Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno w łazience

anekri

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mieszkamy prawie rok

miałam obawy związane z trwałością drewna w łazience ale zdecydowałam się i nie żałuję. Mam drewniane blaty, szafę i półki w łazience- nic, kompletnie nic się z nimi nie dzieje, nie pęcznieją, nie odchodzi lakier, nie widać żadnych szczelin. Drewno to egzotyk. Żeby nie powielać zdjęć zapraszam do dziennika.

• 3 months później...

witajcie, ja z kolei mam podobne pytanie lecz dotyczace innego pomieszienia.

Po ulozeniu sztorcow przemyslowych z teaku na podlodze w lazience zostalo mi troche materialu.

Totez pomyslalem, ze moglbym go wykorzystac i polozyc zamiast kafli na scianie w kuchni nad blatami roboczymi (teak w lazence "zakonserwowany" olejowoskiem osmo juz od ponad roku sprawdza sie swietnie!).

Problem polega na tym, ze kuchnie cala mam juz pomalowana, a na scianach polozona jest plyta gipsowa.

Teraz pytanie do fachowcow, czy jest szansa aby taki teak polozyc na plycie gipsowej, jakiego kleju uzyc w tym ukladzie, czy 2 skladnikowy do egzotyku czy moze byc do rodzimego drewna??

W jaki sposob wygladzic potem polozony na scianie teak?

Czy jest moze ktos kto moglby podjac sie tego zadania?? Jestem ze Slaska (okolice Katowic)

powierzchnia nie jest duza (to okolo 300 x 60 cm)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Bardzo podobają mi się łazienki w drewnie, zwłaszcza połączenie drewna i kamienia - doskonale to wygląda i świetnie się prezentuje. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na to żeby całą łazienkę wyłożyć drewnem, a wtedy pozostają oczywiście dodatki typu maty drewniane pod prysznic, drewniane pojemniki np. na mydło, można wstawić do dużych łazienek drewniany parawan i tez będzie fajnie. Ogólnie trzeba sobie jakoś radzić:)

• 1 year później...
Drewno w łazience to świetny pomysł, ale zwykłe panele niestety się nie nadają. Jakie drewno najlepsze? Egoztyczne: bambus, merbau lub teak. Jeśli zakładamy na podłogę panele to musimy pamiętać o specjalnych fugach. Drewno, które będzie w częstym kontakcie z wodą najlepiej lakierować lub kupić gotowe zaolejowane. Ten drugi pomysł wydaje się być lepszy chociażby dlatego, że drewno lakierowane uszkodzone należy najpierw cyklinować a później lakierować, na zaolejowane wystarczy nałożyć kolejną warstwę oleju. Edytowane przez Mąż
dodanie zdjęć

• 3 years później...
  • 4 years później...

Witajcie!

Mam nadzieję że udusicie mnie za odkopanie tematu ale po co zakładać nowy skoro ten tak dobrze odpowiada moim potrzebom.

Zabudowa pionu w łazience płytą meblową MDF

Muszę sprytnie zabudować pion w łazience. Chodzi o ściany zaznaczone na pomarańczowo

[ATTACH=CONFIG]441194[/ATTACH]

Jak widać pion jest blisko umywalki, dokładnie 37 cm.

Czy to jest wystarczająca odległość by obłożyć go płytą MDF? Chciałbym uzyskać efekt podobny do tego na zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]441195[/ATTACH]

Tutaj chyba też są płyty MDF, prawda? Jeżeli nie MDF to co? Myślałem jeszcze o panelach winylowych ale nie wyobrażam sobie zrobić w nich drzwiczek rewizyjnych. A może brakuje mi wyobraźni? :)

Dzięki za odpowiedzi!

• 2 weeks później...
Witajcie!

Mam nadzieję że udusicie mnie za odkopanie tematu ale po co zakładać nowy skoro ten tak dobrze odpowiada moim potrzebom.

Zabudowa pionu w łazience płytą meblową MDF

Muszę sprytnie zabudować pion w łazience. Chodzi o ściany zaznaczone na pomarańczowo

[ATTACH=CONFIG]441194[/ATTACH]

Jak widać pion jest blisko umywalki, dokładnie 37 cm.

Czy to jest wystarczająca odległość by obłożyć go płytą MDF? Chciałbym uzyskać efekt podobny do tego na zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]441195[/ATTACH]

Tutaj chyba też są płyty MDF, prawda? Jeżeli nie MDF to co? Myślałem jeszcze o panelach winylowych ale nie wyobrażam sobie zrobić w nich drzwiczek rewizyjnych. A może brakuje mi wyobraźni? :)

Dzięki za odpowiedzi!

Zdjęcia nie widać, co do odległości jest okej. Kupując płytę, koniecznie zaznacz, że będzie ona montowana w łazience. Powodzenia :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...