matg 17.02.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Dzień Dobry.Chciałbym się poradzić w miejscu usytowaniu domu oraz od czego zacząć przy działce ze spadkiem terenu ? Moja wizja to zrobienie półki u góry działki(na samochody, garaż ) a następnie łagodne zeskarpowanie i delikatne wyrównanie terenu pod budowę ? Szukam pomocy i doradztwa w tej sprawie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zimnaszafa 20.02.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Cześć, niestety Twoje zdjęcia u mnie się nie wyświetlają. Też mam działkę ze spadkiem i to sporym. Zrobiłam półkę. Ważne by dom posadowić na gruncie rodzimym czyli tym do którego dokopała się koparka robiąc półkę a nie na nasypie. Ale sądzę że na takie rzeczy zwróci uwagę projektant adaptujący. Masz już kogoś takiego czy dopiero szukasz projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.02.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 matg są w zasadzie dwa podstawowe sposoby "pokonania" skarpy :1. tworzysz faktycznie półkę, ale ( jak słusznie pisze Zimnaszafa ) na gruncie nasypowym domów się nie stawia ! czyli mamy zwiększone koszty fundamentów budynku, które muszą opierać się o grunt rodzimy2. wcinasz się w skarpę, z UWAGĄ że pomieszczenia na stały pobyt ludzi nie mogą być projektowany poniżej poziomu terenu... można oczywiście "mieszać" jedno z drugim, lub " pominąć " skarpę i projektować faktyczne 0,00 budynku powyżej przylegającego terenu z logicznym powiązaniem budynku z terenem. Rozważałbym projekt indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts