jacekwit 15.02.2020 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Namawiacie gościa by konstrukcje odchudził? Coś niebywałego. Hipokryci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Sorry za jakosc Stal na zbrojenie A-IIIN 12fi A-I 6fi uuuu, kolega ma ławy żelbetowe. nieźle. po 1. na takich ławach mogła by powstać huta katowice. po 2. takich ław nie zna 90% polskich robotników. na 90% i tak Ci je spier....ą. zbrojenie rozproszone.... he he a co to jest - zapyta heniek popijając żubra natomiast ja bym zmienił konstruktora - broń Boże nie odchudzaj tego sam - i jeszcze raz to przeliczył. bo w domkach jednorodzinnych w 200% starczają ławy konstrukcyjne. a kasy Ci tu pójdzie co niemiara. ja już mówiłem o frywolności konstruktorów i ich słynnym 3x w programie i ENTER oni dostają hajs za rysunki z komputera a klient na budowie patrzy jak leją mu w dziurę ziemi grube tysiące złotych niepotrzebnie wydanych. ja wziąłem kiedyś książke z lat 70 z inżynierii budownictwa i policzyłem swoje ławy. wyszło mi, że przebicie nastąpiłoby przy zmniejszeniu wysokości o 70%. spoko. grunt to fundament. myśl, bo jest nad czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 15.02.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 zyhu co ty piszesz za bzdury ? Zbrojenie pod hute Katowice ? Jak gość miałby płytę też byście tak się podniecali ? Czy już nie ? Bo przpłycie to według waszego rozumowania dopiero by miał koszty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 uuuu, kolega ma ławy żelbetowe. nieźle. po 1. na takich ławach mogła by powstać huta katowice. po 2. takich ław nie zna 90% polskich robotników. na 90% i tak Ci je spier....ą. zbrojenie rozproszone.... he he a co to jest - zapyta heniek popijając żubra natomiast ja bym zmienił konstruktora - broń Boże nie odchudzaj tego sam - i jeszcze raz to przeliczył. bo w domkach jednorodzinnych w 200% starczają ławy konstrukcyjne. a kasy Ci tu pójdzie co niemiara. ja już mówiłem o frywolności konstruktorów i ich słynnym 3x w programie i ENTER oni dostają hajs za rysunki z komputera a klient na budowie patrzy jak leją mu w dziurę ziemi grube tysiące złotych niepotrzebnie wydanych. ja wziąłem kiedyś książke z lat 70 z inżynierii budownictwa i policzyłem swoje ławy. wyszło mi, że przebicie nastąpiłoby przy zmniejszeniu wysokości o 70%. spoko. grunt to fundament. myśl, bo jest nad czym. ad.1 - zależy co rozumiesz przez pojęcie "huta katowice". Generalnie Huta Katowice to nie budynki jedno czy dwukondygnacyjne. ad.2 - na ławach nie ma się znać 90% robotników tylko zbrojarz, cieśla, betoniarz, majster budowlany i KB ad.3 - zbrojenie rozproszone - robi się takie konstrukcji (nie tylko posadzki) ad.4 - co to jest "ława konstrukcyjna"? ad.5 - w przeciętnym domku i w przeciętnych warunkach gruntowych ławy mają szerokość 40cm, max 60cm ad.6 - 3 x ENTER to mogą mówić tylko ci co znają się na konstrukcji na podstawie wpisów np. w FM ad.7 - konstruktorzy nie dostają hasju za rysunki z komputera, tak mogą mówić ... patrz. p. 6 ad.8 - może i wziąłeś książkę z lat 70 -tych z inżynierii budownictwa ale ta dziedzina to nie projektowanie domków Trzeba też umieć czytać takie książki. Mało tego, trzeba też umieć liczyć a przebicie ławy nie jest w tym i w większości problemem. ad.9 - Te ławy nie są zbrojone na przebicie i nie ma z nimi tego problemu. ad.10 - Jakie miałeś ławy, że policzyłeś to przebicie przy 70% mniejszej wysokości? Wysokość, szerokość, beton, obciążenia. ad.11 - Masz rację, nie można tego samemu odchudzać. Można zmienić konstruktora (jeżeli nie zna się na tym ) lub zapytać dlaczego ławy są takie szerokie. Może jest jakieś uzasadnienie którego my nie znamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 zyhu co ty piszesz za bzdury ? Zbrojenie pod hute Katowice ? Jak gość miałby płytę też byście tak się podniecali ? Czy już nie ? Bo przpłycie to według waszego rozumowania dopiero by miał koszty ? poczytaj jaka jest różnica między ławą o zbrojeniu konstrukcyjnym a ławą żelbetową ty widzisz obrazek i się podniecasz. a chłopak będzie płacił za fanaberie konstruktora. ława żelbetowa a ława konstrukcyjna to jak porównywanie nośności malucha do kamaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 ad.1 - zależy co rozumiesz przez pojęcie "huta katowice". Generalnie Huta Katowice to nie budynki jedno czy dwukondygnacyjne. ad.2 - na ławach nie ma się znać 90% robotników tylko zbrojarz, cieśla, betoniarz, majster budowlany i KB ad.3 - zbrojenie rozproszone - robi się takie konstrukcji (nie tylko posadzki) ad.4 - co to jest "ława konstrukcyjna"? ad.5 - w przeciętnym domku i w przeciętnych warunkach gruntowych ławy mają szerokość 40cm, max 60cm ad.6 - 3 x ENTER to mogą mówić tylko ci co znają się na konstrukcji na podstawie wpisów np. w FM ad.7 - konstruktorzy nie dostają hasju za rysunki z komputera, tak mogą mówić ... patrz. p. 6 ad.8 - może i wziąłeś książkę z lat 70 -tych z inżynierii budownictwa ale ta dziedzina to nie projektowanie domków Trzeba też umieć czytać takie książki. Mało tego, trzeba też umieć liczyć a przebicie ławy nie jest w tym i w większości problemem. ad.9 - Te ławy nie są zbrojone na przebicie i nie ma z nimi tego problemu. ad.10 - Jakie miałeś ławy, że policzyłeś to przebicie przy 70% mniejszej wysokości? Wysokość, szerokość, beton, obciążenia. ad.11 - Masz rację, nie można tego samemu odchudzać. Można zmienić konstruktora (jeżeli nie zna się na tym ) lub zapytać dlaczego ławy są takie szerokie. Może jest jakieś uzasadnienie którego my nie znamy? jak chłopak ma hajs to niech leje nawet 100 000 w ziemie. może konstruktor był po drinku i delikatnie przesadził przed komputerem ława konstrukcyjna ? ława betonowa o zbrojeniu konstrukcyjnym - 99% domków w polsce ława żelbetowa - ława o zbrojeniu dodatkowo rozproszonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 "Ława betonowa"to ława bez zbrojenia. Takie też są. Może miałeś na myśli ławę żelbetową o zbrojeniu podłużnym i bez zbrojenia poprzecznego? Ława żebetowa to taka ława "betonowa" ale ze zbrojeniem podłużnym (np. 4 pręty pod długości + strzemiona) a czasami do tego dochodzi zbrojenie poprzeczne. Może 99% a może 90% domku ma ławy żelbetowe tylko ze zbrojeniem podłużnym i bez poprzecznego. Raczej nie spotyka się ław ze zbrojeniem rozproszonym. Pewnie miałeś coś innego na myśli. Może projektantowi pomyliły się jednostki albo "cóś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 "Ława betonowa"to ława bez zbrojenia. Takie też są. Może miałeś na myśli ławę żelbetową o zbrojeniu podłużnym i bez zbrojenia poprzecznego? Ława żebetowa to taka ława "betonowa" ale ze zbrojeniem podłużnym (np. 4 pręty pod długości + strzemiona) a czasami do tego dochodzi zbrojenie poprzeczne. Może 99% a może 90% domku ma ławy żelbetowe tylko ze zbrojeniem podłużnym i bez poprzecznego. Raczej nie spotyka się ław ze zbrojeniem rozproszonym. Pewnie miałeś coś innego na myśli. Może projektantowi pomyliły się jednostki albo "cóś mylisz pojęcia. ława betonowa to lawa lana. i może być nawet bez grama pręta. dla spokoju jednak stosuje się zbrojenie konstrukcyjne, zazwyczaj 4fi 12 ze strzemionami. zbrojenie te zapewnia jedynie stabilność wzdłużną ławy. tak inaczej: żal nie dać. ława żelbetowa to ława ze zbrojeniem wzdłużnym i rozproszonym. taka ława jest o rząd wielkości wytrzymalsza od betonowej. wracając do chłopaka z takim projektem: przeliczyć jeszcze raz, bo popłynie. nie mówie tylko o materiale, ale nikt mu takich ław nie zrobi w cenie zwykłych. albo zrobi ale tak, że szybko zaleją i nie będzie widać będzie pan zadowolony. natomiast zbrojenie i rozpiętości tej ławy sugerują, że będzie tam budynek ze 3 piętrowy o długości pół kilometra... jeszcze gdyby to był śląsk a to północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Co to jest zbrojenie rozproszone w ławie fundamentowej? Nie mylę pojęć - jasno napisałem ława betonowa to ława betonowa bez zbrojenia. Zbrojenie konstrukcyjne w ławie betonowej powoduje że ława betonowa zamienia się w ławę żelbetową. To Ty mylisz pojęcia. Zbrojenie ław w tym temacie w żaden sposób nie sugeruje długości budynku. Też się mylisz. ława żelbetowa to ława ze zbrojeniem wzdłużnym i rozproszonym. taka ława jest o rząd wielkości wytrzymalsza od betonowej. to już jest zupełne pomieszanie pojęć. Wiesz co to znaczy "o rząd wielkości wytrzymalsza" ?? Wytrzymalsza na co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Co to jest zbrojenie rozproszone w ławie fundamentowej? Nie mylę pojęć - jasno napisałem ława betonowa to ława betonowa bez zbrojenia. Zbrojenie konstrukcyjne w ławie betonowej powoduje że ława betonowa zamienia się w ławę żelbetową. To Ty mylisz pojęcia. Zbrojenie ław w tym temacie w żaden sposób nie sugeruje długości budynku. Też się mylisz. to już jest zupełne pomieszanie pojęć. Wiesz co to znaczy "o rząd wielkości wytrzymalsza" ?? Wytrzymalsza na co ?? widzisz, jakbyś wypożyczał te książki inzynieryjne z lat 70 razem ze mną to byś wiedział. mówisz: Nie mylę pojęć - jasno napisałem ława betonowa to ława betonowa bez zbrojenia. Zbrojenie konstrukcyjne w ławie betonowej powoduje że ława betonowa zamienia się w ławę żelbetową. == bzdura. dodanie zbrojenia konstrukcyjnego do ławy betonowej nie czyni jej żelbetową. zbrojenie konstrukcyjne fi12 i strzemiona daje się od czapy, żeby było. ono niczego tak naprawdę nie daje w ławie - jak ma pęknąć od różnicy siadania terenu to pęknie. na przebicie też to zbrojenie ma niewielki wpływ. co innego dodane do konstrukcyjnego zbrojenie rozproszone. ono wzmacnia ławę i na wyginanie i na przebicie. przykład. ława żelbetowa 150 cm x 30 cm. żeby ławą betonową dorównać ławie żelbetowej pod względem nośności, wytrzymałości na przebicie trzeba by ławę betonową zrobić w wymiarach.... hmm strzelam: 150 cm x ... 120 dlatego dla mnie ława żelbetowa o rozpiętości 150 cm to chyba fundament dla spodka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 15.02.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 poczytaj jaka jest różnica między ławą o zbrojeniu konstrukcyjnym a ławą żelbetową ty widzisz obrazek i się podniecasz. a chłopak będzie płacił za fanaberie konstruktora. ława żelbetowa a ława konstrukcyjna to jak porównywanie nośności malucha do kamaza Tu nie chodzi o ławę czy żelbetowa czy betonowa bo to jest oczywiste ! Ława betonowa ma tyko zbrojenie podłużne, a żelbetowa podłużne i porzeczne. TU CHODZI O TO ŻE JAKBY GOŚĆ MIAŁ PŁYTĘ TO BYŚ NIC NIE PISAŁ ŻE ZA DUŻO ZBROJENIA ! TERAZ SOBIE WYOBRAŹ ŻE GOŚĆ MA TAKIE ZBROJENIE POD CAŁYM BUDYNKIEM I CO ? ZA DUŻO CI SIĘ TEGO WYDAJE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.02.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Szkoda że pytający wrzucił rzuty tak malutkie że zupełnie nieczytelne. Do wszystkich krytykujących konstruktora, szerokość lawy się liczy, mowa tu o fragmencie środkowej lawy która zbiera obciążenia z dachu i możliwe że stropu nad parterem. Patrząc na rzut to zbiera z 6 mb z jednej strony i więcej z drugiej. Do wszystkich krzykaczy policzcie sobie ile wyjdzie ciężar takiej konstrukcji, ile może ważyć śnieg. Moze jest zapas nośności a może i nie trzeba by dokładnie analizować nośność gruntu. Wyszło komuś szerokość 150 to dał zbrojenie poprzeczne i zszedł z grubości - wg mnie rozsądne podejście. W moim budynku mam ławy szerokości 40 cm ale mam też ławe szerokości 140, i część ław 100 cm. Domek z poddaszem. Na FM ława oszczędna to 60 szeroka 90 cm wysoka i wtedy jak wejdzie 30 m3 betonu jest oszczędnie. Znam takie realizacja osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Tu nie chodzi o ławę czy żelbetowa czy betonowa bo to jest oczywiste ! Ława betonowa ma tyko zbrojenie podłużne, a żelbetowa podłużne i porzeczne. TU CHODZI O TO ŻE JAKBY GOŚĆ MIAŁ PŁYTĘ TO BYŚ NIC NIE PISAŁ ŻE ZA DUŻO ZBROJENIA ! TERAZ SOBIE WYOBRAŹ ŻE GOŚĆ MA TAKIE ZBROJENIE POD CAŁYM BUDYNKIEM I CO ? ZA DUŻO CI SIĘ TEGO WYDAJE ? jeśli miałby mieć płytę to jakiś powód musi być. a tu ani nie widzę mokradeł ani nie widzę III kategorii górniczej. więc płyty nie ma. jaki ten dach jest, że potrzebuje 150 cm ławy ? bo jeśli wymiarami ławy się ratuje dla kiepskich gruntów to nie tędy droga. się wtedy leje płytę. może u góry przesadziłem, że 150 cm szerokości na 30 cm wysokości porządnej ławy żelbetowej zastępuje 120 cm wysokości betonowej ale z 90 cm wysokości na pewno. wyobrażasz sobie ławę betonową 150x90 ? jaki ten budynek by musiał być żeby to było wymagane, jak 90% domków przy stabilnych podłożach ma ławy 30x40... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 dodam tylko jedno. nie jest tu istotna ilość zbrojenia, bo jak kolega wyżej dobrze powiedział, że przy płycie by tego zbrojenia poszło pewnie 10x tyle. problemem jest robocizna tak skomplikowanych ław i jej wykonanie ! dlaczego ? bo ławę 150x90 ciężko spieprzyć. ale jeśli ktoś zwali ławy 150x30 żelbetowe, to te 30 cm wynikające z jej zbrojenia pójdzie jak babka w piach i może się okazać, że ta ława źle wykonana jest 2x za cienka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 15.02.2020 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 (edytowane) Dziękuję za tak duży odzew w moim problemie. Poddasze będzie nie używane. Wiem ze to nie jest argument ale 100 m od mojej działki stoi dom prawie takich samych gabarytów (bardzo się na nim wzorowaliśmy z naszym projektem) ze stropem drewnianym i użytkowym poddaszem. Ławy ma 60cm na 40 cm i nic się z nim nie dzieje od 3 lat. W poniedziałek jadę do konstruktora na rozmowę mam nadzieje że chociaż spróbuje mi wytłumaczyć dlaczego tak zrobił ale prawdopodobnie oddam projekt do przeliczenia do innego konstruktora żeby mieć pewność. Tak jak napisaliście wcześniej jeżeli się okaże ze można dom postawić na ławie 60cm szerokiej to już oszczędność kilku tyś zł nie licząc robocizny więc warto powalczyć. Edytowane 15 Lutego 2020 przez Sailent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 no oni mają 60x40 a ty masz w przeliczeniu żelbetu na beton 150x90 pamiętaj, dobry fundament to podstawa a poważnie, niech to przeliczy konstruktor, bo tu jest do powalczenia o jakieś 5-10 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailent 15.02.2020 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 no i jeszcze ten wieniec w podłodze popytałem znajomych to nikt nawet o takim czymś nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 jeśli chodzi Ci o wieniec na murze fundamentowym to jest to bardzo dobra i ważna rzecz. wolałbym lichsze ławy ale wieniec na murze, bo spaja on budynek doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 widzisz, jakbyś wypożyczał te książki inzynieryjne z lat 70 razem ze mną to byś wiedział. mówisz: Nie mylę pojęć - jasno napisałem ława betonowa to ława betonowa bez zbrojenia. Zbrojenie konstrukcyjne w ławie betonowej powoduje że ława betonowa zamienia się w ławę żelbetową. == bzdura. dodanie zbrojenia konstrukcyjnego do ławy betonowej nie czyni jej żelbetową. zbrojenie konstrukcyjne fi12 i strzemiona daje się od czapy, żeby było. ono niczego tak naprawdę nie daje w ławie - jak ma pęknąć od różnicy siadania terenu to pęknie. na przebicie też to zbrojenie ma niewielki wpływ. co innego dodane do konstrukcyjnego zbrojenie rozproszone. ono wzmacnia ławę i na wyginanie i na przebicie. przykład. ława żelbetowa 150 cm x 30 cm. żeby ławą betonową dorównać ławie żelbetowej pod względem nośności, wytrzymałości na przebicie trzeba by ławę betonową zrobić w wymiarach.... hmm strzelam: 150 cm x ... 120 dlatego dla mnie ława żelbetowa o rozpiętości 150 cm to chyba fundament dla spodka... 1. Wypożyczałeś książki ale do końca się nie nauczyłeś 2. Ława ze zbrojeniem podłużnym jest ławą żelbetową - ta stal w ławie fundamentowej pracuje i pomaga. Chyba że jest to przypadek zbrojenia podłużnego mniejszego niż minimalne. Zbrojenia nie daje się od czapy i nie jest "ono niczego tak naprawdę nie daje w ławie". jak napisałeś. 3. zbrojenie rozproszone to jest.... ? co to jest ?? Pewnie myślisz o zbrojeniu poprzecznym a nie np. o https://www.google.com/search?channel=trow2&q=zbrojenie+rozproszone&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwit5rHgldTnAhUQTsAKHeqRDlMQsAR6BAgKEAE&biw=1835&bih=1026#imgrc=CILZHAvTKHrzNM 4. Ława żelbetowa 150cm x 30cm ma "wytrzymałość na przebicie" jak ława betonowa 150cm x 120cm ?? A może masz na myśli "wytrzymałość na ścinanie" ? A może ta "ława żelbetowa" ma jakieś zbrojenie na "przebicie" Niestety nie znasz się na tym więc nie rozsiewaj plotek i błędnych informacji. Może mylisz pojęcia - " wytrzymałość na przebicie" z "wytrzymałością na zginanie" (poprzeczne) ? stosując się to twojej terminologii. 5. Ława o szerokości 150cm może być pod Spodek?? Ty w ogóle nie znasz się na tym co napisałeś "Wyrasta z pierścienia wspartego na pochylonych słupach. Fundament hali stanowi oryginalne rozwiązanie, zapewniające, że niestabilny grunt utrzymuje kolosa, nie powodując jego uszkodzeń. Wybrano projekt, który dawał możliwość zetknięcia z ziemią stosunkowo małej płaszczyzny, stąd koncepcja odwróconego stożka, wąskiego u dołu, szerszego u góry. Przykrycie hali opiera się na linach napiętych między dużym pierścieniem, stanowiącym obwód misy i małym pierścieniem kopuły wystającej ponad płaski dach. Rozpiętość - bagatela - 100 metrów!" - pisała w 1971 roku "Trybuna Ludu", a Maciej Gintowt, jeden z projektantów Spodka, wyzna po latach: - To było moje największe dzieło. Poświęciłem mu najwięcej czasu, zdrowia i nerwów. Konstruktorzy Wacław Zalewski, Andrzej Żórawski, Aleksander Włodarz oraz architekci Maciej Gintowt, Maciej Krasiński opracowaną wcześniej formę dopasowali do trudnego terenu. Hala stanęła na potężnej, żelbetowej misie fundamentowej, wspartej dodatkowo na 40 zdolnych się wychylać słupach (chroniły fundament przed ruchami gruntu, wywołanymi szkodami górniczymi). Fundamenty Spodka wspiera 120 stalowych żeber, które dźwigają przekrycie dachowe o rozpiętości 126 metrów. https://culture.pl/pl/artykul/spodek-proj-bsiptbp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 15.02.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Dziękuję za tak duży odzew w moim problemie. Poddasze będzie nie używane. Pisałeś coś o dachu z wiązarów? Jeżeli wiązary są podparte tylko na ścianach zewnętrznych to fundament wewnątrz budynku nie ma racji bytu, robi się jedynie stopy pod kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts