Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynny PCV budmat kapie łączniki

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Posiadam nowe rynny budmat proqua problem taki ,ze kapie woda z łączników plastikowych . Rynny nowe z poziomu dachu widziałem ,ze rynny wsunięte poprawnie w wyznaczone kreski na łączniku . Z dekarzami już nie ma kontaktu , wina producenta / łączników ? Mam podobne rynny na innych budynkach kilka lat i jedynkę kapie przy większych ulewach . Wymiana łączników na nowe jedynie ?

A i czy mogę do tych rynien pcv dać rury spustowe budmat stal , ponieważ pcv będą wymienione bo się pokrzywily ? Będzie to pasowało , można tak zastosować ?

Sprawdzić czy jest spadek na rynnach. Jak spadek jest to ściągnąć łącznik, ładnie wyczyścić i wysuszyć, złożyć na silikonie dekarskim - spokój na lata. Co do spustów to o ile kolano wejdzie w rurę spustową, to można i z rury kanalizacyjnej piony zrobić, ale powiem szczerze że dużo dachów widziałem ale nigdy nie widziałem stalowych spustów z plastikowymi rynnami.

Spadki są , chyba nie wolno na silikon tego montować skoro pcv pracuje zima/lato po to są właśnie te oznaczenia do których wpycha się rynnę w łącznik . A ciężko taki łącznik ściągnąć , mam wysoki dom i jedynie z poziomu dachu mogę coś takiego zrobić . Ewentualnie jak to zdemontować rynny to budmat proaqua .

Czy to niska jakość to bym się kłócił .

Na tle innych materiałów zgodzę się ,że pcv jest gorszym wyborem , ale jeżeli już się ktoś na niego zdecyduje to patrząc na cenę produktu i firmę budmat proaqua to nie jest pierwszy lepszy marketowy produkt .

Ale skoro fachowcy tak twierdzą to można coś lepszego wykombinować zostawiajac haki plastikowe z tego systemu i dać inny , który ma niecały rok ?