Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Water technic Technika wody - opinie - czy to polskie zmiękczacze?

DominikRak

Recommended Posts

Ja własnie zamówiłem u nich zmiękczacz.

Dumałem nad różnymi producentami, modelami z wifi i bez wifi itd itp.

Doszedłem do kilku wniosków:

1. Wifi w zmiękczaczu nie jest mi potrzebne a już na pewno nie na tyle żeby dopłacać za tą funkcję ponad 1000 pln, w garażu bywam częściej niż raz na 3-4 miesiące żeby dosypać soli a do tego się to sprowadza bo ile wody zużyłem widzę na liczniku. To powinno być urządzenie nie wymagające atencji.

2.Chiński/Polski/Europejski/Hamerykański - w dzisiejszych czasach już nie ma to żadnego znaczenia, i tak za cholerę nie wiadomo co gdzie na prawdę jest produkowane a gdzie przykleja się tylko nalepkę która daje +1000 zł do ceny - liczą się realne opinie z użytkowania.

3. Podstawowe funkcje i zabezpieczenia zmiękczacza + złoże są chyba najważniejsze, czyli regeneracja objętościowa i normalne w miarę oszczędne zużycie soli proporcjonalnie do wielkości złoża i zużycia wody. To nie jest robot przemysłowy żeby wymagał wyspecjalizowanych sterowników i skomplikowanego softu.

A jak ktoś lubi high tech i ma grubszą kasę do wydania to trzeba uderzać w prawdziwy sprzęt a nie to co proponują u nas w kraju za 5-6 tys bo raptem ma wifi. Np systemy grunbeck ( mnie nie stać ).

4. Gwarancja i serwis - oprócz punktu 3 to chyba kluczowa sprawa. Długość gwarancji i realny koszt przeglądów i serwisu.

5. Poczta pantoflowa - popytajcie sąsiadów i znajomych co mają założone, jak to się sprawuje po kilku latach i ile płacą za przeglądy, bo w necie można napisać wszystko.

Mieszkam jakieś 12 km od składnicy Water Technic i to był dla mnie jeden z kluczowych argumentów odnośnie serwisu i dostępu do części w razie W. Wiara w domach dookoła ma to pomontowane, jest tanie i działa jak należy. Koszt przeglądu 150 pln, przeglądy wymagane do 10 letnie j gwarancji- nie znam firmy która daje 10 lat gwary bez przeglądów. Przy cenie poniżej 2 tys za wersję 32L z upflow, złożem Lewatit i kompletem filtrów każdy ma wybór czy olać gwarę bo i tak jest tanio a parę lat podziała czy robić przeglądy za tą kasę żeby ją utrzymać.

Nie mam pojęcia ile kosztuje serwis od nich w Radomiu czy Lublinie, ale wątpię żeby naliczali jakieś kilometry z czapy jak serwisanci drogich maszyn cnc - tam się jeszcze płaci za hotel :) Można zadzwonić i zapytać.

Przez chwilę czaiłem się na Aquahome od Viessmanna ale po kosztach przeglądów i długości gwarancji odpuściłem. Rozważałem też składaka na głowicy Clack ale do Watertechnic mam po prostu blisko.

Takich składowni jak Water Technic jest w kraju pewnie więcej, zobaczcie do której z dobrymi opiniami macie najbliżej i czy mają realny serwis/części - to tylko zmiękczacz wody.

i jak spostrzeżenia po 3 latach?

właśnie planuję kupić

https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-superior-30-gw-12lat/

troche przez 3 lata widze dodali do oferty. miałem brać w kompakcie ale chyba wezme ten 2 składnikowy

Jakieś awarie czy coś w tym stylu? ja spod Warszawy to do Poznania daleko ;) ale serwis chyba sprawny

Pozdro Piotr

i jak spostrzeżenia po 3 latach?

właśnie planuję kupić

https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-superior-30-gw-12lat/

troche przez 3 lata widze dodali do oferty. miałem brać w kompakcie ale chyba wezme ten 2 składnikowy

Jakieś awarie czy coś w tym stylu? ja spod Warszawy to do Poznania daleko ;) ale serwis chyba sprawny

Pozdro Piotr

Warto na podstawie twardości wody i jej miesięcznemu zużyciu dobrać odpowiednią wielkość, chyba, że już było wyliczone.

Taki zestaw z pakietem gratisów można kupić taniej, fakt faktem na innej głowicy, ale można :) Ewentualnie bez, coś nieco powyżej 2000 zł

• 8 months później...

Cześć.
chciałbym poradzić się w kwestii zmiękczacza gdyż tak jak autor wątku jestem wstępnie zainteresowany produktem od firmy Technika Wody. Szukam zmiękczacza dla 3 osobowej rodziny do naszego domu. Zmiękczacz jest zdecydowanie potrzebny gdyż mamy naprawdę twardą wodę i wszelką armaturę musimy co weekend czyścić tak aby usuwać kamień. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc wszelką wiedzą pozyskałem z internetu i opinii (a wiadomo jak z tym jest..).
W każdym razie Technika Wody zaproponowała mi poniższy produkt.
https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-26-smart-pack-upflow/
zdaje sobie sprawę iż jest to składak elementów od różnych producentów m.in. osoba kontaktowała zachwala żywicę Lewatit..
chciałbym jednak dopytać się Was czy oferowany produkt jest faktycznie dobry? czy ktoś z Was ma już kilka lat od nich produkt i mógłby go polecić - niekoniecznie ten egzemplarz, bardziej chodzi mi o producenta.
Mam też drugą kwestię do poruszenia - doczytałem iż niektórzy piszą iż lepsza jest wersja dwuelementowa gdzie mi zaproponowali jednoelementową, czy ktoś mógłby faktycznie napisać jakie są plusy zestawu dwuelementowego?
Dziękuję z góry za odpowiedzi

9 godzin temu, Klima_ napisał:

Cześć.
chciałbym poradzić się w kwestii zmiękczacza gdyż tak jak autor wątku jestem wstępnie zainteresowany produktem od firmy Technika Wody. Szukam zmiękczacza dla 3 osobowej rodziny do naszego domu. Zmiękczacz jest zdecydowanie potrzebny gdyż mamy naprawdę twardą wodę i wszelką armaturę musimy co weekend czyścić tak aby usuwać kamień. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc wszelką wiedzą pozyskałem z internetu i opinii (a wiadomo jak z tym jest..).
W każdym razie Technika Wody zaproponowała mi poniższy produkt.
https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-water-technic-26-smart-pack-upflow/
zdaje sobie sprawę iż jest to składak elementów od różnych producentów m.in. osoba kontaktowała zachwala żywicę Lewatit..
chciałbym jednak dopytać się Was czy oferowany produkt jest faktycznie dobry? czy ktoś z Was ma już kilka lat od nich produkt i mógłby go polecić - niekoniecznie ten egzemplarz, bardziej chodzi mi o producenta.
Mam też drugą kwestię do poruszenia - doczytałem iż niektórzy piszą iż lepsza jest wersja dwuelementowa gdzie mi zaproponowali jednoelementową, czy ktoś mógłby faktycznie napisać jakie są plusy zestawu dwuelementowego?
Dziękuję z góry za odpowiedzi

Najważniejsze pytanie, jaka twardość wody ?
Co do samego produktu, wydaje się w porządku ze względu na złoże monosferyczne Lewatit, które jest jedne z najlepszych złóż na rynku. Na temat głowicy się nie wypowiem. 
Zazwyczaj, w zmiękczaczach nie ma co się psuć, złoże ma swój okres przydatności, głowica przy wodzie wodociągowej, bez zbędnego obciążenia jest w miarę niezawodna.
Cenowo, też OK, aczkolwiek..... :D

Można śmiało kupować zestaw kompaktowy, ale dla serwisanta lepszy będzie dwuelementowy, ponieważ jest łatwiejszy dostęp do głowicy czy innych elementów, zdecydowanie łatwiej wyczyścić zbiornik solanki w przypadku utworzenia "mostu solnego", czy też ułatwia wymianę złoża po jakimś czasie.

Dla klienta nie ma większego znaczenia, poza lepszym dostępem do zbiornika solanki w celu jego uzupełnienia. Chyba, że kwestia ustawienia zestawu w ciasnym pomieszczeniu, bo sama butla jest dość wąska, a zbiornik na solankę możemy dać mniejszy np. 25L, a nie duży standardowy 70L i niekoniecznie musi stać w zaraz obok, możemy go postawić nawet 1-2 metry dalej, w miejscu gdzie lepiej będzie nam dosypać soli.

48 minut temu, prohus napisał:

Najważniejsze pytanie, jaka twardość wody ?
Co do samego produktu, wydaje się w porządku ze względu na złoże monosferyczne Lewatit, które jest jedne z najlepszych złóż na rynku. Na temat głowicy się nie wypowiem. 
Zazwyczaj, w zmiękczaczach nie ma co się psuć, złoże ma swój okres przydatności, głowica przy wodzie wodociągowej, bez zbędnego obciążenia jest w miarę niezawodna.
Cenowo, też OK, aczkolwiek..... :D

Można śmiało kupować zestaw kompaktowy, ale dla serwisanta lepszy będzie dwuelementowy, ponieważ jest łatwiejszy dostęp do głowicy czy innych elementów, zdecydowanie łatwiej wyczyścić zbiornik solanki w przypadku utworzenia "mostu solnego", czy też ułatwia wymianę złoża po jakimś czasie.

Dla klienta nie ma większego znaczenia, poza lepszym dostępem do zbiornika solanki w celu jego uzupełnienia. Chyba, że kwestia ustawienia zestawu w ciasnym pomieszczeniu, bo sama butla jest dość wąska, a zbiornik na solankę możemy dać mniejszy np. 25L, a nie duży standardowy 70L i niekoniecznie musi stać w zaraz obok, możemy go postawić nawet 1-2 metry dalej, w miejscu gdzie lepiej będzie nam dosypać soli.

Twardość wody 25dH.

nie upieram się przy tym producencie - ich siedziba jest po prostu kilka km od mojego miejsca pracy plus opinie wydają się ok.

miejsca mam sporo bo zmiękczacz trafi do kotłowni gdzie miejsce już wydzieliliśmy podczas budowy gdyż zdawaliśmy sobie sprawie z twardości wody dlatego szukam zmiękczacza który jest po prostu dobry ale oczywiście wolałbym nie wydawać 5 tys PLN na to urządzenie :)

czy w ogóle właśnie zbiornik złoża dla 3 osób 26l jest odpowiedni?

4 godziny temu, Klima_ napisał:

czy w ogóle właśnie zbiornik złoża dla 3 osób 26l jest odpowiedni?

Jeśli chcesz zmiękczyć wodę do zera i przy założeniu średniego zużycia wody na poziomie 12 m3 miesięcznie to mógłbyś szukać modelu z nawet 50 litrami złoża... oczywiście 26 litrów też da radę, ale będzie się regenerować częściej (czyli finalnie zużyje nieco więcej wody na płukanie) ale nie są to wielkie różnice.

Jeśli zostawisz kilka stopni twardości to model 30-35 litrów też powinien być w miarę OK.