Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kołek rozporowy

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zapytać jakiego kołka rozporowego (lub jakiegoś innego, podobnego rozwiązania) użyć do pustej, metalowej futryny? Potrzebuje zawiesić huśtawkę dla dziecka i chce to zrobić maksymalnie bezpiecznie. Zastawiałem się nad kołkiem Moly ale 1. on jest chyba do mocowania czegoś do płyt a 2. zaczyna się rozszerzać od ok. 5mm od łebka a futryna jest dużo cieńsza i nie wiem jak to się będzie zachowywać.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam.

Witam.

Chciałem zapytać jakiego kołka rozporowego (lub jakiegoś innego, podobnego rozwiązania) użyć do pustej, metalowej futryny? Potrzebuje zawiesić huśtawkę dla dziecka i chce to zrobić maksymalnie bezpiecznie. Zastawiałem się nad kołkiem Moly ale 1. on jest chyba do mocowania czegoś do płyt a 2. zaczyna się rozszerzać od ok. 5mm od łebka a futryna jest dużo cieńsza i nie wiem jak to się będzie zachowywać.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam.

wiercisz przez pusty profil futryny, przez 2 scianke, do nadproza i wiercisz w nadprozu.

kotwa chemiczna + pret gwintowany

i mozesz nawet slonia wyhustac :)

Witam.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam.

Nie lepiej wpisać w wujka GOOGLE " mocowanie huśtawki do futryny".

Ehm to też odpada. Chciałem zamontować kiedyś dla siebie drążek do ćwiczeń taki rozporowy no to powgniatało mi futrynę tak, że masakra ;/ Przepraszam, że tak wybrzydzam ale chciałbym znaleźć jak najlepszą opcję bo wydaje mi się że może być ich sporo a sam się na tym średnio znam.

Ehm to też odpada. Chciałem zamontować kiedyś dla siebie drążek do ćwiczeń taki rozporowy no to powgniatało mi futrynę tak, że masakra ;/ Przepraszam, że tak wybrzydzam ale chciałbym znaleźć jak najlepszą opcję bo wydaje mi się że może być ich sporo a sam się na tym średnio znam.

Dla mnie nie wybrzydzasz masz już 3 posty. W drugim linku jest przecież mocowań sporo do wybrania.

Tak tak, przeglądam ale jakoś nie widzę nic ciekawego aby móc przymocować do, dodam, że już wprawionej futryny :D. Obejmy, śruby z nakrętkami raczej odpadają. Reszta to mocowania raczej do betonu i drewna - przynajmniej tak opisują. Nie ma jakiegoś takiego kołka montażowego podobnego do tego Moly tylko żeby się rozszerzał na całej długości?

Tak tak, przeglądam ale jakoś nie widzę nic ciekawego aby móc przymocować do, dodam, że już wprawionej futryny :D. Obejmy, śruby z nakrętkami raczej odpadają. Reszta to mocowania raczej do betonu i drewna - przynajmniej tak opisują. Nie ma jakiegoś takiego kołka montażowego podobnego do tego Moly tylko żeby się rozszerzał na całej długości?

to proponują takie rozwiązanie (łatwy montaż, bez wiercenia i kotw chemicznych oraz rozpórek. Warunek to duży salon.

https://img2.superwnetrze.pl/hustawka-ogrodowa-154x139x180-cm-impregnowane-drew,feebaad,dgf,dgf.jpg

Jeśli zakładasz na prawdę małe obciążenie, to można wywiercić otwory, nagwintować i wkręcić haki.

Raczej nie można stalowe futryny sa bardzo cienkie. Sruba nie będzie się trzymała.

Z takich metod to np takie kolucho na blaszce i ze 4 wkręty (samowietrty) ale bałbym się dziecko na tym huśtać.

a co strasznego w kotwie chemicznej? poszukaj np sika anchor fix (cyferka w zaleznosci od tego jak wielkiego slonia bedziemy wieszac)

sa konfekcjonowane w tuby jak silikon...

wiertlo (do metalu, pozniej do betonu) , wiertarka, wyciskacz do silikonu, pilka do metalu zeby przyciac pret gwintowany(lub szlifierka katowa) klucz, fajnie ewentualnie przedmuchnac otwor wiec albo kompresor albo w ostatecznosci sprezone powietrze jak do czyszczenia elektroniki....

wszystko co potrzebujesz.

i to jest skuteczny i trwaly montaz ze Ci dziecko z ta hustawka nie majtnie na kilka m, a pozniej moze byc i rozporka, drazek czy co tam chcesz.

demontaz: odciac pret po prostu, bo wyciagnac ze srodka to go na pewno nie wyciagniesz chyba ze nadproze rozkujesz :)

fighter1983 ma rację . Przewierć ościeżnicę i daj kotwę chemiczną .

dzieki vadiol.

tak btw do autora: kotwa i to jakiejs renomowanej firmy : Sika, Fisher, Trutek i pret tez jakis taki fajniejszy a nie drucik z marketu.

wez pod uwage czarny scenariusz przy mniej pewnym montazu: hustawka pusci na "pelnym gazie" i dziecko pieprznie o szafke/plytki czy cokolwiek. siniak, zlamanie, trwaly uraz kregoslupa lub zgon.

Ja bym wolal czegos takiego nie przezywac takiego scenariusza ale .. jak kto lubi. z pierdoly mozna sobie zrobic wyrzuty sumienia do konca zycia.