muniek0122 10.02.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Witajcie, Proszę bardzo o pomoc w określeniu / wyliczeniu czy będę musiał zmieniać licznik 1 fazowy na 3 fazowy? Już tłumaczę, W mieszkaniu mam licznik 1 fazowy: - Zabezp.(A): 25, - Moc umowna (kW): 5,70 - Ilość faz: 1 Kable miedziane, skrzynka bezpieczników wymieniona z korkowych na "wajchy". Zużycie w mieszkaniu za 2019r. wyglądało tak: Zużycie za rok 2019 - 1193 kWh 1-2 (2019) - 181 kWh 3-4 (2019) - 156 kWh 5-6 (2019) - 187 kWh 7-8 (2019) - 159 kWh 9-10 (2019) - 177 kWh 11-12 (2019) - 160 kWh -------------------------------------- Już tłumaczę dlaczego zastanawiam się czy MUSZĘ wymieniać instalację z 1 fazowej na 3 fazową. Kuchnię zabudowaną mamy od 1998 r. jak i zabudowane sprzęty firmy AEG. W związku iż na rok 1998 była to chorendalnie droga kuchnia i wypasiona, to już czas ją zmienić na nową - mimo że wszystko działa cacy. - kuchenka gazowa (góra), dół elektryczny (klasa energetyczna ?) - rok 1998 - lodówka 2 metrowa (klasa energetyczna B) - zmywarka 40cm (klasa energetyczna B) Oprócz tego 2 laptopy typowe, pralka A++, telewizor A++, oświetlenie ledowe - energooszczędne w mieszkaniu, Podkreślam że ani razu, nigdy mi korki nie wybiły - nawet jak równocześnie działały: - czajnik 1000W - piec elektryczny 220 stopni (ciasto) - zmywarka - pralka - telewizor - lodówka 24h wiadomo I z mojego punktu widzenia nie potrzebuję zmieniać z 1 fazy na 3 fazy,, bo wszystko działa jak należy, ale jak będę na wiosnę robił kuchnię to wolę wcześniej to wiedzieć. -------------------------------------- Sprzęt w kuchni będzie zmieniony na bardziej energooszczędne: - kuchenka gazowa (góra), dół elektryczny (klasa energetyczna ?) - rok 1998 ->góra gaz bez zmian (żadna indukcja) + dół elektryczny A+ - lodówka 2 metrowa (klasa energetyczna B) -> lodówka A++ - zmywarka 40cm (klasa energetyczna B) -> zmywarka 60cm A++ ------------------------------------ Zmieniać przyzwyczajeń zużycia prądu nie będzie - nie pojawi się nagle większe zużycie o 30-40% na pewno. Lodówka, zmywarka i piec* będą zmienione z klasy energetycznej B na A++, więc tutaj spadnie zużycie energii (* piec nie wiem jakiej jest klasy). Całościowo zużycie będę miał niższe niż w 2019r. w najgorszym wypadku takie same. Więc czy jest jakiś PRAKTYCZNY powód dlaczego muszę zmienić na 3 fazy podczas remontu całej kuchni? A nie zostawać na 1 fazie? Jedynie czego się boję że dół nowy piekarnika elektrycznego do zabudowy muszą być podłączone pod 3 fazy i to mnie będzie musiało zmuszać zmiany instalacji na 3 fazy. Mam rację co do obawy? Bo ciągnięcie nowych kabli do kuchni (np. do pieca) nie widzi mi się za bardzo - bo musiałbym rozkuwać pół mieszkania zrobionego.... A wolałbym nie, ale jak nowy sprzęt wymusi na mnie 3 faz, to trudno Edytowane 10 Lutego 2020 przez muniek0122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.02.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Proszę podać typ tego "piekarnika 3-fazowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muniek0122 10.02.2020 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Proszę podać typ tego "piekarnika 3-fazowego". Dlatego się pytam czy nowe kuchenki (sam dół elektryczny) wymagają obligatoryjnie 3 faz, czy nie? Chodzi mi o to że podejrzewam że jedynie dół piekarnika do zabudowy w nowej kuchni może na mnie wymusić zmianę na 3 fazy - chyba że się mylę? PS. Nowego piekarnika jeszcze nie mam kupionego. Ale tak na szybko, to znalazłem do zabudowy takie coś z Boscha - góra gaz, a dół mamy takie parametry: Klasa energetyczna A+ Napięcie zasilania 230 V Moc przyłączeniowa 3,65 kW https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/bosch-hbg635bb1.bhtml Jest to przykładowy na szybko piekarnik, zawsze mogę wybrać inny jeżeli taki powodował by problemy z instalacją. Edytowane 10 Lutego 2020 przez muniek0122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.02.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 No właśnie. Piekarnik na 230 V.Ja tu widzę inny aspekt sprawy i "niebezpieczeństwo" dla instalacji :Wypadało by zasilić piekarnik nową, niezależną wydzieloną linią i zabezpieczoną, zgodnie z zasadą - odbiorniki pow. 2 kW powinny być zasilane oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muniek0122 10.02.2020 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha to jednak będę musiał ciągnąć nowy kabel przez całe mieszkanie - bo kuchnia a licznik są idealnie na przeciwległych końcach mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts