amatorbudowlany 13.02.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Czołem wszystkim. Sprawa wygląda następująco. Mam zamontowane drzwi zewnętrzne. Przez nieuwagę podmurowano je zbyt nisko. Pomiędzy progiem a ytongiem jest szczelina 5cm tymczasowo wypełniona pianą. Ościeże z jednej i drugiej strony spiera się na drewnianych klockach. Teraz trzeba wyciąć pianę i wkleić/wsunąć bloczek. Moje pytanie jest następujące: czy te drewniane klocki zostają, czy należy je wybić i wsunąć bloczek po całej szerokości. Te klocki pełnią funkcję zapierającą, ale co w przypadku, kiedy zmurszeją... Jakieś sugestie, podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.02.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 SUgestia jest taka, że lepsze od bloczka jest poszerzenie /podwalina - systemowe. Dobre firmy mają takie w ofercie, często jest to coś ok 4-5cm wysokości. Należałoby wpiąć i uszczelnić próg z podwaliną, podeprzeć podkładkami z twardego tworzywa. Tyle, że: - jak usuniesz a drzwi są ciężkie - to mogą "klapnąć" i stale się przestawić. Jeśli to lekkie stalówki - to może przez tą chwilę się nic nie stanie.. Może. No i jak już to poprawisz, to dobrze jest zrobić jeszcze hydroizolację. Drzwi to nie okno, że wodę odprowadzi parapet... A tak w ogóle - fotka by sporo powiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorbudowlany 19.02.2020 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Drzwi są zamontowane. Z zewnątrz jest zrobiona elewacja, wewnątrz są tynki. U góry układam już styropian i szukam sposobu, żeby wybrnąć z tej sytuacji, bo trzeba wziąć się za dół. Drzwi są raczej ciężkie, bo jedne to aluhaus, a drugie kmt 85. Wariant z poszerzeniem raczej się nie uda, bo nie byłoby jak tego włożyć pod próg. W jednych drzwiach jest 4 a w drugich 5 cm. Może jakis inny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.02.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) Drewniane kliny, to tylko fastryga. Zastąp je stopami z regulacją.https://www.google.com/search?q=stopy+z+regulacj%C4%85&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02PfNgtTkAJ-7HfusSfbRkm9ddRtA:1582138870769&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Ct4uUmcJ1ZmXHM%253A%252CKzyHVLpDdOhjwM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQYnHAf-R-VOMV49G95HbP-h0tleQ&sa=X&ved=2ahUKEwjfpoLLpt7nAhUai1wKHVNwDusQ9QEwAXoECAoQBwUzupełnij puste przestrzenie dociętymi na wymiar kawałkami XPS wklejonymi na piankę. Zabezpiecz od zewnątrz przyklejoną membraną EPDM[ATTACH=CONFIG]441041[/ATTACH]Na rysunku: izolacja tarasu = membrana EPDM PS Ytonga z pod drzwi bym usunął i stopy z regulacją postawił na fundamencie. Edytowane 19 Lutego 2020 przez cezary.pl PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorbudowlany 19.02.2020 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Bardzo dziękuję za podpowiedź. Świetny pomysł, a czy wiesz które będą najlepsze w tej sytuacji? Może proszę o zbyt wiele, ale na prawdę nie wiem, jak to ogarnąć. Te stopy mają różne kształty. Które sprawdzą się najlepiej pod progiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.02.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Może takie:https://sklep.drewnoprofilowane.pl/pl/akcesoria/43-stopy-regulowane-z-twardego-tworzywa-7-17cm-eurotec.htmlalbohttps://shop.fibrolux.com/pl/akcesoria/do-profili/regulowane-stopy?number=19423 albo sam poszukaj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorbudowlany 21.02.2020 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Dzięki. Pomoc nieoceniona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.02.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Popatrz sobie np. w katalogu CALa jak mają to rozwiązane. Ja jestem zdania, że poszerzenie podprogowe jak np. masz w Wikędzie powinno zdać egzamin.Co do samego montażu to ja jestem zdania (nie wiem jak wykończenie elewacji), że drzwi lepiej byłoby wyjąć i zamontować jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.02.2020 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Też miałem coś takiego zaproponować, ale obawiałem się przestraszyć inwestora.Poszerzenie, czy stopy z regulacją, powinny jednak być trwale połączone z progiem drzwi i fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 13.03.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Do łączenia z progiem są specjalne kleje. Są systemy jak w Wikędzie gdzie wchodzi to na klik ale klej i tak jest zalecany. Tak czy siak inwestor lepiej wyjdzie na tym jak wyda kilka złotych teraz i naprawi taki błąd puki jest możliwość. Jak zrobi to za rok to dojdzie o wiele więcej kosztów. Ponowne obróbki, elewacja do naprawy, bałagan w domu jak już pewnikiem zamieszka tam.Oby tylko takie błędy były na budowach - dość tanie i zauważone w porę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts