Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzypiace panele wnerwiaja mnie

Gość

Recommended Posts

Specjalisci polozyli nam panele, problem w tym ze doprowadza mnie do szalu skrzypienie kiedy sie po nich chodzi. Dalczego to tak skrzypi, czy moze pekaja pecherzyki w piance pod spodem czy jest zbyt scisle polozone?

Kto wie co z tym fantem zrobic. Dodam, ze nie we wszystkich pomieszczeniach tak strzela. :evil:

Specjalisci polozyli nam panele, problem w tym ze doprowadza mnie do szalu skrzypienie kiedy sie po nich chodzi. Dalczego to tak skrzypi, czy moze pekaja pecherzyki w piance pod spodem czy jest zbyt scisle polozone?

Kto wie co z tym fantem zrobic. Dodam, ze nie we wszystkich pomieszczeniach tak strzela. :evil:

A było poczytać najpierw forum i nie kaść paneli na gąbce tylko na czyms porządnym? ;)

A na poważnie, o ile fachowce jakoś totalnie nie spieprzyli roboty, to cierpliwości, panele sie uleżą i trzeszczeć przestanie.

J.

Tak, skrzypia tam gdzie polozyli specjalisci, tam gdzie polozyl moj maz nie strzelaja, ale moze dlatego ze w pokoju malo uzywanym, w ktorym sie prawie nie drepcze. A pianke wzielismi ze wzgl finansowych, gdyby byla forsa wzielibysmy plyty. Nie pozostaje nic innego jak czekac az sie uloza. Dzieki za odpowiedzi.

Pianka jest OK. Z pewnością nie jest przyczyną strzelania.

Przyczyną jest zły montaż paneli - to oczywiste. Ale gdyby zamiast gąbki było coś porządnego, nic by nie trzeszczało nawet przy niechlujnym montażu. Gąbka nie jest OK, jako podkład pod panele ma same wady. Obecnie nawet w temacie ceny nie jest konkurencyjna, najcieńsze 2mm podłoże ze sztywnej pianki jest od popularnej gąbki i tańsze i lepsze.

J.

JarekP panele położyć na czymś porządnym, czyli na czym ?Przypomnij, proszę krótko.

Po pierwsze na wspomnianej wyżej sztywnej piance, cienka 2mm jest sprzedawana tak jak gąbka, z roli na metry, grubsze są pakowane w arkusze, widziałem grubości 3, 4 i 5mm. Im grubsza tym lepiej izoluje, lepiej tłumi panele akustycznie i lepiej niweluje nierówności podłoża.

Po drugie na "zielonej płycie" - produkowane specjalnie pod panele coś a'la paździerzówka, cenowo mniej więcej jak najgrubsza pianka z poprz. punktu, trudno powiedzieć, czy od niej lepsze, moim zdaniem tak, ale nie uzasadnię tego przekonywująco, po prostu tak mi się wydaje :)

Po trzecie na korku technicznym - najlepszy ale niestety najdroższy, przy popularnych panelach bez sensu, ale jak ktoś się pcha w podłogę >100zł/m2, wtedy te 10zł/m2 (o ile dobrze pamiętam) więcej nie będzie już takie straszne, więc może warto?

J.

A czy można położyć panele bez żadnego podkładu??? Wylewki (z miksokreta) mam równiuteńkie, i wodne ogrzewanie podłogowe. Gąbka i inne takie utrudniają przepływ ciepła. Ktoś gdzieś kiedyś wspomniał o jakimś podkładzie grafitowym, ale mimo prób kontaktu na priva nie dowiedziałem się co to jest.

A czy można położyć panele bez żadnego podkładu??? Wylewki (z miksokreta) mam równiuteńkie, i wodne ogrzewanie podłogowe. Gąbka i inne takie utrudniają przepływ ciepła. Ktoś gdzieś kiedyś wspomniał o jakimś podkładzie grafitowym, ale mimo prób kontaktu na priva nie dowiedziałem się co to jest.

Obawiam się, że nie. Nawet idealnie wykonana wylewka nigdy nie jest płaska jak szyba, zawsze się jakieś nierównościtrafią, a spód klasycznego laminowanego panela jest twardy i niepodatny, będzie się na tym huśtał, chrzęścił, do dupy ogólnie. No, chyba, że w ogóle zaszalejesz i panele najnormalniej w świecie przykleisz. Wiem, że producent zabrania, straszy utratą gwarancji, ale temat ten był przez wiele osób ćwiczony w przypadku paneli drewnianych i efekty są ponoć warte grzechu. Więc może spróbować?...

no wlasnie a czy da sie zdemontowac panele bezklejowe? Tak sie przypatrzylam moim i okazuje sie ze skrzypia tam gdzie byla wylewka, a nie skrzypia tam gdzie podloga z plyty OSB.

No i co tu zrobic, panele sa od konca maja w uzytku, czy nie wystarczy tego skrzypienia?