Monika159 13.02.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Witam czy zawsze Edytowane 14 Lutego 2020 przez Monika159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 WitamBo "bloczek zalewowy" to też zamiennie "bloczek szalunkowy" i jak sama nazwa wskazuje jest takim szalunkiem z betonu. Układa się go i zalewa betonem z betoniarki przez co nie trzeba stosować szalunku.[ATTACH=CONFIG]440794[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 13.02.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 przy takim rozwiązaniu trzeba pilnować wykonawcy aby dobrze zagęszczał beton (wibratorem do zagęszczania) oraz podobno powinno się zalewać co kilka warstw - a nie np całość ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Pytanie jest o ławy fundamentowe bez szalowania a nie o ściany fundamentowe.Ławy fundamentowe to nie jest to samo co ściany fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 13.02.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Pytanie jest o ławy fundamentowe bez szalowania a nie o ściany fundamentowe. Ławy fundamentowe to nie jest to samo co ściany fundamentowe. przeczytaj ostatnie zdanie w poście autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Przeczytaj tytuł tematu i pierwsze zdanie. Witam czy zawsze musi być szalunek przy budowie ław fundamentowych? W ostatnim zdaniu jest: Wykonanie ław fundamentów bez szalowania, ściany fundamentowe z bloczka zalewowego Rozumiesz różnice między ławą a ścianą ? Obie fundamentowe. Ściany będę w pustaku zalewowym / szalunkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 13.02.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 różnicę owszem rozumie. Odnoszę się do całości postu, dałem input w aspekcie wad/zalet/ważnych punktów budowy przy stosowaniu tych bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Witam czy zawsze musi być szalunek przy budowie ław fundamentowych? Nie musi być w szalunku. Lepiej jeżeli jest w szalunku. Trzeba znać różnicę w kosztach wykonania w szalunku (R+M) i bez szalunku. Zawsze powinien być podbeton. Ważne też jest jakie są grunty i jak dokładnie będzie wykonany wykop pod ławy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 13.02.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Nie musi być w szalunku. Lepiej jeżeli jest w szalunku. Trzeba znać różnicę w kosztach wykonania w szalunku (R+M) i bez szalunku. Zawsze powinien być podbeton. Ważne też jest jakie są grunty i jak dokładnie będzie wykonany wykop pod ławy fundamentowe. Grunt to podstawa. W moim projekcie do ław szalowanych weszłoby 12m3 betonu ( ławy 50cm x 40cm ok 60mb razem z tarasem) a w przypadku ław lanych do gruntu bez tarasu weszło 28,5m3. Co prawda "ławy" są teraz dużo wyższe bo mają ok 90cm i na to tylko 3 warstwy bloczka ale przez obsypujący się grunt powstawały tzw jamy i miejscami zamiast 50cm jest 70-80cm szerokości. Tam gdzie było więcej humusu (30-40cm) wszystko się trzymało, a tam gdzie humusu było 10cm i piach to właśnie mokry piach się sypał. Nie przeliczałem ile wyszedłby mnie fundament budowany systemem szalunkowym ale myślę, że bardzo podobnie. Byłoby mnie betonu ale więcej robocizny przy szalunkach, więcej bloczków betonowych i więcej murowania. Teraz mam fundament pod garaż dla T-34;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Teraz mam fundament pod garaż dla T-34;) To nie aż takie szerokie! T-34 ma wąskie "fundamenty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.02.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Ja pod garaż mam dół na metr głęboki, wykopany koparką. W jednym miejscu koparkowy się machnął i przestawił sznurek o 5 cm w lewo przez co jedna ława jest szerszą o te 5 cm. Różne mam też głębokości ław gdzie w najpłytszym miejscu ława będzie miała 43cm wysokości a w innych 50-52 cm. I stąd teraz pytanie. Czy z uwagi na różną grubość ławy zalewnej w gruncie, zbrojenie ustawiamy i tak w poziomie żeby górna otulina była taka sama? Czyli równolegle do górnej powierzchni ławy? Leje bez chudziaka na glinę + piasek miejscami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts