Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ławy fundamentowe bez szalowania

Monika159

Recommended Posts

Przeczytaj tytuł tematu i pierwsze zdanie.

Witam czy zawsze musi być szalunek przy budowie ław fundamentowych?

W ostatnim zdaniu jest:

Wykonanie ław fundamentów bez szalowania, ściany fundamentowe z bloczka zalewowego

Rozumiesz różnice między ławą a ścianą ? Obie fundamentowe.

Ściany będę w pustaku zalewowym / szalunkowym.

Witam czy zawsze musi być szalunek przy budowie ław fundamentowych?

Nie musi być w szalunku. Lepiej jeżeli jest w szalunku.

Trzeba znać różnicę w kosztach wykonania w szalunku (R+M) i bez szalunku.

Zawsze powinien być podbeton.

Ważne też jest jakie są grunty i jak dokładnie będzie wykonany wykop pod ławy fundamentowe.

Nie musi być w szalunku. Lepiej jeżeli jest w szalunku.

Trzeba znać różnicę w kosztach wykonania w szalunku (R+M) i bez szalunku.

Zawsze powinien być podbeton.

Ważne też jest jakie są grunty i jak dokładnie będzie wykonany wykop pod ławy fundamentowe.

Grunt to podstawa. W moim projekcie do ław szalowanych weszłoby 12m3 betonu ( ławy 50cm x 40cm ok 60mb razem z tarasem) a w przypadku ław lanych do gruntu bez tarasu weszło 28,5m3. Co prawda "ławy" są teraz dużo wyższe bo mają ok 90cm i na to tylko 3 warstwy bloczka ale przez obsypujący się grunt powstawały tzw jamy i miejscami zamiast 50cm jest 70-80cm szerokości. Tam gdzie było więcej humusu (30-40cm) wszystko się trzymało, a tam gdzie humusu było 10cm i piach to właśnie mokry piach się sypał.

Nie przeliczałem ile wyszedłby mnie fundament budowany systemem szalunkowym ale myślę, że bardzo podobnie. Byłoby mnie betonu ale więcej robocizny przy szalunkach, więcej bloczków betonowych i więcej murowania. Teraz mam fundament pod garaż dla T-34;)

Ja pod garaż mam dół na metr głęboki, wykopany koparką. W jednym miejscu koparkowy się machnął i przestawił sznurek o 5 cm w lewo przez co jedna ława jest szerszą o te 5 cm. Różne mam też głębokości ław gdzie w najpłytszym miejscu ława będzie miała 43cm wysokości a w innych 50-52 cm. I stąd teraz pytanie. Czy z uwagi na różną grubość ławy zalewnej w gruncie, zbrojenie ustawiamy i tak w poziomie żeby górna otulina była taka sama? Czyli równolegle do górnej powierzchni ławy? Leje bez chudziaka na glinę + piasek miejscami