Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaprawa termoizolacyjna czy klejowa oraz jaki tynk na poroth

Recommended Posts

Porotherm 44 możesz budować tylko na zaprawę ciepłochronną. Zaprawę klejową można stosować do specjalnie szlifowanych pustaków a takich Wienerberger z tego co wiem nie sprzedaje w Polsce.

Ściana z Porothermu 44 P+W jest zwykłą ścianą z elementów ceramicznych, z przynależnymi tym elementom odchyłkami wymiarowymi tak poszczególnych części, jak i całej powierzchni. Więc - jak z tego wynika- nie możesz stosować wypraw cienkowarstwowych (tynków na siatce, jak przy dociepleniach), lecz jedynie tynki tradycyjne, najlepiej trójwarstwowe.

To wygląda bardzo dobrze - mówię po nabraniu niezbędnych doświadczeń. Właśnie sie wprowadzam do takiego domu.

Pozdrawiam

POROTHERM 44 P+W MOŻNA WYKONYWAĆ NA ZAPRAWACH MURARSKICH - ZWYKŁYCH (CEMENTOWO WAPIENNYCH) BĄDŹ TERMOIZOLACYJNYCH. WYBUDOWAŁEM DOM Z POROTHERMU 38 P+W NA ZAPRAWIE CEMENTOWO WAPIENNEJ I JEST NAPRAWDĘ O.K. JAK WIDZISZ MOJA ŚCIANA JEST DUŻO CHUDSZA OD TWOJEJ WIĘC WNIOSKI WYCIĄGNIJ SAM.

TO PRAWDA ŻE WIENERBERGER W POLSCE NIE PRODUKUJE PUSTAKÓW KTÓRE MOŻNA WYKONYWAĆ NA KLEJU ALE BRAK PRODUKCJI TAK ZWANYCH PUSTAKÓW PLANOWANYCH NIE WYNIKA Z MACOSZEGO TRAKTOWANIA POLSKI. ŚCIANA Z PUSTAKOW PLANOWANYCH JEST ZBYT SZTYWNA I PODCZAS OSIADANIA GRUNTU POD BUDYNKIEM CZASAMI MOGĄ WYSTĄPIĆ SPĘKANIA TYNKU, W PRZYPADKU ZAPRAW MURARSKICH SPOINA POZIOMA JEST DOŚĆ ELASTYCZNA I BRAK JEST HISTORII TEGO TYPU.

ZAPRAWA MURARSKA TERMOIZOLACYJNA ZNACZNIE POPRAWIA PARAMETRY TERMOIZOLACYJNE ŚCIANY CO POWODUJE ŻE WYDASZ WIĘCEJ DZIŚ, A ZWRÓCI SIĘ W DŁUŻSZYM LUB KRÓTSZYM CZASIE, A KTO Z NAS WIE ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA NOŚNIKI ENERGI.

Pozwolicie, że załączę krótkie tłumaczenie do wypowiedzi Kolegi (Koleżanki ?) Anonimowego: pustaki "planowane"... - to z niemieckiego niezbyt udolne tłumaczenie "pustaki szlifowane" (od płaszczyzny...)

Kolego (Koleżanko ?) Anonimowy: masz ścianę 38 cm - i masz zarazem odpowiednio większą przenikalność cieplną . Ściana z pustaka Porotherm 44 cm na zaprawie ciepłochronnej z trudnością zbliża się do wymogu normowego współczynnika U dla ścian naprawdę ciepłych, tzn warstwowych. A Ty masz 38 cm ....

Ja wybrałem Porotherm 44 cm z tego powodu, że jestem fachowcem (mam nadzieję ...) i do tego konserwatywnym. Wiem, że mogłem zbudować cieplejszy dom, ale przywiązanie do tradycji nie pozwoliło mi na stosowanie fizykochemicznych nowinek. Na razie przynajmniej.

Myślę, że każde z nas wie, ile będziemy płacić za nośniki energii w przyszłości. Będziemy płacić więcej...

Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję za przekazane informacje.

A może szanowni koledzy (koleżanki) powiedzą mi jakie fundamenty zastosowali pod ściany z porothermu 44 i z jakiego materiału budowaliście ściany wewnętrzne?

Jeszcze jedno pytanie - czy nie ma problemu z umieszczaniem instalacji na ścianach (przewodów, rur, itp.)? Pod tym względem idealny jest beton komórkowy.

Fundamenty tradycyjne ( w moim przypadku) - czyli ławy i ściany fundamentowe monolityczne w deskowaniu.

Ściany działowe także z systemu Wienerbergera, tj pustaki 11,8 cm, wewnętrzna ściana nośna 25 cm.

Ścianki działowe na poddaszu (niewiele ich było) - łazienka Porotherm 11,8 cm, pozostałe nieliczne przepierzenia - płyty G-K na ruszcie stalowym, z wypełnieniem wełną mineralną.

Żadnych problemów z instalacjami. Elektrycy wogóle prowadzili pionowe odcinki kabli w szczelinach pustaków, podkuwając jedynie na spoinach poziomych. Z punktu widzenia wykuwacza bruzd różnice pomiędzy betonem komórk. a Porothermem są znikome.

Szanowny LUNA_TYKU

Współczynnik normowy w budownictwie jednorodzinnym dla ścian z użyciem izolacji nie powinien być większy niż 0,3 W/m2K,

Ściany jednowarstwowe współczynnik przenikania ciepła dawne k dziś U nie więcej niż 0,5 W/m2K.

Więc sam widzisz że 44 jest 40 % poniżęj wymogów normy, a nie zbliża się do ścian, jak to nazwałeś naprawdę ciepłych.

Nie zrozumcie mnie źle, nie twierdzę, że POROTHERM 38 jest lepszy do 44 bo to nie jest prawda. TWIERDZĘ, że w 38 mieszka się o.k., a w 44 napewno będzie jeszcze lepiej.

Z poważaniem

ANONIMOWY

Do Luna-tyk-a i innych w temacie

Kontynuje pytanie o fundamenty...

Jaka powinna byc szerokosc muru fundamentowego, zeby dobrze wspolpracowala z Porothermem 44. Czy standartowe bloczki betonowe sa OK?. w projekcie mam szerokosc funamentu 25 cm...

Napisałem w poprzedniej wypowiedzi, że Porotherm 44 zbliża się do wsp. U dla ścian naprawdę ciepłych, tzn. warstwowych. Nie dopisałem (może to błąd), że jesst istotnie niższy niż wymóg dla ścian jednowarstwowych. Przyjąłem, że wynika to z tekstu.

Ja wykonstruowałem ścianę fundamentową wychodząc z potrzeb robót wykończeniowych:

- od wewnątrz zlicowałem ją z Porothermem

- od zewnątrz pozostawiłem miejsce na docieplenie styropianem ekstrudowanym 5 cm + tynk na siatce, oraz miejsce na "kapinos" (przewieszenie ściany poza fundament) także 5 cm. Być może w przyszłości wykończę cokół czymś kamieniopodobnym.

Ja z tego wynika mam ścianę fundamentową (zewnętrzną) grubości 44-5-5 cm = 34 cm. Wyłacznie z powodów użytkowych, nie wytrzymałościowych.

Pozdrawiam