Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO + CWU na rozdzielaczach.

Recommended Posts

Cześć. Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat ale mam parę pytań co do instalacji CO i CWU. A mianowicie chciałbym sam takowe instalacje przeprowadzić. 1.Wodna czyli rozdzielacz np w kotłowni i z niego rury pex do poszczególnych punktów. I z tego rozdzielacza też poprowadzić rurę większej średnicy na górę i tam kolejny rozdzielacz?

2. Na dole sama podlogowka + grzejnik w garazu, czyli rozdzielacz do podlogowki i i pytanie czy z niego mogę też puścić na górę do podlogowki w łazience ok 12m2, łazienkę mam nad kotłownia.

3. Na górze ogrzewanie grzejnikowe. Ok 5 grzejników. To też zrobić na rozdzielaczu?

Gość Arturo72
Cześć. Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat ale mam parę pytań co do instalacji CO i CWU. A mianowicie chciałbym sam takowe instalacje przeprowadzić. 1.Wodna czyli rozdzielacz np w kotłowni i z niego rury pex do poszczególnych punktów. I z tego rozdzielacza też poprowadzić rurę większej średnicy na górę i tam kolejny rozdzielacz?

2. Na dole sama podlogowka + grzejnik w garazu, czyli rozdzielacz do podlogowki i i pytanie czy z niego mogę też puścić na górę do podlogowki w łazience ok 12m2, łazienkę mam nad kotłownia.

3. Na górze ogrzewanie grzejnikowe. Ok 5 grzejników. To też zrobić na rozdzielaczu?

Po co pchasz się w koszty i skomplikowane instalacje?

Jeden rozdzielacz na dole,drugi rozdzielacz na górze i to wszystko przy 100% podlogowki.

Bez zbędnych mieszaczy, zaworów powrotnych i dodatkowych pompek obiegowych. Jedna temp. zasilania, jedna pompka obiegowa, która zapewne jest przy źródle zasilania.

Gość Arturo72
Czyli nie pchać się w grzejniki? O to ci chodzi? A co do wody pitnej na rozdzielaczu? Też jeden na górze drugi na dole?

Nie pchać się w grzejniki.

Zasobnik cwu będzie raczej na dole i tam nie trzeba żadnych rozdzielaczy.