Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Creaton titania vs. Roben piemont

romanik99

Recommended Posts

Witam

Co wybrać:

CREATON TITANIA FINESSE ŁUPEK GLAZURA czy ROBEN PIEMONT GRAFIT ANGOBA

Kolorystyka podobna, kształt podobny, 2 różnych sprzedawców 2 różne opinie, jeden zachwala jedną drugi drugą, cenowo wszystko zbliżone, a mnie już od tego głowa boli.

Jeden mówi że PIEMONT w stos. do CREATONA jest krzywa cienka i nie trwała, ma słabe zamki, wypalana jest arachaicznie (pionowo) i że w titanii niedomalowania krawędzi już nie występują

a drugi że TITANIA to półprodukt z kiepskiej nie udanej polskiej fabryki, z przebarwieniami niedomalowana, ciężka, niedopracowana z ubytkami, z defektami, samo zło.

Jeden i drugi handluje zarówno ROBENEM jak i CREATONEM.

A drugie pytanie tyczy się PIEMONT GRAFIT ANGOBA. Bo niby to Angoba a na zdjęciach producenta wygląda jak glazura, a napewno bardziej błyszczy się od koloru ANTRACYT ANGOBA

grafit

https://roben.pl/dach/produkty-na-dach/piemont/piemont-grafitowa-angobowana

antracyt

https://roben.pl/dach/produkty-na-dach/piemont/piemont-antracytowa-angobowana

O co to chodzi błąd na zdjęciu czy w opisie, w nazwie, czy jeszcze co innego

Mi osobiście po oglądnieciu i porównaniu TITANIA wydaje sie solidniejsza. Zresztą masa o tym troche świadczy. Ale to moje pierwsze subiektywne doswiadczenia z dachówką. Ale na argumenty w stylu że jej polska fabryka i caly proces produkcyjny jest nie udany i że ma wewnetrzne ubytki argumentów nie mam. Co to krzywizn to co zobaczysz na jednej dachowce. Wydaje mi się że takie tematy wychodzą po ułożeniu paru metrów. Co do niedomalowania to nie raz tutaj pisaliście że ranty są pomarańczowe. Ale czy się poprawilo ostatnio to nie wiem. Dlatego pisze żeby zasięgnąć jakichś świeżych informacji. Edytowane przez romanik99

Ja kładłem Piemont we wrześniu. 185m2 dachu straconych dachówek 4. Wszystkie przed położeniem opukiwałem by sprawdzić czy jakiegoś dziwnego dźwięku nie dają, który mógłby sugerować ,że uszkodzona a do kształtów żadnych zastrzeżeń nie mam. Jak wybierałem dachówki, to chodziłem tylko do składów, gdzie były w paletach a nie tylko parę na wystawie i prosiłem by mi pokazano te z palety.

https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=436570&d=1572623940

https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=436569&d=1572623463

Kształ Piemonta, delikatniejsze fale i wielkość, bardziej mi się podobała niż Titania, ale to już jak z kobietami - jednemu się podobają takie, innemu owakie a jeszcze innemu wszystko jedno ;)

Edytowane przez Pytajnick

Sama estetyka to sprawa gustu. Mnie interesuje jakosc. Ktos ostatnio montowal Titanie? Jakies wrazenia, wnioski?

ja mam Titanię (miedziana angoba). Co do jakości to ja i mój dekarz jesteśmy zadowoleni. Dachówka ma szerokie i głębokie zamki, oraz trzyma wymiar. Wygląd to rzecz gustu, więc zapraszam do mojego dziennika: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?348054-Parter%C3%B3wka-na-Polnej&p=7849078&viewfull=1#post7849078 Cenowo też było całkiem ok, chociaż miałem też lepsze oferty na dachówkę ceramiczną (tylko taką brałem pod uwagę).

No wlasnie jezeli chodzi o wygląd to te wysokie garby chyba bardziej przemawiają do mnie. Zastanawia mnie czemu tak rozne opinie sprzedawców. Moze jeden ma lepsze warunki handlowe na ROBENA a drugi na CREATONA?

A tak z innej beczki sprzedawca TITANII poleca membrane DORKEN PENTAXXX PLUS. Co o niej sądzicie. Warta swojej ceny?

P.S. jak ktoś ma odnośników do dzienników z dachami krytymi TITANIĄ to prosiłbym o wrzucenie linków

Po ostatnich "akcjach na forum" odnośnie wad/reklamacji NIE zdecydowałbym się na dachówkę CREATON'a. Nie wiem czy Kolega dotarł do tych informacji. Polecam Robena Monza Plus.

Jestem ciekaw jakich wad/reklamacji. Bo ja nie dopatrzyłem się praktycznie żadnych wad. Na forum jedynie przy czarnym kolorze był problem, bo krawędzie były niedomalowane i Creaton nie uznawał tego za wadę. Problem nie dotyczy dachówki w kolorze naturalnym.

Jestem ciekaw jakich wad/reklamacji. Bo ja nie dopatrzyłem się praktycznie żadnych wad. Na forum jedynie przy czarnym kolorze był problem, bo krawędzie były niedomalowane i Creaton nie uznawał tego za wadę. Problem nie dotyczy dachówki w kolorze naturalnym.

Takich choćby jak odpryski, schodząca glazura ... A jeżeli wg Ciebie i Producenta (jak sam napisałeś i się z tym zgadzasz) niedomalowanie nie jest problemem to już pozostawiam Tobie... Kolega spytał ja odpowiedziałem na podstawie mojej opinii, zadowolenia no i tego co kupiłem. Nie mam zamiaru się tutaj z Tobą przepychać, że moja racja jest "najmojsza"! (jak to w wielu tematach bywa). Każdy ma swój rozum i sam umie podjąć decyzję.

Jakościowo creaton bije robena. Prostsza zdecydowanie, te zamki jak masz połać 7m to bez znaczenia ale jak masz 4-5 mb np na facjatach to się przydaje. Co do niedomalowań była taka akcja ale są gorsi jeśli chodzi o ten aspekt. Wiem bo mam na codzień styczność z tymi materiałami. Teraz uwaga to nie jest też tak że jak kupisz robena to ci się dach rozsypie. Szczelne są obydwie.

Co do koloru grafitowego w robenie to po prostu więcej krzemu jest w angobie dlatego to nie glazura tylko angoba (chociaż gładka jest prawie jak glazura)

A co jest lepsze taka szkliwiona angoba czy glazura.

A jak jest z dachówką MONZA PLUS czy to jest to samo co PIEMONT i tylko rózni się wysokoscią fali czy jest to w zupelnosci inny produkt.

Jeden ze sprzedawców którego zapytałem o CREATON TITANIA powiedział zeby przyjsc za 20 lat to pogadamy. Natomiast on jest sceptyczny co do niej. Zapytał się mnie czy uważam że producent jest na tyle chojny dla klienta dając tyle gliny że ta dachówka jest taka gruba i ciężka. Czemu inne dachówki wyższej klasy są dużo lżejsze

A co jest lepsze taka szkliwiona angoba czy glazura.

A jak jest z dachówką MONZA PLUS czy to jest to samo co PIEMONT i tylko rózni się wysokoscią fali czy jest to w zupelnosci inny produkt.

Jeden ze sprzedawców którego zapytałem o CREATON TITANIA powiedział zeby przyjsc za 20 lat to pogadamy. Natomiast on jest sceptyczny co do niej. Zapytał się mnie czy uważam że producent jest na tyle chojny dla klienta dając tyle gliny że ta dachówka jest taka gruba i ciężka. Czemu inne dachówki wyższej klasy są dużo lżejsze

To tylko efekt wizualny.

Tak różni się tylko falą. Zakład produkcyjny i glina ta sama. Kiedyś monza trochę prostsza była teraz nie ma takich różnic.

Sprzedawca kupuje przez pośrednika dlatego nie poleca, lżejsza w sumie jest tylko alegra 9. Pomiedzy innymi to może do 2 kg na m2 różnicy.