slykorzon 19.02.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Witam wszystkich forumowiczów. Mam dom jednorodzinny, piętrowy z lat 80tych, centralne ogrzewanie + wentylacja grawitacyjna.Dom został ocieplony, brak jakichkolwiek nawiewników - więc WG nie działa. Ponieważ będę robił generalny remont piętra to pomyślałem aby zainstalować wszelkie przewody wentylacyjne i anemostaty pod wentylację mechaniczną.Niestety nie mam funduszy aby zlecić to jakiejś firmie. Zamieszczam zdjęcie z rozmieszczeniem pomieszczeń na parterze i piętrze. W głowie urodził mi się plan następujący:PARTERnawiewy: 1 x sypialnia, 2 x salonwywiewy: 1 x kuchnia, 2 x łazienka PIĘTRO nawiewy: 1 x pokój dziecięcy, 1 x pokój dziecięcy, 2 x salonwywiewy: 2 x łazienka, 1 x pralnio-suszarnia na poddaszu W tej chwili chce tylko rozmieścić instalację na piętrze i tymczasowo podpiąć jakiś wentylator kanałowy wywiewny. Za jakiś czas przy remoncie parteru rozmieścić instalację na parterze i wstawić rekuperator na strychu (zamiast wentylatora kanałowego). Moje wątpliwości:1. czy rozmieszczenie nawiewów (kolor niebieski) i wywiewów (kolor czerwony) na zdjęciu jest prawidłowy?2. czy prawidłowa jest instalacja 7 nawiewów kontra 6 wywiewów?3. czy np. w salonie montować dwa anemostaty czy tylko jeden do którego wpinam dwa przewody nawiewne?4. czy okap kuchenny: podłączyć do WM, zostawić na oddzielnym kanale grawitacyjnym z zastosowaniem jakiejś blokady zwrotnej czy też może zrezygnować z niego lub zastąpić tylko pochłaniaczem?5. czy instalacja może składać się z przewodów GREENFLEX czy PER-FLEX o śr. zewnętrznej 75mm przyjmując jeden przewód na jeden anemostat?6. czy przewody idące ze strychu na parter mogę puścić kominem (starymi szybami WG które będą zamknięte)?7. jak to wszystko zgrać aby było w miarę cicho z odpowiednim przepływem powietrza?8. przewody wentylacyjne na parter będą dłuższe - czy to wpłynie na wydajność?9. jak wygląda problem parowania wody w łazience przy WM? Czy cicha instalacja ze spokojnym przepływem radzi sobie z zaparowaną łazienką? Plan końcowy zawiera rekuperator (200 lub 300m3/h będzie wystarczający?), czerpnia w ścianie (możliwe GWC w przyszłości), wyrzutnia w kominie, skrzynka rozdzielcza 160/8x75, przewody 75mm. Powierzchnia użytkowa domu ok 120m2, rodzina 5-cio osobowa. Bardzo proszę o wszelką pomoc w tym temacie. [ATTACH=CONFIG]441042[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/252682-wentylacja-mechaniczna-samodzielna-instalacja-pro%C5%9Bba-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.02.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 5,6 tak9 tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/252682-wentylacja-mechaniczna-samodzielna-instalacja-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-7778086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts