Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się obliczyć czy muszę zmieniać licznik z 1 fazowego na 3 fazowy?

Recommended Posts

Witajcie,

Proszę bardzo o pomoc w określeniu / wyliczeniu czy będę musiał zmieniać licznik 1 fazowy na 3 fazowy?

Już tłumaczę,

W mieszkaniu mam licznik 1 fazowy:

- Zabezp.(A): 25,

- Moc umowna (kW): 5,70

- Ilość faz: 1

Kable miedziane, skrzynka bezpieczników wymieniona z korkowych na "wajchy".

IMG-20200210-154522.jpg

Zużycie w mieszkaniu za 2019r. wyglądało tak:

Zużycie za rok 2019 - 1193 kWh

1-2 (2019) - 181 kWh

3-4 (2019) - 156 kWh

5-6 (2019) - 187 kWh

7-8 (2019) - 159 kWh

9-10 (2019) - 177 kWh

11-12 (2019) - 160 kWh

--------------------------------------

Już tłumaczę dlaczego zastanawiam się czy MUSZĘ wymieniać instalację z 1 fazowej na 3 fazową.

Kuchnię zabudowaną mamy od 1998 r. jak i zabudowane sprzęty firmy AEG. W związku iż na rok 1998 była to chorendalnie droga kuchnia i wypasiona, to już czas ją zmienić na nową - mimo że wszystko działa cacy.

- kuchenka gazowa (góra), dół elektryczny (klasa energetyczna ?) - rok 1998

- lodówka 2 metrowa (klasa energetyczna B)

- zmywarka 40cm (klasa energetyczna B)

Oprócz tego 2 laptopy typowe, pralka A++, telewizor A++, oświetlenie ledowe - energooszczędne w mieszkaniu,

Podkreślam że ani razu, nigdy mi korki nie wybiły - nawet jak równocześnie działały:

- czajnik 1000W

- piec elektryczny 220 stopni (ciasto)

- zmywarka

- pralka

- telewizor

- lodówka 24h wiadomo

I z mojego punktu widzenia nie potrzebuję zmieniać z 1 fazy na 3 fazy,, bo wszystko działa jak należy, ale jak będę na wiosnę robił kuchnię to wolę wcześniej to wiedzieć.

--------------------------------------

Sprzęt w kuchni będzie zmieniony na bardziej energooszczędne:

- kuchenka gazowa (góra), dół elektryczny (klasa energetyczna ?) - rok 1998 ->góra gaz bez zmian (żadna indukcja) + dół elektryczny A+

- lodówka 2 metrowa (klasa energetyczna B) -> lodówka A++

- zmywarka 40cm (klasa energetyczna B) -> zmywarka 60cm A++

------------------------------------

Zmieniać przyzwyczajeń zużycia prądu nie będzie - nie pojawi się nagle większe zużycie o 30-40% na pewno.

Lodówka, zmywarka i piec* będą zmienione z klasy energetycznej B na A++, więc tutaj spadnie zużycie energii (* piec nie wiem jakiej jest klasy).

Całościowo zużycie będę miał niższe niż w 2019r. w najgorszym wypadku takie same.

Więc czy jest jakiś PRAKTYCZNY powód dlaczego muszę zmienić na 3 fazy podczas remontu całej kuchni? A nie zostawać na 1 fazie?

Jedynie czego się boję że dół nowy piekarnika elektrycznego do zabudowy muszą być podłączone pod 3 fazy i to mnie będzie musiało zmuszać zmiany instalacji na 3 fazy. Mam rację co do obawy?

Bo ciągnięcie nowych kabli do kuchni (np. do pieca) nie widzi mi się za bardzo - bo musiałbym rozkuwać pół mieszkania zrobionego....

A wolałbym nie, ale jak nowy sprzęt wymusi na mnie 3 faz, to trudno :(

Edytowane przez muniek0122

Proszę podać typ tego "piekarnika 3-fazowego".

Dlatego się pytam czy nowe kuchenki (sam dół elektryczny) wymagają obligatoryjnie 3 faz, czy nie?

Chodzi mi o to że podejrzewam że jedynie dół piekarnika do zabudowy w nowej kuchni może na mnie wymusić zmianę na 3 fazy - chyba że się mylę?

PS. Nowego piekarnika jeszcze nie mam kupionego.

Ale tak na szybko, to znalazłem do zabudowy takie coś z Boscha - góra gaz, a dół mamy takie parametry:

Klasa energetyczna A+

Napięcie zasilania 230 V

Moc przyłączeniowa 3,65 kW

https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/bosch-hbg635bb1.bhtml

Jest to przykładowy na szybko piekarnik, zawsze mogę wybrać inny jeżeli taki powodował by problemy z instalacją.

Edytowane przez muniek0122