Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARUNKI KONSERWATORSKIE w miejscowym planie - pytanie o kondygnacje

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady co do możliwości zrealizowania domu 2 piętrowego + podpiwniczenia (garaz + kotlownia)

byłem poradzić się architekta i twierdzi on ze nie ma problemu mozemy tak to zrealizować (przeglądał plan miejcowy)

w miejscowym planie mam następujące jednak obustrzenia

WARUNKI URBANISTYCZNE

intens. zabudowy max. 0,40

max. i min. wielk. podz. 2500 m2 - 600 m2, min. szer. dz. 20,0 m (zab. wolnostojąca)

dopuszcz. wys. zabud. 10,5 m

proc. pokr. działki zabud. do 25%

linie zabudowy -6,0 od linii rozgr. ulic oraz jak na rys. planu

...

WARUNKI KONSERWATORSKIE

fragment strefy ścisłej ochrony konserwatorskiej i strefy ochrony krajobrazu kulturowego - proj. zabudowa - max. 2 kondygnacje

przeglądając inny wątek muratora

https://muratordom.pl/porady-ekspertow/kondygnacje-aa-gixt-k9zV-jJEm.html

"Nadmieniam, iż budując piwnicę, oraz dwie kondygnacje nadziemne, projekt budowlany będzie zawierał łącznie 3 kondygnacje, a to może być sprzeczne z warunkami zabudowy ustalonymi w wydanej decyzji. Wszystko zależy od tego, jakie dokładnie uregulowania znajdują się w przedmiotowej decyzji. Być może pomocne by było sprawdzenie czy w decyzji o warunkach zabudowy jest zapis, że na danym terenie obowiązuje maksymalna wysokość zabudowy np. do 2 kondygnacji, lub wysokość zabudowy nieprzekraczająca X metrów. Jeżeli w decyzji wskazane jest, że obiekty budowlane usytuowane na danym terenie mogą mieć maksymalnie 2 kondygnacje w mojej ocenie nie jest istotne, czy będą to dwie kondygnacje nadziemne czy jedna podziemna, druga nadziemna. Ważne jest, aby projekt budowlany nie przekraczał tej liczby. Jeśli natomiast w decyzji jest wskazane, że na danym terenie możliwa jest wysokość zabudowy do dwóch kondygnacji – to chodzi tylko o kondygnacje nadziemne i kluczowe jest nie przekroczenie tej liczby w stosunku do kondygnacji nadziemnych. W takiej sytuacji kwestia piwnicy – jako kondygnacji podziemnej jest sprawą dowolną. "

zaczynam mieć poważne wątpliwości - czy przypadkiem Architekt nie wsadzi mnie na minę?

czy coś się zmieniło w przepisach, że Architek może mieć rację?

z góry dziękuję za pomoc

pzdr