Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do ekspertów: czy fakt, że pomieszczenie nad/pod ocieplanym stropem jest ogrzewane lub nie powinno wpływać na wybór materiału ocieplającego?

Np. ocieplenie stropu w pomieszczeniu które nie jest ogrzewane ale pod spodem jest pomieszczenie ogrzewane czyli sytuacja np na nieogrzewanym strychu.

Albo ocieplenie stropu gdzie nad i pod jest brak ogrzewana (np. strych nad garażem ).

Chodzi mi o wybór materiału nie pod kątem izolacji termicznej ale pod kątem tego żeby wilgoć nie wyszła. Czy to ma jakieś znaczenie ? Styropian vs wełna.

Czy strop nad ogrzewanym pomieszczeniem wtedy lepiej ocieplić wełną czy styropianem? (czytałem, że przy styropiane może wyjść wilgoć ?)

tak w zależności od tego jakie pomieszczenie znajduje się nad i pod dobieramy odpowiednią grubość izolacji oraz jej funkcje.

np. jeżeli strop oddziela dwa pomieszczenia ogrzewane to de facto izolacja ułozona np. w stropie będzie glównie pełniła funkcje izolacji akustycznej nie termicznej.

Jeżeli strop oddziela pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego to wówczas izolacja ma spełniać głównie funkcje izolacji termicznej .

Ja osobiście poleciłbym ci wełnę. z uwagi na fakt że jest materiałem paroprzepuszczalnym i pozwala parze wodnej na swobodne odpłynięcie. możesz np. zastosować Toprock Super w rolce w grubości 25-30cm, dzięki czemu uzyskasz energooszczedny standard przegrody

Pamiętaj jednak że izolacja zawsze powinna być wykonywana od strony zimnej/zimniejszej.

http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

Generalnie sprawa ma się tak. Nad pomieszczeniami mokrymi typu kuchnia, łazienka , pralnia , suszarnia należy stosowac paroizolację nawet mimo hydrofobizacji wełny. Nad pozostałymi pomieszczeniami nie ma takiej konieczności ale tez ułożoenie jej nie będzie błędem.

Osobiście proponowałbym Ci nad garażem położyć paroizolację . Na wełnę z kolei nic już nie musi przychodzić.

Gość Arturo72
Trzeba dawać na strop paroizolację?

Aby wilgoć z ogrzewanego pomieszczenia po spodem nie przeszła do wełny?

I czy na wełnę też jakaś folia.

A czy nie prościej, taniej, szybciej, praktyczniej i "bezpieczniej" dać styropian?

A czy nie prościej, taniej, szybciej, praktyczniej i "bezpieczniej" dać styropian?

Arturo dlatego założyłem ten temat bo ciągle nie wiem co będzie lepsze i nie będzie wilgoci/grzyba.

Gość Arturo72
Arturo dlatego założyłem ten temat bo ciągle nie wiem co będzie lepsze i nie będzie wilgoci/grzyba.

Jeśli w domu, w pomieszczeniach ogrzewanych będzie poprawna wentylacja to wilgoci a tym bardziej grzyba nie uswiadczysz.

Ja nie mam ani grama wełny wewnatrz domu i wilgoci brakuje :)

Parterowka z nie użytkowanym poddaszem ze stropem drewnianym, na stropie w suficie podwieszanym 30cm styro bez żadnych folii.

Edytowane przez Arturo72

To dałbyś na ocieplenie stropu na strychu styropian? Ile cm?

Strych nieogrzewany. Płyta żelbet.

W domu będzie wentylacja mechaniczna.

Mam dylemat bo ktoś mi mówił że w moim przypadku lepiej wełne dać na strych.

Gość Arturo72
To dałbyś na ocieplenie stropu na strychu styropian? Ile cm?

Strych nieogrzewany. Płyta żelbet.

W domu będzie wentylacja mechaniczna.

Mam dylemat bo ktoś mi mówił że w moim przypadku lepiej wełne dać na strych.

Nie tylko dałbym styro na strop strychu ale i dałem styro na strop :)

Wg mnie min 30cm, górna warstwa to może być twardy styro typu EPS 100 czy 200, wtedy mógłbyś bez problemu chodzić po nim.

Tym bardziej, że masz poprawną wentylację ;)

Gość Arturo72
Dzięki, czyli np 2x 15cm i wylewka ? trochę się strych obniży no ale trudno ;)

No możesz dać wylewkę ale gdybyś nie chciał to śmiało po takim styro możesz chodzić bez obaw wpadniecia niżej :D

Gość Arturo72
No to super. A w garażu tak samo? W garażu wentylacji raczej nie będzie.

Nad garażem mam 15cm, brama garażowa nie jest 100% szczelna także jako taka wentylacja jest :)

Gość Arturo72
Ok ;)

W Twoim dzienniku budowy jest coś o styropianie pod wylewkami? Bo nie wiem czy szukać.

Nie ma nic, bo takowego nie ma ;)

Wylewka jest bezpośrednio na płycie a dopiero pod płytą jest 20cm :)