Gość 16.08.2002 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 Która zaprawa murarska (termoizolacyjna czy klejowa) jest lepsza?Jaki tynk najlepiej zastosować na ścianie jednowarstwowej z porothermu 44 (z użyciem siatki czy bez)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.08.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 Porotherm 44 możesz budować tylko na zaprawę ciepłochronną. Zaprawę klejową można stosować do specjalnie szlifowanych pustaków a takich Wienerberger z tego co wiem nie sprzedaje w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.08.2002 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 tylko i wylacznie zaprawa cieplochronna!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 17.08.2002 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Ściana z Porothermu 44 P+W jest zwykłą ścianą z elementów ceramicznych, z przynależnymi tym elementom odchyłkami wymiarowymi tak poszczególnych części, jak i całej powierzchni. Więc - jak z tego wynika- nie możesz stosować wypraw cienkowarstwowych (tynków na siatce, jak przy dociepleniach), lecz jedynie tynki tradycyjne, najlepiej trójwarstwowe.To wygląda bardzo dobrze - mówię po nabraniu niezbędnych doświadczeń. Właśnie sie wprowadzam do takiego domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2002 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 POROTHERM 44 P+W MOŻNA WYKONYWAĆ NA ZAPRAWACH MURARSKICH - ZWYKŁYCH (CEMENTOWO WAPIENNYCH) BĄDŹ TERMOIZOLACYJNYCH. WYBUDOWAŁEM DOM Z POROTHERMU 38 P+W NA ZAPRAWIE CEMENTOWO WAPIENNEJ I JEST NAPRAWDĘ O.K. JAK WIDZISZ MOJA ŚCIANA JEST DUŻO CHUDSZA OD TWOJEJ WIĘC WNIOSKI WYCIĄGNIJ SAM. TO PRAWDA ŻE WIENERBERGER W POLSCE NIE PRODUKUJE PUSTAKÓW KTÓRE MOŻNA WYKONYWAĆ NA KLEJU ALE BRAK PRODUKCJI TAK ZWANYCH PUSTAKÓW PLANOWANYCH NIE WYNIKA Z MACOSZEGO TRAKTOWANIA POLSKI. ŚCIANA Z PUSTAKOW PLANOWANYCH JEST ZBYT SZTYWNA I PODCZAS OSIADANIA GRUNTU POD BUDYNKIEM CZASAMI MOGĄ WYSTĄPIĆ SPĘKANIA TYNKU, W PRZYPADKU ZAPRAW MURARSKICH SPOINA POZIOMA JEST DOŚĆ ELASTYCZNA I BRAK JEST HISTORII TEGO TYPU. ZAPRAWA MURARSKA TERMOIZOLACYJNA ZNACZNIE POPRAWIA PARAMETRY TERMOIZOLACYJNE ŚCIANY CO POWODUJE ŻE WYDASZ WIĘCEJ DZIŚ, A ZWRÓCI SIĘ W DŁUŻSZYM LUB KRÓTSZYM CZASIE, A KTO Z NAS WIE ILE BĘDZIEMY PŁACIĆ ZA NOŚNIKI ENERGI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 17.08.2002 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Pozwolicie, że załączę krótkie tłumaczenie do wypowiedzi Kolegi (Koleżanki ?) Anonimowego: pustaki "planowane"... - to z niemieckiego niezbyt udolne tłumaczenie "pustaki szlifowane" (od płaszczyzny...)Kolego (Koleżanko ?) Anonimowy: masz ścianę 38 cm - i masz zarazem odpowiednio większą przenikalność cieplną . Ściana z pustaka Porotherm 44 cm na zaprawie ciepłochronnej z trudnością zbliża się do wymogu normowego współczynnika U dla ścian naprawdę ciepłych, tzn warstwowych. A Ty masz 38 cm .... Ja wybrałem Porotherm 44 cm z tego powodu, że jestem fachowcem (mam nadzieję ...) i do tego konserwatywnym. Wiem, że mogłem zbudować cieplejszy dom, ale przywiązanie do tradycji nie pozwoliło mi na stosowanie fizykochemicznych nowinek. Na razie przynajmniej. Myślę, że każde z nas wie, ile będziemy płacić za nośniki energii w przyszłości. Będziemy płacić więcej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2002 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Serdecznie dziękuję za przekazane informacje.A może szanowni koledzy (koleżanki) powiedzą mi jakie fundamenty zastosowali pod ściany z porothermu 44 i z jakiego materiału budowaliście ściany wewnętrzne?Jeszcze jedno pytanie - czy nie ma problemu z umieszczaniem instalacji na ścianach (przewodów, rur, itp.)? Pod tym względem idealny jest beton komórkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 18.08.2002 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Fundamenty tradycyjne ( w moim przypadku) - czyli ławy i ściany fundamentowe monolityczne w deskowaniu.Ściany działowe także z systemu Wienerbergera, tj pustaki 11,8 cm, wewnętrzna ściana nośna 25 cm. Ścianki działowe na poddaszu (niewiele ich było) - łazienka Porotherm 11,8 cm, pozostałe nieliczne przepierzenia - płyty G-K na ruszcie stalowym, z wypełnieniem wełną mineralną.Żadnych problemów z instalacjami. Elektrycy wogóle prowadzili pionowe odcinki kabli w szczelinach pustaków, podkuwając jedynie na spoinach poziomych. Z punktu widzenia wykuwacza bruzd różnice pomiędzy betonem komórk. a Porothermem są znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.08.2002 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 A jaki przewidujesz tynk? Ja także mam sciany jak ty z Porothermu 44 działowe 11.5 nosna w srodku 25 ale zastanawiam się na rodzajem tynku. gdzie budujesz może na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.08.2002 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Szanowny LUNA_TYKUWspółczynnik normowy w budownictwie jednorodzinnym dla ścian z użyciem izolacji nie powinien być większy niż 0,3 W/m2K,Ściany jednowarstwowe współczynnik przenikania ciepła dawne k dziś U nie więcej niż 0,5 W/m2K.Więc sam widzisz że 44 jest 40 % poniżęj wymogów normy, a nie zbliża się do ścian, jak to nazwałeś naprawdę ciepłych.Nie zrozumcie mnie źle, nie twierdzę, że POROTHERM 38 jest lepszy do 44 bo to nie jest prawda. TWIERDZĘ, że w 38 mieszka się o.k., a w 44 napewno będzie jeszcze lepiej. Z poważaniemANONIMOWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 21.08.2002 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 Do Luna-tyk-a i innych w temacieKontynuje pytanie o fundamenty...Jaka powinna byc szerokosc muru fundamentowego, zeby dobrze wspolpracowala z Porothermem 44. Czy standartowe bloczki betonowe sa OK?. w projekcie mam szerokosc funamentu 25 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.08.2002 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 Napisałem w poprzedniej wypowiedzi, że Porotherm 44 zbliża się do wsp. U dla ścian naprawdę ciepłych, tzn. warstwowych. Nie dopisałem (może to błąd), że jesst istotnie niższy niż wymóg dla ścian jednowarstwowych. Przyjąłem, że wynika to z tekstu.Ja wykonstruowałem ścianę fundamentową wychodząc z potrzeb robót wykończeniowych:- od wewnątrz zlicowałem ją z Porothermem- od zewnątrz pozostawiłem miejsce na docieplenie styropianem ekstrudowanym 5 cm + tynk na siatce, oraz miejsce na "kapinos" (przewieszenie ściany poza fundament) także 5 cm. Być może w przyszłości wykończę cokół czymś kamieniopodobnym.Ja z tego wynika mam ścianę fundamentową (zewnętrzną) grubości 44-5-5 cm = 34 cm. Wyłacznie z powodów użytkowych, nie wytrzymałościowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts