pierwek 20.02.2020 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Mam faktury na kolektory i inny osprzęt zakupiony na alegro. Faktury zawierają również cenę transportu. Czy odpisując to w picie faktura powinna być pomniejszona o koszt dostawy czy odpisane razem z dostawą?? Ja transport odjąłem. W rozporządzeniu w części usług nie ma transportu. Rozmawiałem z jedną księgową i one stwierdził, że jakby można było odpisywać transport to byłby wpisany do rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 20.02.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 A może ktoś podpowie co w przypadku kiedy nie mam jeszcze odbioru domu, a chce kupić panele. Oczywiście chciałbym skorzystać z ulgi, tylko że panele pasuje mi kupić teraz, a odbiór domu będę miał najwcześniej za dwa miesiące. Jak to pogodzić, że aby nie stracić możliwości odliczenia ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.02.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Nie ma takiej opcji, ulgi i dopłaty budynków mieszkalnych a nie budynków w budowie. Czyli nawet częściowe zakupy nie wchodzą w grę przed odbiorem domu? Po prostu chciałem, aby nie tracić czasu, kupić teraz system mocowań na dach i zacząć dłubanie. Czyli wygląda to tak, że tych wydatków nie będę mógł odliczyć w przyszłym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.02.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Mógłbyś to na cyferkach pokazać? A to nie jest tak że odliczasz składkę zdrowotną i to co Ci zostaje to jedziesz z termoulgą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.02.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Wybacz, nie za bardzo siedzę w temacie więc...Czyli z tego wychodzi że jak faktura pv zeruje dochód to lepiej takie wydatki ponosić na przełomie roku i je dzielić. Dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.02.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 To na zasadzie jak dać żeby jednak nie dać, a na końcu i tak zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBAS777 22.02.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 ... Okres trwania ulgi to nie do końca 6 lat bo w tej chwili już 5. Wydatki można ponosić i odliczać w latach 2019-2021 natomiast jezeli dochód jes niższy od kwoty wydatków to można odliczyć nadwyżkę z tych lat do 2024 roku. Ale na wydatki pozostały tylko nie całe 2 lata. Czyli ulga tak naprawde obowiązuje do 2021? Znaczy wszystkie wydatki na termomodernizację można ponosić do 2021 a w przypadku braku dochodu przenosić do 2024? Myślałem żę te 3 lata to są ale na realizację pojedyńczego przedsięwzięcia a nie sztywno określony termin końcowy ulgi. Jestes pewny z tym 2021? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 22.02.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Nie ma takiej opcji, ulgi i dopłaty budynków mieszkalnych a nie budynków w budowie. Jeżeli dobrze rozumiem, jeśli mam fakturę za rekuperację z 15 stycznia, a odbiór domu z 20 stycznia. Nie mogę skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 23.02.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Własnie się dopatrzyłem jednej niefajnej sytuacji jakiej doświadczą najprawdopodobniej podatnicy korzystający z ulgi termomodernizacyjnej. Aby w pełni z niej skorzystać muszą mieć dochody w wysokości odpowiadającej co najmniej kwocie z faktury dotyczącej tych wydatków oraz kwoty stanowiącej wynik kwoty składki na ubezpieczenie zdrowotne x 0,17. Dlaczego? Ano dlatego że w przeciwnym wypadku kwota ulgi zje nam kwotę odliczenia od podatku składki zdrowotnej od podatku bezpowrotnie. innymi słowy odliczenie wyniesie np 17% kwoty wydatków termomodernizacyjnych - (minus)kwota składki na kasę chorych która nam się należy ale jej już nie odliczymy bo nie przechodzi na lata następne, a podatek wyniesie 0 i nie będzie jej od czego odliczyć. To jest dawanie ulgi jedną ręka i zabieranie drugą czyli dobra zmiana. Ja co prawda dopiero w przyszłym roku będę odliczał i to już pewnie na tegorocznych rozliczeniach (przed wyborami )) "wyjdzie" co i jak odliczać , ale czy nie moznaby deklarować kwoty ulgi termomodernizacyjnej tak, żeby dopiero po ujęciu składki zdrowotnej wychodziło zero podatku? Tak na liczbach, około; mam 10000 ulgi do odliczenia, a 5000 podatku w danym roku i 1000 zł składki zdrowotnej; wpisuje jako ulge termo 4000, pozostaje 1000 podatku który sie zeruje ze składka zdrowotną, a reszta (6000) przechodzi na następne lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 23.02.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Taka zagwozdka - budynek musi mieć status budynku mieszkalnego na dzień dokonania odliczenia czy dokonania zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 23.02.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Zakupu umożliwiającego zastosowanie ulgi termomodernizacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.02.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Rozliczenia były możliwe w tym roku od 15 lutego ale gratuluję. Ale papierowe PIT-y przyjmowali od początku roku przez net od 15 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 25.02.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Witam 16 II w niedzielę "zrobiłem" e-pita, dziś 25 II otrzymałem zwrot za ulgę term. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 25.02.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 I Opole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 26.02.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 I tu jest pewien problem bo rozporządzenie podzielone jest na 2 części jako przedmioty i urządzenia oraz usługi ich montażu. Jeżeli kupisz przedmioty to bez transportu czytając literalnie, Aby doliczyć koszt transportu musiało by być napisane "nabycie przedmiotu lub urządzenia " Jeżeli natomiast usługa montażu pv to obejmuje wszystkie składniki tej usługi łącznie z dostarczeniem na miejsce. gaweł, dzięki za interpretację, wysłałem korektę PIT-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 26.02.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jeszcze jedno pytanie o ulgę.Zaliczkę na panele wpłaciłem w grudniu,resztę po montażu w styczniu. Faktura wiadomo ze stycznia. Czy całość rozliczam w przyszłym roku, czy tą zaliczkę mogę w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 04.03.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Po 19 dniach od rozliczenia US dokonał przelewu ale fajnie. Dostałeś zwrot z pit szybciej niż co niektórzy z Mój prąd:). Też tak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 05.03.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Coś w tym jest, ja też wczoraj dostałem zwrot pomimo złożonej korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.03.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Złożyłem elektronicznie rozliczenie PIT-36L z odliczeniem PV na druku PIT/O rozliczenie złożona koło 15 lutego. W ubiegłym tygodniu tel z US, w zasadzie od 'dzień dobry" atak na mnie. Co Pan to złożył, PIT/O do PIT36L nie wolno itd itp.......... Wytłumaczyłem Pani jak to zrobiłem że w legalnym zakupionym programie, nic nie kombinowałem nie wypełniałem ręcznie na przypadkowych drukach i że wg mnie tak można. Panią trochę zatkało -obiecała że sprawdzi i oddzwoni. Minęło ponad tydzień kilka razy próbowałem się dodzwonić, dziś się udało. Z pokrętnego tłumaczenia wynika że ja mam wszystko dobrze wypełnione ale US nie ma w swoim systemie takiego zestawu i im do PITA36L "nie wchodzi" PIT/O. Mam cierpliwie czeakać na aktualizacje czegoś tam w US. Taka ciekawostka. Ktoś rozliczył już pozytywnie sie pitem 36L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 15.02.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Sytuacja taka:w 2019 zainwestowałem i założyłem panele fotowoltaiczne, wystąpiłem też o dofinansowanie w programie mój prąd, jednak pieniądze z tego programu otrzymałem dopiero w 2020 r.W PIT za 2019 odliczyłem zatem pełną kwotę faktury za instalacje fv w ranach ulgi termomodernizacyjnej - bez uwzględnienia kwoty dofinansowania.W PIT za 2020 jednak, z tego co kojarzę, powinienem ją wykazać. Czy ktoś wie w którym miejscu muszę doliczyć przychód z tytułu otrzymania dofinansowania z programu "mój prąd"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts