jacekwit 20.02.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Pokaz fotki rys, pokaż rzut i zaznacz pęknięte ściany. Rysa jest na wylot czy tylko na tynku Dlaczego dach opiera się o więźbę Ty znawca co to znaczy "dach opiera się o więźbe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 20.02.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) Ty znawca co to znaczy "dach opiera się o więźbe" "Wielkokrotnie udowodnili, że nie mają pojęcia o tym co piszą. Podobnie było z moimi słupami" Oj Jackowi słup się dwoi, ciekawym od czego wysiłek przy pracy czy od wspomagaczy. Budynki z większymi błędami stoją od dekad. Ja w szczeliny wwkleiłbym szkiełka, no kilka najmniej i czekał co się będzie działo. Czyli na razie remonty bieganie urzędnicze sobie darować Edytowane 20 Lutego 2020 przez gnago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 20.02.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Gnago nie dwoi wszystko z nim w porządku ale jajmar wypowiedział się fachowo co nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) Budynek ma nieco ok 3 lat od postawienia murów. Na ściankach na piętrze pojawiły się w 2 pomieszczeniach rysy na tynku. To co mnie niepokoi to, że rysy są po obu stronach. W jednym z pokoi jest to prosta rysa idąca u dołu ściany niemal na całej długości i taka sama po drugiej stronie. W drugim pomieszczeniu jest podobnie nad drzwiami do pokoju. Ścianki są robione z Silki 12cm. Ścianki zapewne pracują pod wpływem ruchów więźby dachowej. Nie wiem jednak, czy takie obustronne pęknięcie nie kwalifikuje się jako niebezpieczne. Pokaz fotki rys, pokaż rzut i zaznacz pęknięte ściany. Rysa jest na wylot czy tylko na tynku Dlaczego dach opiera się o więźbę Ty znawca co to znaczy "dach opiera się o więźbe" Gnago nie dwoi wszystko z nim w porządku ale jajmar wypowiedział się fachowo co nie ? jajmar wypowiedział się fachowo. To, że wpisał "Dlaczego dach opiera się o więźbę" to jest zwykła literówka. Prawdopodobnie miało być "Dlaczego dach opiera się o ścianki działowe" Żeby zrozumieć wpis jajmar wystarczy trochę wiedzy budowlanej. Od pewnego czasu tworzysz kolejne posty z "wycieczkami osobistymi". Bezpodstawnie usiłujesz "coś" udowodnić temu czy innemu Forumowiczowi. sam wiedzy budowlanej nie posiadając. Edytowane 20 Lutego 2020 przez d7d edycja tekstu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 20.02.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) W tych postach udowodniliscie że nie jesteście zetelni. Edytowane 20 Lutego 2020 przez amator12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 20.02.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 jacekwit ma do was pretensje i ma trochę racji. Od razu go skwśliliscie że się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 20.02.2020 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) A o co z tymi szkiełkami chodzi? Słupka tam nie ma, co było widać na zdjęciu od spodu. Zmartwienie mam bo jeśli faktycznie ten podciąg jest za słaby to plan z ze zrobieniem regału, biblioteczki wzdłuż tej ścianki nie wchodzi w grę co mocno psuje plany. Architekt twierdził, że nie będzie problemu, kierownik budowy zresztą też. Wykonawca dał 3 lata gwarancji, więc jakby co trzeba poprawiać/dorabiać to teraz.Znalazłem fotki jak to wyglądało przed zalaniem betonem. Czerwono zaznaczony podciąg [ATTACH=CONFIG]441078[/ATTACH] a tu widać zbrojenie tego podciągu [ATTACH=CONFIG]441079[/ATTACH] Edytowane 20 Lutego 2020 przez yaro137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.02.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) Pytanie pierwsze co kierownik mówi na to pękniecie? Czy je tłumaczy? Podciąg dołem ten widoczny jest tynkowy czy obklejony płytą g-k? Jak jest tynkowany czy na nim są ślady rys? - zerknij z bliska. Podciąg wydłużony zbrojenie dodatkowego - brak, słabo to wygląda. Edit, aż sie boje zapytać co stoi na tym mega podciagu z pierwszej fotki 4 prety dół góra + 5 belek systemowych to wszystko siada na tym podciągu z 3 pretami........ Edytowane 20 Lutego 2020 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 21.02.2020 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Na tym z czterema prętami nic właściwie wielkiego nie stoi. Tam ścianka działowa leci między pokojami. Od spodu jest otynkowany, jak i reszta sufitu. Nie ma tam żadnych pęknięć czy rys. Pytałem o to kierownika i twierdzi, że to pęknięcie spoinowe, które powstało najprawdopodobniej na skutek drgań podczas utwardzania podjazdu. Faktycznie kojarzę, że cały budynek wtedy drgał bo brukarze mieli kawał zagęszczarki. W każdym razie powiedział, że to normalne i nie ma się o co martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.02.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Na tym z czterema prętami nic właściwie wielkiego nie stoi. Tam ścianka działowa leci między pokojami. Od spodu jest otynkowany, jak i reszta sufitu. Nie ma tam żadnych pęknięć czy rys. Pytałem o to kierownika i twierdzi, że to pęknięcie spoinowe, które powstało najprawdopodobniej na skutek drgań podczas utwardzania podjazdu. Faktycznie kojarzę, że cały budynek wtedy drgał bo brukarze mieli kawał zagęszczarki. W każdym razie powiedział, że to normalne i nie ma się o co martwić. Kształt rysy jest własnie dziwny, bo przy ugięciu powinny być ukośne rysy. Pękniecie spoiny, na co murowałeś ? Na klej to raczej by nie pękło tak, na zaprawę prędzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 21.02.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Do autora wątku czy o tą ścianę coś się opiera ? czy tylko stoi na podciągu ? Jeżeli oparta jest więźba dachowa co może się zdarzyć, że drewno było zbyt mokre i wysycha a jak wysycha to kurczy się latem w wydłuża jesienną porą i po prostu pracuje. Jeżeli ma z styczność ze ścianą to ją pociąga w ruchu poziomym o milimetry. proces pewnie się ustablilizuje. To jest optymistyczna wersja. Ale jeżeli podciąg jest słaby i na podciąg działa strop inny podciąg na którym stoi słup od dachu + ściana zarysowana to gorzej to już wygląda. Ale ja się podobno nie znam tylko jajmar i d7d więdzą lepiej. Edytowane 21 Lutego 2020 przez jacekwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 21.02.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Pytanie pierwsze co kierownik mówi na to pękniecie? Czy je tłumaczy? Podciąg dołem ten widoczny jest tynkowy czy obklejony płytą g-k? Jak jest tynkowany czy na nim są ślady rys? - zerknij z bliska. Podciąg wydłużony zbrojenie dodatkowego - brak, słabo to wygląda. Edit, aż sie boje zapytać co stoi na tym mega podciagu z pierwszej fotki 4 prety dół góra + 5 belek systemowych to wszystko siada na tym podciągu z 3 pretami........ Napisałem Ci co stoi na tym podciągu. Ale nie chciałeś słuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.02.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Ścianki na poddaszu często , gęsto są robione bez wieńców to raz. Dwa ścianka działowa nie jest zablokowana od góry.Rysa pozioma . Scianka zostałą wymurowana , boki zostały zablokowane i wystarczy że trochę osiadło i pekło (peka przeważnie na pierwszej spoinie bo technologicznie przerwa pomiędzy pierwszą warstwą a kolejnymi jest najwieksza i wtedy jest największa szansa zabrudzenia).Rysy pionowe też są od jakichś ruchów poprzecznych (a jak mówisz że mineły 3 lata to pewnie dom masz na glinie.) Nie ś ato rusu zagrażające życiu. Naprawa może być destukcyjna (ścianki od nowa) , Szpachlowanie cienkie nic nie da, trzeba ostatecznie aby ścianki nie rozwalać skuć tynk i tynkować z siatka (Lub gruba szpachla z siatka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekwit 21.02.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Andrzej 733 co znaczy że :(a jak mówisz że mineły 3 lata to pewnie dom masz na glinie.) Ma to znaczenie ? Ile dom potrzebuje do pełnej stabilizacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.02.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Piasek osiada w trakcie budowy. Kiedyś sprawdzałem ile osiada tuz po zalaniu pod dużym obciążeniem , przy obciążeniu 2 ton na m2 osiadanie było 2 cm, fakt że tam Id z badań było 0,45.Dla ułatwienia przyjmuje się że osiadanie budowli na piasku jest najwieksze w trakcie budowy (obciążania), i po pełnym obciążeniu spowalnia a wtedy sztywność budynku niweluje osiadania i konsekwencje tego.Glina konsoliduje a to trwa do kilku dobrych lat od postawienia budynku i wtedy wynik osiadania jest widoczny po kilku latach..Przy bloku dłygości 55 mb po dwóch laatch pojawiło się peknięcie od osiadania (tutaj to raczej zmieniono warunki wodne, ale zasada podobna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 21.02.2020 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Zgadza się pod budynkiem gruba warstwa gliny szacowana na 20m. Robione było na klej i gdzie się dało łapane po bokach. Przejrzałem zdjęcia i filmiki. Nie widać, żeby gdziekolwiek elementy drewniane stykały się z tymi ściankami. Kończone były 3-4cm od elementów więźby. [ATTACH=CONFIG]441100[/ATTACH] widać wyraźnie ekipa się nie opiernicza [ATTACH=CONFIG]441101[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441102[/ATTACH] Edytowane 21 Lutego 2020 przez yaro137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.02.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 yaro137 - wyjaśnij co z tym słupkiem na styku dwóch podciągów?Jest czy został usunięty.Jeżeli został wycięty to jak wygląda zbrojenie nowego, dłuższego podciągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 21.02.2020 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Słupka nie ma, bo zrezygnowaliśmy z podcienia na etapie stawiania ścian. Zbędny mostek termiczny i w sumie, z perspektywy czasu, niepraktyczne obcięcie przestrzeni wewnątrz. Faktyczne zbrojenie przed zalaniem pokazałem na jednym z wcześniejszych zdjęć. Nie ma tam wyżej żadnych słupów od dachu. Więźba została wykonana jak niżej [ATTACH=CONFIG]441107[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.02.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Zdjęcia z postu #27 ? Ale to zbrojenie dolne (i górne) jest takie samo jak było w krótszym podciągu Poz.3.7 (ale tym dłuższym z dwóch) ?3#12 dołem a górą zbrojenie wieńca? Edytowane 21 Lutego 2020 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 23.02.2020 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Tak by to wyglądało. Tu jeszcze widać to przed otynkowaniem od spodu. Kawał zbrojonego betonu. [ATTACH=CONFIG]441146[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts