Włodek W. 18.12.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Mamy króliczka Dużo chodzenia, pytania czy można taniej i dobrże .Najlepiej z polecenia fachowców i zobaczyć ich pracę . Warto się trudzić Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 18.12.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Drodzy, Mam pytanie - marzy nam się parterowy domek - 120m2. Jednak kompletnie nie wiemy ile należy przeznaczyć pieniędzy na takie "marzenie" . Czytałam, że wielokrotnie przekraczaliście kwoty jakie sobie założyliście. Niewiem na ile traktować serio oferty, że taki dom można mieć za 250 000 zł? Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Taki jak na zdjęciach;parterowy 93m2,ocieplony,blachodachówka,wyjścia kanalizacyjne,elektryka,bez tynków wew,bez działki, 50.000 pln. prowadzę dokładne, w tę cenę wliczona jest nawet woda mineralna i browarki http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=30705&q=miodowy&k=2 też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 19.12.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Drodzy, Mam pytanie - marzy nam się parterowy domek - 120m2. Jednak kompletnie nie wiemy ile należy przeznaczyć pieniędzy na takie "marzenie" . Czytałam, że wielokrotnie przekraczaliście kwoty jakie sobie założyliście. Niewiem na ile traktować serio oferty, że taki dom można mieć za 250 000 zł? Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Taki jak na zdjęciach;parterowy 93m2,ocieplony,blachodachówka,wyjścia kanalizacyjne,elektryka,bez tynków wew,bez działki, 50.000 pln. prowadzę dokładne, w tę cenę wliczona jest nawet woda mineralna i browarki http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=30705&q=miodowy&k=2 też A, jaka ilośc tych browarków , bo moze wyjdzie na to ze sama budowa to pikus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 20.12.2004 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Nam wyszlo ok. 1580 pln za m2 i wnosic meble (ktore mam).Postawilismy D24 z kolekcji Muratora (180 m2). Do zrobienia zostalo:- pomalowac (ok. 800 pln na farbe), co zrobie sam- duza lazienka (ok. 9.000 pln) jak juz robic to robic...- podbitka (ok 3.000 pln)Tyle dom.Nie licze kuchni, bo przenosimy obecna, a na docelowa bede chcial wydac kilkanascie tysiecy, a nie znowu jakas prowizorka. Nie licze tez zagospodarowania terenu, co bede sukcesywnie sam robil... Proponuje przyjac 1750 pln na m2 domu... PozdroJay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpecik 30.12.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Witam,dziękuję za wątek. Ja blokowy jestem, ale kupuję jutro działkę koło Rzeszowa (uf, żeby się udało). Chciałbym tylko zapytać - na ile osób przewidziane są wasze domy bo to pomoże mi ocenić na ile ja będę musiał być gotowy. Jestem sam z żoną i jej się marzy 150m2. Ja uważa, że 120m2 jest OK i sensownie finansowo tym bardziej, że planowana działka ma 68arów (gaz, woda, prąd) ichaciałbym aby było ładnie koło domu.Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 30.12.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 U mnie za całość z wykończeniem i wyposażeniem w klasie "średniej" wyszło 1650 za m2. domek ma 140 m. Myślę że ten metraż jest optymalny dla 4 osobowej rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 30.12.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 karpecik,zależy co kto chce w tym domu mieć. niektórzy potrzebują jakiś gabinet, inni pracownię albo siłownię, niektórzy upychają dzieci po 2 w pokoju, inni rozdają kazdemu po całym. Jak ktoś wychodzi całą rodziną z 2 pokoi w bloku, to 120 m2 w domku będą zbawieniem... jakiś czas... Zmieni się jednak styl życia, człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego i te 120 m2 mogą po roku wydać się ciasne, dokładnie o 1 pokoik za mało, bo gości albo w salonie trzeba położyć albo w dziecinnym pokoju ( a dziecko razem z rodzicami). Z drugiej strony wszystko kosztuje... sam miałem dylemat przy wyborze projektu, moja żona parła metrażowo do góry, ja do dołu. Metraż jedno, rozkład pomieszczeń drugie a razem to trzeba jakoś "ożenić".Pamiętaj, żeby zaplanować powierzchnię składowo/przechowalniową, i to wcale nie skąpą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 30.12.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 karpecik, mam 123 m kw. dla 2+2. Jest dobrze - to kompromis pomiędzy wygodą a kosztami i budowy i... utrzymania I tak jak ktos juz napisał - ważny jest przemyślany rozkład pomieszczeń ( ze względu chćby na akustykę, cyrkulację powietrza - ogrzewanie). Siostra mieszka w domu 350 m kw. , ja 120 - zbuduj tyle na ile będzie Ciebie stać. Następny dom będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech_d12 03.01.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Buduję d12 (116m2) z muratora,mam stan surowy zamknięty,bardzo dużo pracy wykonałem sam, szacuję,że całkowity koszt (bez działki) zamknie się w kwocie 170-190 tys pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech_d12 03.01.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Buduję d12 (116m2) z muratora,mam stan surowy zamknięty,bardzo dużo pracy wykonałem sam, szacuję,że całkowity koszt (bez działki) zamknie się w kwocie 170-190 tys pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Drodzy, Mam pytanie - marzy nam się parterowy domek - 120m2. Jednak kompletnie nie wiemy ile należy przeznaczyć pieniędzy na takie "marzenie" . Czytałam, że wielokrotnie przekraczaliście kwoty jakie sobie założyliście. Niewiem na ile traktować serio oferty, że taki dom można mieć za 250 000 zł? Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Można kupić pod Wrocławiem segment 80 m2 w zabudowie szeregowej za 195 tyś. Od dewelopera oczywiście. Pozostaje tylko wykończenie wnętrza. Ja już zakupiłem i jestem cały szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 08.01.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Można kupić pod Wrocławiem segment 80 m2 w zabudowie szeregowej za 195 tyś. Od dewelopera oczywiście. Pozostaje tylko wykończenie wnętrza. Ja już zakupiłem i jestem cały szczęśliwy. W życiu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 08.01.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 mieczu -to cena domu luksusowego, nie bójmy się tego słowa. Ja mam 1500 pln za metr i muszę się w tym zmieścić, wiem że trzeba będzie iść na masę kompromisów wykończeniowych. BK chce 1500, a Mieczotronix ma 2000. Mysle, ze wiekszosc ma wlasnie takie ceny przed/po. Ja rowniez i to bez luksusu. ktory w umiarkowanym wydaniu bedzie kosztowal kolejne 500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jofia 13.08.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Witam. Podciagam temat, bo jestem na etapie planowania oszczednosci a ceny sie od jakiegos czasu pozmienialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 13.08.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 My też bardzo intensywnie myślimy , czy wystarczy nam 250 tys, na prosty dom z dwuspadowym dachem o 126m p.uż, zwłaszcza, że chcemy by wybudowała go firma, ale coś czuję że chyba nie zmieścimy się w tej kwocie pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 14.08.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 czy wystarczy nam 250 tys, na prosty dom z dwuspadowym dachem o 126m p.uż, zwłaszcza, że chcemy by wybudowała go firma, ale coś czuję że chyba nie zmieścimy się w tej kwocie Chyba się nie zmieścicie... ok. 250 tys. wydalem 2-3 lata temu na właśnie taki taki domek i nie budowała go firma... A ! - to jeszcze zależy z czym się nie zmieścicie. Dom zbudujecie na pewno - najwyżej nie wykończycie wszystkiego lub coś zostawicie na później. Hmmm, mieszkam dwa lata i to co zostało na później baaardzo wolno się "robi"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.08.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Obecnie mam policzony bardzo dokładnie dom 175 m2 ( podłóg ) + 38 m2 garaż dwustanowiskowy. Razem materiały + robocizna + papierologia - 407-410 tys. zł. „na gotowo” przy bardzo niewielkim wkładzie pracy własnej + bardzo dokładne własne planowanie. BK500 + 20 cm styropianu – 180 m2 ścian zewnętrznych, 700 m2 tynków tradycyjnych, Dach ( prawie ) kopertowy z „doklejonym” garażem - razem 300 m2, dachówka betonowa, pełne deskowanie, ocieplenie 30 cm wełny, podbitka, orynnowanie, 5 okien dachowych + 1 świetlik, prawie całkowicie przeszklony salon + 8 innych okien, okna drewniane, szyby U=0,6, g=0,5, Brama garażowa 4,5 m automat, 10 drzwi wewnętrznych, Kominek, Salon podłoga drewniana ( mozaika 11 mm ), Pozostałe pomieszczenia panele w dobrym gatunku, Łazienki, kuchnia i komunikacja – terakota, Ogrzewanie PC + cały dom podłogówka, Rekuperator + GWC, drenaż budynku, bez piwnic, Instalacja elektryczna + TV-Sat + komp. itp. Instalacja wodna z cyrkulacją, Podjazd + chodnik kostka – 75 m2. To co już jest ; 1. działka, 2. wszystkie media ( będą potrzebne projekty podłączenia + koszt przyłączy do nowego budynku ), Zaplanowane jest : Parter : Salon 32 m2, kuchnia z jadalnią, łazienka + toaleta, sypialnia, gabinet, komunikacja + wiatrołap, pomieszczenie gospodarcze, Poddasze : Dwa pokoje dziecinne + duża łazienka Garaż, taras Dom policzony tak, że można już tylko wstawiać meble. Nawet żarówki te firmowe energooszczędne bo dla całego domu i przed domem to kwota niemała, Przyjmuję też 5-10 tys. zł rezerwy. Liczyłem też tańszą wersję gdybym wykorzystał rurę gazową, którą mam w ziemi do ogrzewania kotłem kondensacyjnym a nie PC, tańsze okna i więcej własnej pracy, mógłbym zmieścić się w ok. 1800 zł/m2, cały czas mając na uwadze stan domu z możliwością zamieszkania. Południe Polski, duże miasto. Przy kalkulacji 1m2 domu należy też wziąć pod uwagę, iż niektóre wydatki niezależnie od wielkości domu są constans np. media, mapy, geodeta itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 15.08.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 My też bardzo intensywnie myślimy , czy wystarczy nam 250 tys, na prosty dom z dwuspadowym dachem o 126m p.uż, zwłaszcza, że chcemy by wybudowała go firma, ale coś czuję że chyba nie zmieścimy się w tej kwocie pozdrawiam Ela Nie zmieścicie się jeżeli budować zamierzacie przez firme Taniej wyjdzie jak zatrudnicie na poszczególne etapy ekipy budowlane tzw systemem gospodarczym.My mieliśmy wycenę firmy na 25000 tyś stan surowy otwarty a buduje nam facet mający 3 osobową załogę za 16500,. Tak więc widać jaka obcja jest najlepsza dla inwestora Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 16.08.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Kabietko - to rzeczywiście spora różnica. My też po kalkulacjach i wszystkich za i przeciw zdecydujemy się na system gospodarczypozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 17.08.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Jeśli macie mozliwość to tylko i wyłącznie system gospodarczy. Trzeba włożyć więcej własnej pracy, ale jaka satysfakcja. Zaoszczędzone pieniądze i świadomość, że stawiało się do "własnymi ręcami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts