. Nie znam patentów na grubszą uszczelkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corass 11.02.2020 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Dzięki za info i pomoc. Dam znać co udało mi się ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.02.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Masz tam w ogóle regulację na języku zamka jak wspomniane Wikędy i KMT? Zawiasami podciągniesz skrzydło ale przydałby się jeszcze punkt zaczepienia trochę ciaśniej ustawiony. We wspomnianych wyżej firmach reguluje się go 2 śrubkami w jakieś 15 sekund. Co do drzwi moim zdaniem jakaś marketowa masówka od dewelopera. Może jest gdzieś wlepka z nazwą? Może na zamku, na klamce czy na progu jest jakieś logo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corass 16.03.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 http://sklep-internet.pl/drzwi-mar-tom-72-gladkie-silver-91-82-milk.html to są te drzwi. Taka informację uzyskałem od firmy która dostarczyła drzwi na inwestycje. Jest regulacja na języku, są 2 śrubki. Robiłem pomiar termometrem termicznym i było ok 10-15 stopni różnicy względem narożników od strony zawiasów. Zasadniczo jak popchne ręką narożniki od strony zamka to się odginają , to pewnie dlatego że nie ma tam dodatkowych języków albo bolców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.03.2020 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Taka specyfika drzwi. Nie wiem czy ten model ma wzmocnienie ramiakiem drewnianym - on nadaje trochę sztywności. Czasem zamek listwowy pomaga,ale niekiedy drzwi mają wadliwą projektowo konstrukcję i mimo tego mogą mieć luzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts