Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury pp w warstwie izolacji styropianu

xKris88

Recommended Posts

Witam,

Styropian na podłodze grubości 20 cm w warstwach 5+5+10 cm.

1. Czy dobrym rozwiązaniem będzie ułożenie rur pp zimna i ciepła woda w warstwie styropianu na drugą warstwę 5 cm, czyli w połowie izolacji?

2. Jakie średnice i rodzaj rur pp zastosować? ( załączony schemat)

3. Czy warto robić cyrkulacje ciepłej wody, jeśli rury będą w połowie izolacji (styropian), przy odległości od zasobnika: kuchnia 7 m, łazienka 10 m ?

Edytowane przez xKris88

Witam,

Styropian na podłodze grubości 20cm w warstwach 5+5+10cm.

Czy dobrym rozwiązaniem będzie ułożenie rur pp zimna i ciepła woda w warstwie styropianu na drugą warstwę 5cm, czyli w połowie izloacji?

Brak cyrkulacji, odległość rur od zasobnika: kuchnia - 7m, łazienka - 8m.

A nie prościej wszystko w środku za jednym zamachem przynajmniej ja tak robię

Nawet jak będzie 5cm odstęp do i tak będzie dużo lepiej jak robi 90procent instalatorów rury na betonie w otulinie 9mm rura przy rurze.

pokażcie mi dane na temat strat ciepła związanych z położeniem rur z ciepłą wodą w otulinie na chudziaku. Kosztowe porównanie w skali roku.

Ja mam położone rury normalnie na chudziaku i w otulinie. Warstwy styropianu mam jak autor wątku.

Ps. na tym etapie warto pamiętać o dołożeniu rury z powietrzem do kominka - jeśli ktoś ma kominek, a nie ma takiej rury zrobionej.

@xKris88

Jak najdłużej trzeba utrzymać zimno w rurze z zimną wodą, a ciepło odwrotnie.

Połóż rury w środkowej warstwie ocieplenia podłogi.

Wycofuję się z pomysłu kładzenia rur zimnej wody na chudziaku w takim układzie warstw styro. Bo najpierw hydraulik kładłby rury zimnej wody, później warstwę styro, i znów rury i styro.

Ja mam rury z zimną wodą na chudziaku. Z ciepłą wodą, w połowie wysokości ocieplenia, ale u mnie jest jedna warstwa płyty PIR na podłodze.

Cyrkulacji nie robiłem, bo to złodziej ciepła, ale do łazienki mam tylko 5mb rurociągu, do kuchni 7mb.