Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to poprawić - montaż drzwi zewnetrznych

Recommended Posts

Czołem wszystkim. Sprawa wygląda następująco. Mam zamontowane drzwi zewnętrzne. Przez nieuwagę podmurowano je zbyt nisko. Pomiędzy progiem a ytongiem jest szczelina 5cm tymczasowo wypełniona pianą. Ościeże z jednej i drugiej strony spiera się na drewnianych klockach. Teraz trzeba wyciąć pianę i wkleić/wsunąć bloczek. Moje pytanie jest następujące: czy te drewniane klocki zostają, czy należy je wybić i wsunąć bloczek po całej szerokości. Te klocki pełnią funkcję zapierającą, ale co w przypadku, kiedy zmurszeją... Jakieś sugestie, podpowiedzi?

SUgestia jest taka, że lepsze od bloczka jest poszerzenie /podwalina - systemowe. Dobre firmy mają takie w ofercie, często jest to coś ok 4-5cm wysokości. Należałoby wpiąć i uszczelnić próg z podwaliną, podeprzeć podkładkami z twardego tworzywa.

Tyle, że: - jak usuniesz a drzwi są ciężkie - to mogą "klapnąć" i stale się przestawić. Jeśli to lekkie stalówki - to może przez tą chwilę się nic nie stanie.. Może.

No i jak już to poprawisz, to dobrze jest zrobić jeszcze hydroizolację. Drzwi to nie okno, że wodę odprowadzi parapet...

A tak w ogóle - fotka by sporo powiedziała.

Drzwi są zamontowane. Z zewnątrz jest zrobiona elewacja, wewnątrz są tynki. U góry układam już styropian i szukam sposobu, żeby wybrnąć z tej sytuacji, bo trzeba wziąć się za dół. Drzwi są raczej ciężkie, bo jedne to aluhaus, a drugie kmt 85. Wariant z poszerzeniem raczej się nie uda, bo nie byłoby jak tego włożyć pod próg. W jednych drzwiach jest 4 a w drugich 5 cm. Może jakis inny pomysł

Drewniane kliny, to tylko fastryga. Zastąp je stopami z regulacją.

https://www.google.com/search?q=stopy+z+regulacj%C4%85&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02PfNgtTkAJ-7HfusSfbRkm9ddRtA:1582138870769&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Ct4uUmcJ1ZmXHM%253A%252CKzyHVLpDdOhjwM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQYnHAf-R-VOMV49G95HbP-h0tleQ&sa=X&ved=2ahUKEwjfpoLLpt7nAhUai1wKHVNwDusQ9QEwAXoECAoQBw

Uzupełnij puste przestrzenie dociętymi na wymiar kawałkami XPS wklejonymi na piankę. Zabezpiecz od zewnątrz przyklejoną membraną EPDM

[ATTACH=CONFIG]441041[/ATTACH]

Na rysunku: izolacja tarasu = membrana EPDM

PS

Ytonga z pod drzwi bym usunął i stopy z regulacją postawił na fundamencie.

Edytowane przez cezary.pl
PS

Popatrz sobie np. w katalogu CALa jak mają to rozwiązane. Ja jestem zdania, że poszerzenie podprogowe jak np. masz w Wikędzie powinno zdać egzamin.

Co do samego montażu to ja jestem zdania (nie wiem jak wykończenie elewacji), że drzwi lepiej byłoby wyjąć i zamontować jeszcze raz.

• 3 weeks później...

Do łączenia z progiem są specjalne kleje. Są systemy jak w Wikędzie gdzie wchodzi to na klik ale klej i tak jest zalecany. Tak czy siak inwestor lepiej wyjdzie na tym jak wyda kilka złotych teraz i naprawi taki błąd puki jest możliwość. Jak zrobi to za rok to dojdzie o wiele więcej kosztów. Ponowne obróbki, elewacja do naprawy, bałagan w domu jak już pewnikiem zamieszka tam.

Oby tylko takie błędy były na budowach - dość tanie i zauważone w porę.