karpusx 17.02.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Cześć, Dostałem wycenę na instalację CO drugiego skrzydła domu. Technologia: spawana stal. Wybór nie podlega dyskusji.Wyliczyłem że za nawet niższą kwotę kupiłbym rury KAN-THERmu i zaciskarkę. I jeszcze trochę grosza by w kieszeni zostało. Zostałaby też zaciskarka, którą mógłbym wykorzystać w przyszłości do modernizacji CO już istniejącego - końcowo korzyści byłyby jeszcze większe. Jednakże wolałbym tak drogiej zaciskarki nie kupować, bo to wydatek prawie 3tys. zł. Pytanie brzmi: czy istnieje bardziej amatorska metoda zaciskania złączek w tej technologii? Jakaś zaciskarka ręczna, hydrauliczna? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 18.02.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Są ręczne zaciskarki do systemu PRESS. Jeśli masz zamiar jeszcze kiedyś ją wykorzystać, to te 3000 zł (podejrzewam, że samo urządzenie, ze szczękami katalogowo to ponad 4000 netto) nie są takie straszne. Inna sprawa jest taka, że w systemie KAN STEEL nie zalecają ręcznych zaciskarek. Może warto po prostu wypożyczać na takie jednorazowe robótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpusx 18.02.2020 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Tylko że ta ręczna też kosztuje koło 2K i chyba nie obsługuje większych średnic. Będę musiał zaciskać dwu calówkę.Więc wygląda na to, że te 3k to jest bariera wejścia w technologię, bo ceny samych rur są podobne do zwykłej stali. Fakt, że zwykłą ze złomu tanio można pozyskać, tylko kto to będzie spawać jak nie wiadomo jaki skład stali.Wydaje się jednak, że warto uzyskać niezależność, w moim przypadku to ogromna zaleta, bo do modernizacji mam naprawdę sporo: woda, co, kotłownia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpusx 18.02.2020 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 A może to? https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-ridgid-8951588173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 19.02.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 znajdź hurtownię która ma te złączki kupujesz u nich i wypożyczasz od nich zaciskarkę, ja wypożyczyłem za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 19.02.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Zaciskarka jak zaciskara. Widać, że zmęczona życiem. Jeśli chodzi o rury dwucalowe, to zapomnij o ręcznej. Ręczna do fi25-32 mm. Jeśli masz tych robót dużo, to chyba bym wolał mimo wszystko zainwestować w nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpusx 19.02.2020 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Ironsmith, a jak w ogóle Ci się pracowało w tym systemie? Zadowolony jesteś? Trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts