Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile Was kosztował dom?

Fil5

Recommended Posts

raczej domu kompleksowego, bo ta cena obejmuje wszystko (podjazd, bramy, ogrodzenie, napędy, instalacje tv, sat, internet, alarm, a nawet ogród z podlewaniem)

Pozatym wykończeniówka strasznie wykręca wszelkie wcześniejsze szacuki, bo rozrzut cen w zależności od wyboru materiału jest ogromny.

Na przykład na klatce schodowej mam 5 kinkietów. Widziałem takie po 80 zł. To jest cena umiarkowana. Kinkiety z ikei. Ale razy 5 to już 400 stówy (jakbym chciał żarówki energooszczędne to jeszcze stówka - pewnie nie zechcę). Tyle kasy, a efekt prawie żaden - ginie w morzu innych potrzeb.

Tak samo kafelki są za 50 zł/m i są za 150 zł/m. Podłogi tak samo.

Albo taki niepozorny halogenek. Powiedzmy dwa punkty. 2 oprawki po 25 zł (czyli raczej zero luksusów) do tego 2 żarówki po 10 i transformator za 50 + przycisk za 30. razem 140 zł za kur-de-mol dwa punkty świetlne!

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RolandB,

działki nie ma co co chyba wliczać, ze zrozumiałych powodów... :wink:

jak bys chcial porownac budowe domu do cen mieszkan to te zrozumiale powody przestaja byc takie zrozumiale :wink:

pozdrawiam

Ale, jak zrozumiałem, nie porównujemy ceny budowy metra domu do metra mieszkania, tylko wartość samego domu. W końcu budujemy na BARDZO zróżnicowanych cenowo działkach. Warto tę kwotę odliczyć.

Fil5 - a w jakim "systemie" chcesz budować? Czy dużo będziesz robić samemu czy raczej przez firmy .Ja nie ukrywam ,że do tej pory na dom 170 mkw ( oczywiście o wiele za duży) w stanie sur. zamkniętym + kupiony styrop. na ocieplenie + cały mater. na instalacje wydaliśmy 130 000 i niestety możemy na całą wykończeniówkę jeszcze tylko 50 000 Przy czym w gre nie wchodzą żadne prace wokół domu( za te pieniądze ) No i niestety prawie wszystko mąż robił sam( oprócz murowania, stropu, i więżby)Ostatnio nawet sami montowaliśmy POŚ. No i nogi schodziliśmy szukając tańszych ofert np. na alu - pex , no i standart wykończenia nie chcę użyć słowa " blokowy" ale coś ciut ponad to.No i tempo prac nas wykańcza - raczej mojego męża bo jak mówi stare przysłowie " jak umiesz liczyć to licz na siebie"i tak też trwamy. Ale myślę ,że się nie poddamy Czego i tobie życzę - ( nie życzę ci tylko tego abyś skusił się na duży dom - - czyba że jesteś kasiasty).Powodzenia w podjęciu decyzji.

RolandB,

działki nie ma co co chyba wliczać, ze zrozumiałych powodów... :wink:

jak bys chcial porownac budowe domu do cen mieszkan to te zrozumiale powody przestaja byc takie zrozumiale :wink:

pozdrawiam

Ale, jak zrozumiałem, nie porównujemy ceny budowy metra domu do metra mieszkania, tylko wartość samego domu. W końcu budujemy na BARDZO zróżnicowanych cenowo działkach. Warto tę kwotę odliczyć.

Ale autorowi wątku chodzi o to czy mozna za 250 tys. zrobic domek 120 m2 ... i nic nie pisze ze ma juz dzialke ... ja uwazam ze jak najbardziej mozna ...

1500zł/m2!!!

Tyle mi wyszło!

Nie liczyłam działki, natomiast policzone jest z wyposażeniem tzn. kuchnia, łazienki, kominek, podłogi, zabudowy (garderoba, szafy do holu), oczywiście ze wszystkimi drzwiami wenętrznymi (bo niektórzy tego nie liczą).

Kupuj dobre materiały, ale.......targuj się ostro! Naprawdę można dużo zbić cenę!

To ja z tych mniejszych optymistów. W tej chwili się wprowadzam - w stan "do wykończenia" - dla niektórych budowa w toku i za 145m2 wydałam 220 000zł. bez dzialki, bez projektu domu, bez przyłączy czyli 1517zł./m2 w tym stan surowy zamkniety, wylewki, tynki wewnętrzne, ocieplenie styropianem , kominek z dgp , 1 mała łazienka .

Bez drzwi wewnetzrnych, bez ostatecznych podłóg, bez 2 łazienki, bez podjazdu, bez kuchni i spzretu kuchennego, bez ogrodzenia ostatecznego tylko siatka i brama. I liczę ok 2750zł. /m2 z mini ogródkiem. Średnie cen materiałów z rabatami, ale cała budowa po 01.05.2004r. z ukochanymi cenami 22% czasami materiał + usługa jak okna 7% i kominek.

Można taniej anpewno, ale tanimi materialami i kosztem własnej pracy i czasu, na co My nie mogliśmy sobie pozwolić.

Próbować można i zaciskać pasa od pierwszego dnia. POWODZENIA.

Stan surowy otwarty około 400zł/m2, tj. zadaszony i otynkowany w środku, bez drzwi, okien, ocieplenia itp. Dom mały na planie kwadratu z poddaszem, dach prosty dwuspadowy. Żeby osiągnąć tak niską cenę całą zimę poświęciłem na czytanie Forum, projektowanie i kalkulacje. Do pełnego stanu surowego wydam jeszcze około 300zł/m2, a potem wykończenie i to mnie przeraża, bo niby dom już stoi, a tu trzeba wydać jeszcze dwa razy tyle żeby zamieszkać.

Acha ważne: buduję na wsi daleko od dużego miasta i mam życzliwych sąsiadów. Do tej pory nic mi nie zginęło pomimo, że działka nieogrodzona, a materiały i narzędzia trzymałem w namiocie.

moze napiszcie jeszcze keidy powstaly wasez domy, w ktorym roku zacezliscie budowac, to bardzo wazne, bo budujacy po 1 maja maja doczynienia z zupelnie innymi cenami materialow budowlanych (np. stali, drewna), stawki vat itd,

jak juz pisalam w kilku watkach, obecnie cena za metr kwadratowy stanu surowego otwartego wynosi ok. 550-600 zl, cena za metr kwadratowy wykoczeniowki -ok. 1500 zl (tu moga byc oczywscie wieksze rozbieznosci, w zaleznosci od standardu wykoczenia),

obecnie mam stan surowy otwarty, prosty dom dwuspadowy dach, poweirzchnia uzytkowa 150m2 z poddaszem, calosc do tej pory (projekt, przylacza, ogrodzenie z siatki, brama, mury z BK 24, dach -dachowka cementowa nelskamp, rynny pcv -kanion, 2 kominy ceramiczne -zapel, scianki dzialowe) kosztowaly nas 93 tys, pozwolenia, ogrodzenie -2001 rok, fundament -jesien 2003, przylacza-wiosna 2004, mury, dach-jesien 2004. stan pod klucz chcialabym osiagnac za 280 tys (w sumie z surowym)

uwazam ze przy obecnych cenach zbudowanie malego domu za kwote ok. 220 tys jest malo realne, i wymaga spelnienia wielu warunkow jak:

-budowa w regionie o taniej sile roboczej

-system gospodarczy i bardzo duzy naklad pracy wlasnej

-kupowanie najtanszych materialow budowlanych, okazyjnie, bez faktur (np. bloczki z lokalnej malej wytworni, drwno z tartaku po znajomosci, okna pcv, panele zamaist parkietow, blacha lub gont na dachu)

malgosia-twoje koszty sa bardzo niskie, napisz cos wiecej, jak to osiagnelas

c.d. mojej wypowiedzi (mam nadzieje ze nie dotyczy Malgosi :lol: ):

-zauwazylam tez u wielu osob na forum i w relau celowe zanizanie cen swojej budowy i chwalenie sie jakie to super tanie wyszlo im budowanie, jak sie podrazy temat, okazuje sie ze "ukryli" wiekszosc swoich kosztow przezd rozumówca, po co taka gierka?

-kolejne "oszczednosci" -(mam nadzieje ze nie dotyczy to forumowiczow), to budowanie z materialow poprostu kradzionych z innych budow, lub z paserstwa

-inwestor-sam pracujacy w branzy budowlanej, wlascieciel firmy budowlanej, itp

niedawno zakończyłem finasowanie budowy, tzn mieszkam już od kilku miesięcy ale dopiero teraz wszystko zakończyłem i wyszło mi 1280,-/m2 przy 30%wkładzie pracy własnej.To jest cena w nstp. standardzie

-cegła Krotherm odpowiednik Porotherm

-ocieplenie styropian 10 cm

-tynk mineralny Poztynk

-dach płyta falista

-okna pcv Brokat

-sufit podwieszany

-ogrzewanie podłogowe elektryczne

-ogrzewanie kominkiem DGP na cały dom

-poszdzki w płytkach gres

-łazienki wyko ńczone niezłym standardzie np. kabina Kabi wanna Exellent baterie za ok 200,-/szt. itd.

Dom ma 85m2 pow. mieszkalnej plus garaż 28m2

Najwięcej można zaoszczędzić na pokryciu dachowym stolarce i Najważniejsze odpowiednim projekcie! dom musi być ekstremalnie prosty , żadnych udziwnień no a przez to niezbyt efektowny , takiego domu nie znalazłem w gotowych projektach za ok. 900,- zł , dlatego zamówiłem indywidualny za 2200,- i się opłacało !

wszystko zależy od tego gdzie i jak budujesz. Inne ceny są w Warszawie a inne w Białymstoku.

My budujemy w Warszawie systemem gospodarczym dom o powierzchni 230m2. Nie licząc działki na stan surowy otwarty wydaliśmy 150 000PLN: gazobeton, dachówka Brass (w tym projekt domu 0k.10000, wszelkie opłaty, media, płot bez przodu,itp.). Nie korzystaliśmy jednak z najtańszych wykonawców - zależy nam na jakości.

nie wiem jak Wam wychodzą takie koszty. Ja buduję dom 170m2 plus garaż 30m2 z BK, materiały - upusty jakie się dało, ekipa dobra ale nie najtańsza, większość prac robi ekipa, (ja tylko to co jestem w stanie zrobić sam po pracy i w soboty) i ze wszystkim nie wiem czy sie zmieszczę w 300tyś.

Liczę w tym niezbędne wykończenia w domu typu podłogi, pomalowanie ścian, zakup mebli kuchennych, urządzenie 2 łazienek, włączniki do lamp itp. Mam nadzieję, że za 260tyś da sie zamieszkać ale z jedna łazienką wykończoną i nie dokończonym poddaszem oraz bez zagospodarowania działki. Materiały wykończeniowe - raczej z tych tańszych. Stan surowy otwarty z projektem, przyłączami i pozwoleniami kosztował mnie prawie 120tyś (ale na deskowanym dachu tylko papa), z czego większość wydatków w czasie szaleństwa cenowego z 1 maja. Sporo kosztowało zabezpieczenie antywłamaniowe, szyby P4, drzwi, alarm ale coż w tak trzeba w tym kraju.

Tak naprawdę potrzeba sporo kasy na bardzo dużo duperel które są potrzebne w nowym domu, które jednostkowo kosztują może niewiele ale razem potrafią zebrać naprawdę dużą kwotę (np. gniazda el., lampy, żarówki, klamki do drzwi, same drzwi, schody na strych, zamki do drzwi, chodniki na posesji i podjazd do garażu, płot (nawet zwykły),, częst ich sie nie uwzględnia i nie notuje sie wydatków na nie bo np. jedno gniazdko el. kosztuje 8zł, jak kupuje sie 5 aby zamontować w jednym pokoju to często nie każy notuje taki wydatek, ale jak sie potem zsumuje że w całym domu potrzeba jest około 40 gniazdek to jest to już koszt.

Wielokrotnie kilka razy dziennie biegałem do sklepu a to po trochę gwoździe, to po kilka śrub, wiertło się złamało, trzeba było kupić środek przeciw owadom, środek do mysia szyb, folię budowlaną, taśmę do klejenia, piłe do drewna itp, za każdym razem wydawałem 10-20zł, ale dziennie było tego już 100zł.

Czy ktoś z Was liczy koszt paliwa na codzienne dojazdy na budowę, koszt prądu, wody, ubezpieczenia.

Ja staram sie takie wydatki notować, naprawdę nie macie pojęcia (przynalmniej niektórzy z Was) jakie kwoty zbierają się z tych małych sumek. Są to tysiące zł tyle że rozbite na kilkadziesiat pozycji po kilkanaście zł. Tym sposbem może komuś wyjść że za cały dom wyda 200tyś, tyle że faktycznie wydał znacznie więcej ale dużo kosztów ukryło się w innych wydatkach.

Na pytanie główne nie da się powiedzieć ze wydatki wyniosły tyle czy tyle. To naprawdę nieporównywalne. Jedno co mogę napisać to to że do zakładanych kosztów należy dołożyć co najmniej 50%, na wydatki o których nie mamy pojęcia, że mogą się wydarzyć.

Np. 1000zł kosztowało mnie równanie wylewek pod płytki. Generalnie w pomieszczeniach poziomy były ale każdy inny.

Takich przykładów można podać bardzo dużo i niestety dlatego to wszystko jest tak trudne do oszacowania.

Wszystko zależy od użytych materiałów itp.

venon wrote:

dom musi być ekstremalnie prosty , żadnych udziwnień no a przez to niezbyt efektowny , takiego domu nie znalazłem w gotowych projektach za ok. 900,- zł , dlatego zamówiłem indywidualny za 2200,- i się opłacało !

Venon

Zechcesz przesłać na priva namiar na projektanta?

Projekt był bez instalacji branżowych jak sądzę?