Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Stoję przed dylematem w wyborze kotła. Potrzebuję max 12kw. 70m² podłogówki plus 3 grzejniki plus bojler 140L.

Wiele czytałem o Ferroli i już byłem zdecydowany, na ost prostej przedstawiono mi Biawara. Ktoś coś doradzi? Jakieś opinie, doświadczenia z w/w kotłami?

Bierz Blackstar 10

• 3 weeks później...
Witam, ja potrzebuję kociołek na 230m, 40cm gazobeton, strop 20cm wełna, stopnie potrzebne w domu to 23, zmieniam kopciucha spalałem 5 ton węgla, wstępnie wygrywa Ferroli biopellet pro, tylko czy 18 wystarczy czy iść w 24 lepiej, z instalatorami też kiepsko w okolicy, tylko serwisy

@Winiar33;

Stoję przed dylematem w wyborze kotła. Potrzebuję max 12kw. 70m² podłogówki plus 3 grzejniki plus bojler 140L.

Idealna powierzchnia dla kotła na pellet. Polecam Ci firmę od której kupiłem kocioł :spam:

@Klano;

Witam, ja potrzebuję kociołek na 230m, 40cm gazobeton, strop 20cm wełna, stopnie potrzebne w domu to 23, zmieniam kopciucha spalałem 5 ton węgla, wstępnie wygrywa Ferroli biopellet pro, tylko czy 18 wystarczy czy iść w 24 lepiej, z instalatorami też kiepsko w okolicy, tylko serwisy

W Twoim przypadku najlepsze rozwiązanie to takie jakie ja posiadam. Kocioł zgazowujący :spam:z buforem ciepła LEMET [1000-1500 L] i palisz co kilka dni. Ilość paliwa potrzebnego do ogrzania takiej powierzchni to około 10 m2 sezonowanego drewna. Link pokazujący różnice pracy zwykłego kotła (tzw. śmieciucha) z kotłem zgazowującym - :spam:

Edytowane przez Greengaz

• 2 months później...