Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody - wysokość kontra szerokość stopnia

Tom01

Recommended Posts

Moi drodzy, mam gruby dylemat na zasadzie wyboru mniejszego zła. Muszę zaprojektować schody. Budynek przebudowywany, w którym nie było nigdy przewidzianych schodów a teraz trzeba je wstawić. Schody na poddasze użytkowe, gdzie są sypialnie. Problem oczywiście z miejscem. Konkretne wymiary są na rysunkach poniżej. No i teraz kłopot, czy wybrać nieco niższe stopnie ok 21cm ale węższe 24 cm (29 całkowita), czy wysokość stopnia ok 22 cm ale szersze 27 ( 32 całkowita).

Wiem, że to wysokie schody, ale nie da się z tym nic zrobić. Nie ma gdzie ich wydłużyć i tak wychodzą prawie na ścianę (110-120 cm luzu). Nie ma jak ich też załamać. Zero możliwości manewru. Skłaniamy się z żoną do szerszych, wychodząc z założenia, że przy stromych schodach, na szerszym stopniu jest mniejsze prawdopodobieństwo nie trafienia piętą i zjechania na tyłku na dół. Łaziliśmy po jakimś starym budownictwie szukając "nieprzepisowych" schodów o takiej geometrii i to co znaleźliśmy, zdaje się potwierdza przypuszczenia, bo stopień ok 25cm schodząc z góry wydaje się już nieprzyjemnie wąski.

Będę wdzięczy za jakiekolwiek porady.

[ATTACH=CONFIG]440780[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]440781[/ATTACH]

W ogóle się na tym nie znasz, kolego.

Ale nie pękaj, w Polsce praktycznie nikt nie potrafi poprawnie zaprojektować schodów.

Tu masz stopień 272mm, a krok 242.

Podstopień masz 196, więc to wszystko jest doskonałym kompromisem.[ATTACH=CONFIG]440788[/ATTACH]

Kolega Tom01 nie prosił o opinię na temat tego czy się zna czy się nie zna na "tym".

Sam pomysł schodów jest bardzo dobry pod warunkiem że najwyższy stopień (na 50mm odsunięty) może tak być jak narysowałeś.

Może też być odsunięty na 0mm i wtedy będzie tak

246mm (276 z noskiem) x 195,7mm

A kto w Polsce potrafi poprawnie zaprojektować schody?

Mistrz Superior?

Czy jednak nie Mistrz Superior bo Mistrz nie jest w Polsce?

Może też być odsunięty na 0mm i wtedy będzie tak

246mm (276 z noskiem) x 195,7mm

Mądrze jest nie wypowiadać się w tematach o których ma się blade pojęcie, kolego.

Mądrze byłoby zrobić rysunek, a nie latać z kalkulatorem po forum i sprowadzać pytającego na durne ścieżki.

Edytowane przez Superior

Panowie, nie kłóćcie się w moim wątku.

Wiem, że się kompletnie nie znam. Niby po co łaziłem po starych kamienicach i innych budynkach szukając podobnych schodów, aby wyczuć "jak to jest"? Same liczby specjalnie do mnie nie przemawiają, poza tym, że większość schodów są wykonywane na wysokość 15-18 cm i stopień powyżej 30 cm. Po takich schodach wiadomo jak się chodzi. Na takich schodach można niemalże leżeć i taki komfort ani nie jest w tym wypadku możliwy ani tak naprawdę potrzebny.

Kolego Superior, taka wersja jak zaproponowałeś być nie może, bo na moim rysunku jak widać, ostatni stopień jest niżej o wysokość stopnia od wysokości podłogi na poddaszu. Zwróć uwagę na podaną z lewej wysokość między podłogami 295cm. Czyli ostatni Twój stopień 8cm byłby wąską półką w ścianie.

Kolego Superior, taka wersja jak zaproponowałeś być nie może, bo na moim rysunku jak widać, ostatni stopień jest niżej o wysokość stopnia od wysokości podłogi na poddaszu.

Rzeczywiście, teraz widzę, że po prawej zaznaczyłeś wysokośc kondygnacji.

Trzeba byłoby to rozrysować jeszcze raz.

W każdym razie lepszy niższy podstopień, niż wysoki, który warunkuje szerokie stopnie.

One wbrew pozorom nie ułatwiają wspinania.

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI, ja o tym doskonale wiem, ale NIE MA miejsca na schody o takich parametrach. Jeśli wydłużę bieg aby spełnić ww warunek, przede wszystkim wysokości stopnia to schody wejdą w ścianę. Wybór jest między wyższym 22cm a szerszym, czy niższym 21cm ale węższym. Przy czym, z uwagi na kąt nachylenia, szerokość zmienia się szybciej niż wysokość. Czyli 1,5 cm różnicy wysokości daje mi do 2 cm różnicy szerokości. Pytanie co ważniejsze?

Rozważam też coś podobnego jak zaproponował Superior, czyli ostatni stopień "wpuścić" w strop. To jest dom drewniany, niewykluczone, że da się wciąć te 20cm. Wówczas z góry będzie to wyglądać, że najwyższy stopień zaczyna się już w podłodze. Obawiam się jednak, że to będzie pułapką dla ludzi chodzących na poddaszu. Choć, jeśli przedłużę nieco poręcz... Może to jest sposób?

Tom01

Jeśli wydłużę bieg aby spełnić ww warunek, przede wszystkim wysokości stopnia to schody wejdą w ścianę ...

a czy rozważałeś możliwość, aby ostatni, dolny stopień był spocznikiem - niekiedy taki "manewr" pozwala na to, aby bieg był wygodny lub

( 2 możliwość ) schody 2-biegowe, jak pokazuje stos ( jw ). Schodów "drabiniastych" nikomu nie polecam, ani się po nich dobrze wchodzi, jeszcze gorzej schodzi.

Niestety, nic poza prostymi w ogóle nie wchodzi w grę. Załączam rzut fragmentu parteru. Żadne złamanie ani zabiegowe nie da rady bo zatarasują po prostu wejście do domu. Nie mogą się zaczynać bliżej, bo zatarasują wejście do pokoju po lewej od wejścia. Z projektu jak widać wychodzi stopień o wysokości 19,4cm ale szerokości 22 cm. Schodzenie z góry będzie samobójstwem. Testowałem, zdecydowanie za wąskie. Stąd cały problem.

[ATTACH=CONFIG]440799[/ATTACH]

Edytowane przez Tom01

czy rozumiesz, że projektując dolny "spocznik" / podest pomiędzy biegiem, a ścianą przeciwległą wytracasz szerokość 1 stopnia, tym samym tą szerokość możesz dołożyć do każdego stopnia powyżej. Dlaczego uważasz, że tego nie można wykonać ? przecież widać że jest miejsce na ten dolny podest, możliwe i że na dodatkowy stopień z jednej i drugiej strony. Kwestia wyboru ....

Tak czy siak, pomijając projekt, z czego te schody zamierzasz robić ? Z pewną nieśmiałością sygnalizuję że za podobną kwotę, albo te kilka tysiączków więcej możesz zainstalować windę domową, jeśli masz miejsce. A na stare lata znacznie wygodniejsza. No dochodzi serwis którego schody zazwyczaj nie potrzebują. Nie wiedzieć czemu google zarzuca mnie reklamami tego ustrojstwa

czy rozumiesz, że projektując dolny "spocznik" / podest pomiędzy biegiem, a ścianą przeciwległą wytracasz szerokość 1 stopnia, tym samym tą szerokość możesz dołożyć do każdego stopnia powyżej. Dlaczego uważasz, że tego nie można wykonać ? przecież widać że jest miejsce na ten dolny podest, możliwe i że na dodatkowy stopień z jednej i drugiej strony. Kwestia wyboru ....

Rozumiem, ale ta przestrzeń między schodami a ściana o jedyny ciąg komunikacyjny między pokojem po lewej wejścia a resztą domu. Nie mogę tam zrobić podestu. To jest pokój dzienno-jadalnia, więc nie wyobrażam sobie chodzenia z talerzami przez taki podest.

Tak czy siak, pomijając projekt, z czego te schody zamierzasz robić ? Z pewną nieśmiałością sygnalizuję że za podobną kwotę, albo te kilka tysiączków więcej możesz zainstalować windę domową, jeśli masz miejsce. A na stare lata znacznie wygodniejsza. No dochodzi serwis którego schody zazwyczaj nie potrzebują. Nie wiedzieć czemu google zarzuca mnie reklamami tego ustrojstwa

Myślisz kolego, że nie rozważałem? :) Mniejsza z przepisami, ale niestety cena i komplikacja konstrukcji zabija.