Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające ściany

Recommended Posts

Kupiliśmy dom w stanie surowym i niestety wcześniej nie zauważyliśmy pękających kawałków suporeksu. Cały dom jest właśnie wybudowany z suporeksu i przez niektóre kawałki przebiegają rysy/pęknięcia. W niektórych miejscach pęknięcia są na kilka pustaków.

Czy to znaczy że jest coś nie tak z fundamentami??? Czy jest to normalne kiedy dom osiada? Nadmieniam iż teren nie jest terenem podmokłym.

Prosze o pomoc bo zaczynamy się stersować

Niestety w niektórych miejscach pęknięcia idą z dołu - czyli prawdopodobnie z fundamentów. Dom jest nowy więc nie powinnien pękac ze starości. Sąsiedzi mówią że budował to bardzo dobry specjalista. W dzienniku budowy też jest wszystko w porządku.

trzeba sprawdzić dokąd w ziemi sięgają te pękniecia, odkopać fragment fundamentu do ławy i się przyjrzeć. Może ławy sa skromne, bo mój wykonawca stwierdził, że mam ławy w projekcie za duże, jak pod blok, to ciekawe jakie on normalnie ławy robił (chyba jak pod kurnik)

Ja taz mam pekniecia w nowym budynku . Malo tego w kuchni pekla plyta rysy sie nie lacza. To znaczy rysy ze scian nie lacza sie a z rysa na plycie. Zaszpachlowalem kazda ryse w paru miejscach i po roku tylko pare plackow peklo. Spie spokojnie a jezeli chodzi o ekspertow w sprawach pekniec bylo ich dwie sztuki i kazdy mowil co innego ale kazdy chcial abym odkopal caly budynek skul tynki i po roku ich znowy zaprosim aby skasowali za "zobaczenie" rys. Wkurzaja mnie rady szczegolnie zamieszczane w tych sprawach w Muratorze aby skontaktowac sie z ekspertem. Moze redakcja napisze cos w sprawach rys nawet ogolnie zamiast setek reklam. Tylko w jednym numerze znalazlem skromna harakterystyke roznych rys.

Ja zrobiłęm fundamenty jak w projekcie (łącznie ze zbrojeniem). W okolicy wszyscy się dziwili, że po co przedrażać. Jak na razie nic nie pęka - czego nie można powiedzieć o coniektórych sąsiadach.

To, że w dzienniku wszystko jest łądnie nie oznacza, że było idealnie wykonane. Tym bardziej, że jak piszesz na początku dom jest na terenie podmokłym więc pewnie ciągle osiada.

Nie twierdzę, że należy wzywać ekspertó, jednak jeśli pęknięcia będą się powiększać to trzeba to będzie uczynić.

• 11 years później...