krisso_pl 19.02.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Cześć wszystkim! Muszę ocieplić nietypowy dom który ma konstrukcję w 3/4 szkieletową a w 1/4 murowaną i nie wiem jaką wełnę wybrać.Ocieplam w zasadzie wszystko czyli potrzebuję materiału na podłogę na legarach nad pustką, ściany działowe, ściany zewnętrzne i dach. Dodatkowo muszę dodać, że ściany drewniane muszą mieć ocieplenie podzielone na dwie warstwy. Wynika do z faktu, że na istniejącą elewację drewnianą zostanie położona nowa. Chciałbym więc położyć jedną warstwę od środka w stelarz standardowo a drugą na elewację, potem folia wiatrochronna i nowa elewacja Część murowana klasycznie czyli wełna od zewnątrz i elewacja drewniana. Dodam, że dom ma mieć zastosowanie rekreacyjne raczej i będzie sporadycznie użytkowany w sezonie grzewczym więc nie chciałbym przesadzić z grubością ocieplenia bo albo stracę zbyt dużo metrażu w środku albo elewacja będzie wystawać sporo poza fundament.Dodatkowo podpowiedzcie jaką wełnę dać w podłogą i jaką pod poszycie dachu? Zależy mi na sugerowanych grubościach ale również modelach/produktach. Taki Rockwool ma tyle rodzai wełny, że zgłupiałem i kompletnie nie wiem co gdzie wybrać. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.03.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Cześć wszystkim! Muszę ocieplić nietypowy dom który ma konstrukcję w 3/4 szkieletową a w 1/4 murowaną i nie wiem jaką wełnę wybrać. Ocieplam w zasadzie wszystko czyli potrzebuję materiału na podłogę na legarach nad pustką, ściany działowe, ściany zewnętrzne i dach. Dodatkowo muszę dodać, że ściany drewniane muszą mieć ocieplenie podzielone na dwie warstwy. Wynika do z faktu, że na istniejącą elewację drewnianą zostanie położona nowa. Chciałbym więc położyć jedną warstwę od środka w stelarz standardowo a drugą na elewację, potem folia wiatrochronna i nowa elewacja Część murowana klasycznie czyli wełna od zewnątrz i elewacja drewniana. Dodam, że dom ma mieć zastosowanie rekreacyjne raczej i będzie sporadycznie użytkowany w sezonie grzewczym więc nie chciałbym przesadzić z grubością ocieplenia bo albo stracę zbyt dużo metrażu w środku albo elewacja będzie wystawać sporo poza fundament. Dodatkowo podpowiedzcie jaką wełnę dać w podłogą i jaką pod poszycie dachu? Zależy mi na sugerowanych grubościach ale również modelach/produktach. Taki Rockwool ma tyle rodzai wełny, że zgłupiałem i kompletnie nie wiem co gdzie wybrać. Pozdrawiam serdecznie! Witaj Na podłoge proponowałbym Ci płyte Superrock lub rolke TOPROCK SUPER (grubość 25cm) Na dach między krokwie Toprock Super a pod krokwie superrock (grubośc 25-30cm) ściany działowe oraz ściany zewnętrzne miedzy ruszt : Rockton lub Superrock ściany działowe grubość 10cm, izolacje zewnętrzne 15-20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisso_pl 04.03.2020 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Jak to się powiedz ma do rozpiski firmowanej przez Rockwool w jednym z marketów ? Tam podział jest taki :- podłoga na legarach - rockslab sonic- dach - multirock, toprock lub rockslab sonic- ściany zarówno wewnetrzne jak i zewnętrzne - rockslab sonic lub frontrock max Co do grubości jeszcze. Legary podłogowe chce dać 20cm wiec wełny misę byc 10+7,5 sensownie żeby była jeszcze dylatacja.Jeśli chodzi o ściany to miejsca mam na 5-7,5 od wewnątrz i 10 od zewnątrz. Ewentualnie 7,5 z jednej i drugiej - starczy to?Dach jeszcze nie wiem bo odkrywka jeszcze przede mną ale ten który jedt stary nie miał izolacji w ogóle miedzy krokwiami a dopiero na poszyciu coś jest położone, na to stelaż i ondulina. Wystaje miejscami jakiś stary Isover. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.03.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Jak to się powiedz ma do rozpiski firmowanej przez Rockwool w jednym z marketów ? Tam podział jest taki : - podłoga na legarach - rockslab sonic - dach - multirock, toprock lub rockslab sonic - ściany zarówno wewnetrzne jak i zewnętrzne - rockslab sonic lub frontrock max Co do grubości jeszcze. Legary podłogowe chce dać 20cm wiec wełny misę byc 10+7,5 sensownie żeby była jeszcze dylatacja. Jeśli chodzi o ściany to miejsca mam na 5-7,5 od wewnątrz i 10 od zewnątrz. Ewentualnie 7,5 z jednej i drugiej - starczy to? Dach jeszcze nie wiem bo odkrywka jeszcze przede mną ale ten który jedt stary nie miał izolacji w ogóle miedzy krokwiami a dopiero na poszyciu coś jest położone, na to stelaż i ondulina. Wystaje miejscami jakiś stary Isover. rockslab sonic jak najbardziej , na dach zdecydowanie toprock lub toproll z uwagi na ich lepsze parametry termiczne dla ścian wewnętrznych rockslab sonic również na plus . Na zewnątrz pod tynk frontrock Co do grubości izolacji to wszystko zależy jakie parametry chcesz uzyskać jeżeli nie masz możliwości zastosowania większych grubości niż te o których wspomniałeś to je zastoosuj. O ile na ściany 15cm to już całkiem niezła izolacja o tyle na dach jeżeli możesz to izoluj jak najwięskza grubością. Pozwoli Ci to na uchronienie się od zbytniego przegrzewania się poddasza w okresie letnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisso_pl 07.03.2020 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Na dach będę mógł wykorzystać większą grubość ale ze ścianami muszę się już pogodzić. Jeszcze dwa pytania:1) co do samej konstrukcji - od wewnątrz - poszycie (GK, boazeria itd) pod tym wzmocnienie gdzie potrzebne z OSB, paroizolacja, wełna w konstrukcji, aktualna deska elewacyjna (myślę że ją trochę podziurawię otwornicą żeby była bardziej otwarta dyfuzyjnie, ruszt z drugą warstwą izolacji, na to od razu wiatroizolacja, ruszt z deską elewacyjną. Czy to zadziała jak należy? Niezbyt mam możliwość zdjęcia tej starej elewacji i myślę czy taka forma docieplenia zda egzamin.2) Prowadzenie instalacji w takiej ścianie - instalacja elektryczna będzie rozprowadzona podłogą ale jeśli przyjdzie mi przechodzić w poziomie przez szkielet to jak powinienem układać izolację? Powinna być podcięta na grubość peszli ? Czy powinienem jakoś dodatkowo izolować puszki elektryczne? Bo rozumiem, że będę musiał w ich miejscu naciąć paroizolację i zrobić zagłębienie w wełnie żeby puszka się zmieściła, zgadza się? A i jeszcze ostatnia sprawa. Jak już wspomniałem - budynek jest w jednej części murowany i łączy się z konstrukcją szkieletową. Czy tą część murowaną mogę normalnie również ocieplić od zewnątrz wełną i na nią dać elewację drewnianą żeby całość była spójna? Stosować również jakąś folię? Czy może w ogóle docieplić tę część innym materiałem izolacyjnym?Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.03.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Ty normalny jesteś? Chcesz wełny kupować w markecie ?! Masz Jurko ale. Jerozolimskie, Hurtownia Bartek na Ordona, Kenpol na jutrzenki , Zino u siebie w markach chociaż to nie są spece od wełny . Masz dachtrade w okolicach Piaseczna. Nie dość że cenowo zjedzą każdy market , to na dodatek to są polskie firmy, dadzą Ci mega doradztwo, lepsza cenę, pewnie transport za free, i zapłacą podatki w pl ... (Pomijam na co zostaną w znacznej mierze zmarnowane) Weź się ogarnij ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.03.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Odnośnie natomiast samej technologii : ocieplenie szkieletowcow możliwe również w eps! Jedyna firma mająca przebadane i aprobowane rozwiązanie to STO - ISPO na zabranieckiej. Mega dobra i dość droga niemiecka firma producencka , ale właśnie mają tego typu rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisso_pl 12.03.2020 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Ty normalny jesteś? Chcesz wełny kupować w markecie ?! Masz Jurko ale. Jerozolimskie, Hurtownia Bartek na Ordona, Kenpol na jutrzenki , Zino u siebie w markach chociaż to nie są spece od wełny . Masz dachtrade w okolicach Piaseczna. Nie dość że cenowo zjedzą każdy market , to na dodatek to są polskie firmy, dadzą Ci mega doradztwo, lepsza cenę, pewnie transport za free, i zapłacą podatki w pl ... (Pomijam na co zostaną w znacznej mierze zmarnowane) Weź się ogarnij ... Ale w sensie że to do mnie? A kto powiedział, że ja chcę kupować wełnę w markecie? Po prostu będąc ostatnio zobaczyłem taką rozpiskę od Rockwool-a więc stwierdziłem, że zapytam się fachowca jak to się ma do jego polecanych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.03.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Na dach będę mógł wykorzystać większą grubość ale ze ścianami muszę się już pogodzić. Jeszcze dwa pytania: 1) co do samej konstrukcji - od wewnątrz - poszycie (GK, boazeria itd) pod tym wzmocnienie gdzie potrzebne z OSB, paroizolacja, wełna w konstrukcji, aktualna deska elewacyjna (myślę że ją trochę podziurawię otwornicą żeby była bardziej otwarta dyfuzyjnie, ruszt z drugą warstwą izolacji, na to od razu wiatroizolacja, ruszt z deską elewacyjną. Czy to zadziała jak należy? Niezbyt mam możliwość zdjęcia tej starej elewacji i myślę czy taka forma docieplenia zda egzamin. 2) Prowadzenie instalacji w takiej ścianie - instalacja elektryczna będzie rozprowadzona podłogą ale jeśli przyjdzie mi przechodzić w poziomie przez szkielet to jak powinienem układać izolację? Powinna być podcięta na grubość peszli ? Czy powinienem jakoś dodatkowo izolować puszki elektryczne? Bo rozumiem, że będę musiał w ich miejscu naciąć paroizolację i zrobić zagłębienie w wełnie żeby puszka się zmieściła, zgadza się? A i jeszcze ostatnia sprawa. Jak już wspomniałem - budynek jest w jednej części murowany i łączy się z konstrukcją szkieletową. Czy tą część murowaną mogę normalnie również ocieplić od zewnątrz wełną i na nią dać elewację drewnianą żeby całość była spójna? Stosować również jakąś folię? Czy może w ogóle docieplić tę część innym materiałem izolacyjnym? Dziękuję bardzo za odpowiedzi! 1. Jak najbardziej możesz ponawiercać otwory w desce elewacyjnej . Będzie to nawet wskazane. PRzyjmij siatkę kwadratu 20x20cm np. otwory fi16-20mm. Pamietaj że między deską elewacyjną na zewnątrz a wełną z wiatroizolacja powinna być szczelina ok 2cm 2. Puszki powinny byc szczelnie zaklejone i połączone z folia paroizolacyjną tak by nie było nieciągłości. Jeżeli nie tworzysz przestrzeni instalacyjnej to natnij izolacje i schowaj peszel w izolacji 3. Jak najbardziej. Do sciany murowanej mocujesz ruszt nastepnie wełna między ruszt, wiatroizolacja szczelina i deska elewacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voimir 03.10.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Panowie pytanie o Toproll wełne skalną, mam dach 45st. krokwie 20cm, membrana + dachówka. Czy mogę zastosować toproll 2x15cm + zabudowa z gk? Szargają mną wątpliwości czy sufit to wytrzyma. (Zadeklarowana waga m2 to około 7kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Zalezy jaką konstrukcję sufitu przyjmiesz ale generalnie wełnę sufit powinien bez problemu przejąć. Zawsze mozesz zrobić ruszt krzyżowy który ma większa nośność. Powiedz mi który rodzaj Toprolla stosujesz ? Toproll Super ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts