wic1 20.02.2020 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) Witam wszystkich, Planuję samodzielną budowę rekuperacji do domu 3 piętrowego ok 164m2, ok 2.7 metra stropu (z wyjątkiem poddasza, jest spadziste z obu stron) więc ok 442,8 m3. Chwilowo ja, żona i synek a docelowo 4 osoby. Rozważam rekuperator przeciwprądowy jako niby najlepiej odzyskujący i najtańszy acz z możliwością dołożenia filtrów hepa. Ewentualnie sam takowe założę gdzieś przed wlotem do rekuperatora i przeciwpyłkowy przed wymiennikiem w celu zapewnienia czystości rekuperatora. Rozkład segmentu a pomysł: Parter: garaż, wiatrołap, korytarz, łazienka (małą), salon z kuchnią Wylot - łazienka, kuchnia (pomiędzy kuchnią a salonem?) Wlot - salon (nad oknem?), korytarz (garaż i wiatrołap pomijam) Piętro: sypialnia, 2 pokoje, większa łazienka, garderoba? Wylot - łazienka, garderoba, korytarz Wlot - sypialnia, 2 pokoje Poddasze: pusta przestrzeń do aranżacji Wylot - z jednej strony Wlot - z drugiej strony Lub 2 wloty na skajach i wylot na środku. Umiejscowienie rekuperatora: Garaż? Ściana w ścianę z kuchnią. Eewentualnie schować i zabudować go na poddaszu w szczycie. Wlot i wylot na zewnątrz? Nie wiem... Rozważam nawet 2.... 1. Wlot na dachu na zimę puszczany przez domowej produkcji panel/solar w celu dogrzania powietrza. 2. Zakopany w ziemię jak wężownica w celu ochłodzenia powietrza wlotu na lato (jak klimatyzator) (ogródka będzie ok 30m2 więc coś tam się uda zakopać. Ogrzewanie: Gazowe, dwufunkcyjny acz ponoć dostosowane do dobudowy rekuperatora a dom ocieplony 18cm styropianu a na poddaszu 20cm pianki.. Z resztą, piec w oddzielnym pomieszczeniu. Pytania? - ile to może kosztować? (samodzielny montaż w okolicach 6k, pprzez firmę w okolicach 20k) Samodzielny montaż - zwrot w około 10 lat. Montaż przez firmę - zwrot, nigdy lub za ok 40 lat ;P - czy do przeciwprądowego mogę dołożyć filtry HEPA przed wlotem do rekuperatora nie tracąc ciągu? - jak się reguluje rekuperację (domyślnie, wywiewnikami, długością rur i ciągiem) - puścić, rury w podwieszanym suficie czy w podłodze? (rozważam ogrzewanie podłogowe) - jakiej grubości rury? - jaka wydajność rekuperatora dla wstępnie 4 osobowej rodziny? (czy brać zakładkę na więcej?) Myślałem jeszcze by wykorzystać szachty wentylacyjne na umiejscowienie rur pomiędzy piętrami ewentualnie wykorzystać rury z wentylacji grawitacyjnej na wlot i wylot a na dachu oddalić od siebie wyrzutnię i wlot powietrza rurami. Pomysły: Nie robić wszędzie podwieszenia a raptem coś w rodzaju wcięć w rogu sufitu z wyrzutnią czy wlotem. Salon. Płytki podwieszony sufit w kształcie kwadratu po skrajach ścian by zakryć kinkiety, zainstalować ledy, jakieś głośniki i jakieś nawiewy rekuperacyjne. W pokojach podobnie, wcięcia w kancie sufitu. Gdybam z podwieszanym sufitem bo do stropu ma być gdzieś 2.7 metra. Po dodaniu podłogi (panele czy płytki ) znikają centymetry a od podwieszanego sufitu zniknie dobre 10-20 cm i dygam się, że pokoje będą sprawiały wrażenie skurczonych. W załącznikach plany Serdeczne dzięki na wstępie! PS: Nie mam pojęcia jak dodać obrazki w wyższej jakości [ATTACH=CONFIG]441052[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441054[/ATTACH] Edytowane 20 Lutego 2020 przez wic1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.02.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Poczytaj sobie w internecie i sam zamontuj, Tutaj nie ma filozofii, nawet jak coś spieprzysz to i tak będzie działać. Dokładanie filtrów powoduje opory, jak nie masz smogu w okolicy to zostań przy prostym filtrze. Jak masz smog, to zrób sobie automatykę która będzie włączała i wyłączała wentylację, albo zamontuj dużą skrzynie na filtry najlepiej własnej roboty. Nie spinaj się na jakieś super drogie (rekuperatory) wynalazki, bo to tak naprawdę skrzynia z 2 wentylatorami i wymiennikiem. To się NIGDY NIE ZWRACA. Patrz na wszystko przez pryzmat komfortu !Pomyśl, czy odzysk wilgoci jest Ci potrzebny ? Jak masz dużo kwiatów, żona gotuje obiady,czy często robisz pranie, a wy po prostu w tym domu MIESZKACIE, a nie tylko nocujecie można sobie darować. GWC, najprostsze to zakopanie kilkudziesięciu metrów rury (fi200/160/250 itp) w ogrodzie i czerpnia na końcu.Możesz zrobić sobie glikolowe, ale więcej zabawy. Edytowane 21 Lutego 2020 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 22.02.2020 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Poczytaj sobie w internecie i sam zamontuj, Tutaj nie ma filozofii, nawet jak coś spieprzysz to i tak będzie działać. Dokładanie filtrów powoduje opory, jak nie masz smogu w okolicy to zostań przy prostym filtrze. Jak masz smog, to zrób sobie automatykę która będzie włączała i wyłączała wentylację, albo zamontuj dużą skrzynie na filtry najlepiej własnej roboty.. Właśnie dokładnie tak o tym myślałem. By za wlotem rekuperatora zainstalować wielkie pudło w którym będzie np 5 plastrów hepa 70/70cm (i lajtowo będzie przepychać powietrze bez oporów) lub zrobić takie coś między rekuperatorem a czerpnią. Tak czy siak, wpierw filtr "jakiś tani byle jaki" a potem coś pro. Myślałem o jakimś przeciwprądowym by coś odzyskiwał energię acz mym musiał zrobić jakieś odprowadzanie skroplin No i by posiadał jakiś programator (choćby najprostrzy) by ustawić kiedy jaką moc ma dawać Nie spinaj się na jakieś super drogie (rekuperatory) wynalazki, bo to tak naprawdę skrzynia z 2 wentylatorami i wymiennikiem. To się NIGDY NIE ZWRACA. Patrz na wszystko przez pryzmat komfortu ! Pomyśl, czy odzysk wilgoci jest Ci potrzebny ? Jak masz dużo kwiatów, żona gotuje obiady,czy często robisz pranie, a wy po prostu w tym domu MIESZKACIE, a nie tylko nocujecie można sobie darować. Mam tego świadomość i ostatnio się wkurzałem że 2 wentylatory, 2 filtry bawełniane i wielki radiator mogą kosztować 2 tysiące sam sterownik do tego potrafi kosztować 2 tysiące ;P a to wszystko w podwójnej obudowie PCta za jakieś 140zł (LOL) GWC, najprostsze to zakopanie kilkudziesięciu metrów rury (fi200/160/250 itp) w ogrodzie i czerpnia na końcu. Możesz zrobić sobie glikolowe, ale więcej zabawy. Nie planuję robić rur w wylewce dlatego bym celował lekko podwieszany sufit + rury płaskie o ile takie znajdę. Jak czytam to jeśli rekuperator nie jest kosmicznie odzyskujący to lepiej stosować rury ocieplone (lub samemu je czymś dogrzać by się nie wyziębiały). Z tego co doczytałem to ciśnienie na anemostatach powinno byś w okolicach 5 do 8m/s by nie było buczenia czy dziwnych anomalii ciśnieniowych i dźwiękowych a ewentualny nadmiar ciśnienia można zbijać zakrętami lub wydłużaniem rur.. Rury powinny być w miarę równe na wyprowadzeniach by owe ciśnienie zachować. Jak czytam to na ok 160 m2 by się przydał rekuperator między 300 a 400m3/h by został zapas. Średnio na lokatora powinno wychodzić ok 50m3/h... Coś pominąłem? Oczywiście mogło być tak, że nasadziłem bzdur dlatego fajnie gdyby ktoś coś podpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 22.02.2020 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Jakie rekuperatory może ktoś polecić? Słyszałem że ventis czy vents są bardzo lipne i jeden pan poleca tesla ale to są rekuperatory za 8000 a tu do tego jeszcze jest cała instalacja a sterownik to ok 1.5 tysiąca Nie pojmuję że sterownik tyle kosztować potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Odpowiem Ci w punktach, chociaż forum już ma odpowiedzi :- rekuperator to komfort nie oszczędności więc nigdy się nie zwróci.- liczenie ceny na zasadzie co ile kosztuje jest błędem gdyż - robocizna to jedno, a materiały to drugie. Z planu domu i tego co trzeba wentylować wynika, że prócz kosztu rekuperatora na instalację wydasz ok 15-20 tyś.- czy rekuperator to skrzynka z dwoma wentylatorami - tak, czy dodatkowo wypełniona elementami do kierowania strumieniem powietrza - tak, czy posiada wewnątrz wymiennik - tak. Wszystko to zamknięte w dość tandetnej skrzyni - tak. Ale jeśli ktoś nie ma "smykałki" jak to wszystko połączyć, zrobić, zebrać do kupy( trzeba by policzyć ile godzin spędzi się na wyszukiwaniu i zmontowaniu oraz zaprojektowaniu i to razy stawkę choćby swojej obecnej pracy) - a przede wszystkim tanio kupić poszczególne elementy to złożenie wychodzi niewiele taniej niż zakup zmontowanego przez firmę "gotowca" - jest wątek na forum o samodzielnym wykonaniu.-Sterownik - no cóż z reguły jest to elektronika obsługująca "trzy stany" pokazująca pracę, prędkość wentylatorów i stan filtra. Reszta danych to dodatek - programator czasowy, pomiar temperatury, ewentualnie wilgotności zamknięty w estetycznej obudowie. Im bardziej rozbudowany wyświetlacz , "świecący" dotykowy i "ruszający się" tym drożej.- rekuperator no cóż sam mam Brink-a i tego polecę, o innych się nie wypowiem, jak każde urządzenie mechaniczno - elektryczne pracujące ciągle zużywa się bez serwisu po okresie gwarancji szybko skończy swój żywot. -jeśli planujesz filtry hepa czy inne systemy filtracji - wchodzi również ich wymiana(częstość zależy od jakości powietrza) to i ceny zużytej energii decydują o jego kosztach eksploatacji. Co bym mógł zaproponować - poproś o wycenę firmę zajmującą się tego typu projektami i realizacją - będziesz wiedział na czym "stoisz" forum jest do oceny tej ceny i tu się z tobą zgodzę , gdy wykonasz to samodzielnie - będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.02.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 zainstalować wielkie pudło w którym będzie np 5 plastrów hepa 70/70cm (i lajtowo będzie przepychać powietrze bez oporów) Filtr hepa h11 o takich rozmiarach będzie musiał mieć grubość przynajmniej 200 mm by osiągnąć spadek początkowy rzędu 50 Pa. No i kosztował będzie tak około 500 PLN. Oczywiście mam na myśli certyfikowany filtr, a nie jakąś chińską matę z allegro z nadrukiem hepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Filtr hepa h11 o takich rozmiarach będzie musiał mieć grubość przynajmniej 200 mm by osiągnąć spadek początkowy rzędu 50 Pa. No i kosztował będzie tak około 500 PLN. Oczywiście mam na myśli certyfikowany filtr, a nie jakąś chińską matę z allegro z nadrukiem hepa. :yes::yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 27.02.2020 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Planowałem wziąć spore "pudło" by ułożyć w nim kilka filtrów szeregowo tzn tak by powierzchnia przepływu była jak największa. Filtry 4 filtry 4 warstwowe (nie pamiętam modelu oczyszczacza) kosztują ok 200 zł (jakoś 50-60 za sztukę. Jeden składa się z dwóch filtrów po 2 w środku. W skrócie w jedny filtr antybakteryjny (nie pytajcie mnie czym tam ma oczyszczać) i węglowy (normalnie woreczki w węglem) a drugi hepa i bodaj wstępny. Jeden taki filtr jest rozmiaru 2x kartka A4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 27.02.2020 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 PS: Co myślicie o gruntowym wymienniku powietrza? Obecny Pan specjalista od rekuperacji którego odpytuję opowiedział kilka historii gdzie owe wymienniki się nie sprawdzają. Między innymi o tym jak jeden klient zrobił wymiennik na powierzchni ok 100m2 podwórza i docelowo nie sprawdzało się to. Ja niestety będę miał "ogródka" może 30 metrów. Pytanie czy w takim miejscu wymiennik w ogóle ma sens? Z tego co patrzę w google to są albo takie 'plastrowe' do zakopania w ziemi (jedna sztuka ok 2500 zł oraz zwykłe rury jak wentylacyjne w mieszkaniu. Ciekawi mnie czy bardziej nie opłaca się zakopać miedzianych czy coś Lepiej przewodzą temperaturę. Albo wręcz zrobić z czegoś radiator wewnątrz takich rur. Np z siatki miedzianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.02.2020 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Jak źle zrobione, to się nie sprawdzają. Będziesz miał 30m2 ogródka, czy 30m długości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 28.02.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Mam 25m rury 200mm na 1.5m w ziemi i jeszcze nie widziałem minusowej temperatury.Pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.02.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Planowałem wziąć spore "pudło" by ułożyć w nim kilka filtrów szeregowo tzn tak by powierzchnia przepływu była jak największa. Filtry 4 filtry 4 warstwowe (nie pamiętam modelu oczyszczacza) kosztują ok 200 zł (jakoś 50-60 za sztukę. Jeden składa się z dwóch filtrów po 2 w środku. W skrócie w jedny filtr antybakteryjny (nie pytajcie mnie czym tam ma oczyszczać) i węglowy (normalnie woreczki w węglem) a drugi hepa i bodaj wstępny. Jeden taki filtr jest rozmiaru 2x kartka A4. Zainteresuj się filtrami F9 kieszeniowymi. Ja zrobiłem takie coś i jestem zadowolony. Eksploatuję już 5 miesięcy. Jak na razie na nawiewie czujnik pokazuje PM2,5 zero procent. W rym wątku opisałem jak to zrobiłem https://forum.muratordom.pl/showthre...o-rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 01.03.2020 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Jak źle zrobione, to się nie sprawdzają. Będziesz miał 30m2 ogródka, czy 30m długości ? Ogródka ma być (nie pamiętam dobrze) ok 30 do 40m2 (metrów kwadratowych). Generalnie niewiele... i zastanawiam się czy by się dało to ogarnąć by zwyczajnie wężownicę zakopać pokrywając możliwie największą powierzchnię... Pytanie też czy zakopuje się rurę plastikową czy metalową? Może ktoś doradzić jakie rury powinno się zakopać? Plastik średnio przewodzi temperaturę. Gdyby tak zakopać na głębokości np 2 metrów a potem pół metra wyżej następną warstwę spirali to by mogło mieć ręce i nogi o ile to w ogóle działa. No i pytanie, czy to ma schładzać czy wręcz dogrzewać powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 01.03.2020 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Mam 25m rury 200mm na 1.5m w ziemi i jeszcze nie widziałem minusowej temperatury. Pozdrawiam RedEd W sensie wkopałeś rurę by w zimę wymiennik nie zamarzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 01.03.2020 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Tak, zwykła kanalizacyjna, pomarańczowa, że względu na przejazd samochodami do garażu, dałem te grubszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel789 04.03.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Tak, zwykła kanalizacyjna, pomarańczowa, że względu na przejazd samochodami do garażu, dałem te grubszą. Możesz opisać jak się sprawuje. Czy zapach jest naturalny, czy daje plastikiem ? Gdzieś na forum było że takie rury nie są polecane ze względu na brak powłoki antybakteryjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 04.03.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Ta powłoka to pic na wodę, zwykła kanalizacyjna sprawdza się bdb. Wystarczy zrobić jakiś spad rury, żeby kondensat się zbierał w okolicy czerpni i wsiąkał do ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 04.03.2020 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Tak jak kolega wyżej napisał, spadek by nie stała woda, zapachu nie stwierdziłem.Pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 29.03.2020 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Witam szanownych,Przypominam podstawowe parametry. Segment ma w planie 35 m2 ogródka. Segment ma mieć 164m2 rozłożone na 3 piętra z czego na parterze 20 m2 zajmie garaż i wiatrołap. Rozważam wymiennik gruntowy żwirowy acz przyznam, że nie znalazłem przykładu wymiennika gruntowego montowanego na tak małym rozmiarze dlatego nie umiem powiedzieć czy i do jakiego stopnia jest to opłacalne. Czy to w ogóle ma sens? Czy mogę liczyć na państwa sugestie w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 14.04.2020 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Witam, Szanowni, docelowo developer się namyślił, że on chce by firma zakładała a nie osoba prywatna (ja) i żebym organizował do takich zmian firmę. Tak więc generalnie zmienia się zakres zapytania... Jedna firma poleca rekuperator Wanas - classic ze sterownikiem. Ma grzałkę i nie trzeba robić wymiennika ciepła. Cena 15-18k (wstępnie strzelajac) Druga firma mówi rekuperator Thesla lub Zender w cenie ok 18k. https://www.zehnder.pl/produkty-i-systemy/komfortowa-wentylacja-wnetrz/galeria-produktow http://thesslagreen.com/products/centrale-wentylacyjne/ W obu przypadkach słyszę "a po co tem gruntowy wymiennik (żwirowy)" jak to grzałkę ma a i tak będzie dobrze. Co szanowni myślicie o tych rekuperatorach i o GWC? Podkreślam, że działki mam 35m2 więc typowy rurowy mija się z celem. Prędzej żwirowy chyba. Chyba oddzielny temat na to założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts