Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ilością zbrojenia i konstrukcja budynku

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie projektowania domu jednorodzinnego parterowego około 260 m2 (projekt indywidualny).

Ostatnio otrzymałem od konstruktora rysunki z wszystkimi elementami żelbetonowymi i jestem bardzo zdziwiony i proszę o opinie na ten temat.

Na początek opinia geotechniczna:

Z podziału geotechnicznego wyłączono

humus o miąższości 0,3 m. Wśród pozostałych gruntów wydzielono cztery warstwy

geotechniczne, różniące się własnościami:

Warstwa pierwsza /I/ - piaski ilaste z domieszką żwiru (grclSa), wilgotne,

plastyczne o wskaźniku konsystencji IC = 0,65 i stopniu plastyczności IL = 0,35.

Warstwa druga /II/ - piaski ilaste z domieszką żwiru (grclSa), wilgotne,

twardoplastyczne o wskaźniku konsystencji IC = 0,75 i IL = 0,25.

Warstwa trzecia /III/ - piaski drobne (FSa), wilgotne, średnio zagęszczone o

stopniu zagęszczenia ID = 50 [%].

Warstwa czwarta /IV/ - piaski średnie (MSa) i piaski grube (CSa), wilgotne,

średnio zagęszczone o stopniu zagęszczenia ID = 45 [%].

Grunty warstwy pierwszej i drugiej określono jako skonsolidowane – symbol

geologicznej konsolidacji „B”.

Gdy otrzymałem ta opinie mój projektant określił te warunki jako proste i dobre do budowania domu. Spodziewałem się ze fundamenty będą raczej standardowe 40 - 60 cm szerokie. A konstruktor przedstawił mi coś takiego:

Dom w kształcie kwadratu budowany z ytonga 24cm (dach 4 spadowy wiązarowy) dachówka ceramiczna.

Ława główna do okola domu 90x40 cm (około 90 metrow)

W środku domu 2 ławy pod ścianami nośnymi W kształcie litey T jedna 150x40 a druga 120x40 (około 20 metrów łącznie)

Idąc dalej po 80cm bloczków fundamentowych na ich zwieńczeniu ma być wylany wieniec 24x20cm a w całej konstrukcji domu jest 17 słupów.

Beton według projektu klasy C25/30 (B30)

I teraz moje pytanie czy warunki geotechniczne są tak złe że trzeba wznieś taką konstrukcje czy może konstruktor przesadził z obliczeniami.

Bardzo proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapytaj swojego konstruktora jaka przyjął nośność gruntu i jakie ma obciążenia na ławy.

Wstępnie wyglądają na dwa razy za szerokie.

Nie podałeś na których gruntach jest posadowiony fundamentu budynku.

Jakie rozpiętości stropów?

Zapytaj swojego konstruktora jaka przyjął nośność gruntu i jakie ma obciążenia na ławy.

Wstępnie wyglądają na dwa razy za szerokie.

Nie podałeś na których gruntach jest posadowiony fundamentu budynku.

Jakie rozpiętości stropów?

Z tego co wyczytałem to budynek posadowiony ma być w zależności od odwiertu w warstwie 3 lub 2.

Strop będzie drawniany wykonany z wiązarów

[ATTACH=CONFIG]440800[/ATTACH]

Znowu ułańska fantazja konstruktora.

Skoro masz mieć dach z wiązarów to po co fundament wewnątrz budynku? Dach kopertowy bardzo ładnie rozłoży obciążenie na 4 ściany zewnętrzne. Tutaj nawet ławy 40 cm będą przewymiarowane.

Dokładnie, tak naprawdę mógłbyś zrobić tylko ławy zewnętrzne a wszystkie ścianki w środku stawiać później z konstrukcji lekkich mocowane do posadzi i wiązarów :-)

Według mnie to konstruktor zaprojektował te fundamenty jak na teren że szkodami górniczymi :-)

Jeżeli konstruktor nie da sobie przetłumaczyć że jest za bogato (chyba że w jakiś sensowny sposób Ci to wytłumaczy dodatkowo używając dobrych argumentów) to go zmień bo szkoda marnować kasę na coś co nie jest Ci potrzebne.

Edytowane przez Nervil18