Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dekarz i naprawa dachu

Pauliq

Recommended Posts

Witam. Nie wiem czy dobry wątek, więc w razie potrzeby proszę o przeniesienie.

Półtorej roku temu dekarz pokrył wiezbe blachodachowka "tysenia" mój dach. Wykonał wszystkie obróbki, obróbki ogniomurow i rynny. Od czasu założenia pokrycia był już 5 razy na naprawie gdyż dach przeciekal w miejscach styku pokrycia z ogniomurem. Przy ostatniej naprawie wymienił wszystkie obróbki tychże miejsc z większym zakładem. Było sucho bardzo długo. I nagle ppgoda zrobiła test i znów przecieka w jednym miejscu. Moje pytanie brzmi, czy prawnie mam prawo zawołać innego dekarza a za naprawę wystawić obecnemu dekarzowi rachunek? Nie wiem juz co mam robić, gdyż zaczynam mieć wątpliwości czy miejsca w których był przeciek wytrzymają te 20 lat.. Dach jeszcze nie ocieplony ale boję się że on nie zlikwiduje problemu. Dziękuję za pomoc

Był dekarz i wyciek nastąpił na obróbce blacharskiej ogniomuru tzw. Czapce. Łączenie blachy na tej czapce jest na felc lecz przy skrajnym brzegu felcu róg jest uszczelniony silikonem gdyż jak twierdzi dekarz jest to miejsce którego w iny sposób nie można uszczelnic. Nie wiem czy tak może być

Różnie jest. Jakby było połączone na podwójny rąbek stojący to za taki ogniomur w robociźnie jest droższy co najmniej 4 razy.; ) Kolejna opcja to zrobić blachy na zakład bez felcu, lub zrobić ogniomur ze spadem do dachu + felc zrobiony ze skosa np 5 cm tak aby woda spływała na dach i wiadomo wysunięty za mur od strony dachu minimum 4 cm