Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HUAWEI SUN 2000-4KTL-M0 vs.SMA Sunny Tripower 4.0 vs. Fronius Symo 3.7.3

codix

Recommended Posts

O i chyba stanie na froniusie niedosc ze firma dobra,fizyczme przuciski w razie czego,to przesyla na pvmonitor a oni maja apke z wykresem i nawet widget.

Odkopalem jakas wiedze tajemna dzisiaj bo nawet dzwoniac do Froniusa to oni niewiedza ale gosciu z dystrybucji mi podal np.dwie ceny za przedluzenie gwarancji na 3.7.3m

I tak standard czyli tylko czesci na 15lat ok.2000zl

Plus czesci robocizna transport na 15lat ok.3000zl

Lekki szok

We Fronku masz też standardowe darmowe do wyboru na 7 lub 5 lat.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

A tymczasem jestem właśnie po pierwszej bojowej awarii falownika Fronius Symo3,7. Awaria objawiała się błędem 453 - Sterownik zabezpieczenia - błąd napięcia AC. Falownik ciągle się resetował i w końcowej fazie rozruchu, kiedy słychać kilka charakterystycznych kliknięć następowało dziwne syczenie - jakby odgłos łuku elektrycznego lub nietrzymającego stycznika.

Dzisiaj po 73 godzinach od zgłoszenia (z wyłączeniem świąt - awarię zgłosiłem o godz.13ej w Wielki Piątek) falownik został wymieniony na nowy.

Nie zauważyłem żadnych niepokojących śladów w zdjętym egzemplarzu, typu zjarane ścieżki, kondenstatory itd...[TABLE]

[TR]

[TD=width: 302, bgcolor: #F5F5F5][/TD]

[/TR]

[/TABLE]