Program93 23.02.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Witam ,Posiadam nowe rynny budmat proqua problem taki ,ze kapie woda z łączników plastikowych . Rynny nowe z poziomu dachu widziałem ,ze rynny wsunięte poprawnie w wyznaczone kreski na łączniku . Z dekarzami już nie ma kontaktu , wina producenta / łączników ? Mam podobne rynny na innych budynkach kilka lat i jedynkę kapie przy większych ulewach . Wymiana łączników na nowe jedynie ?A i czy mogę do tych rynien pcv dać rury spustowe budmat stal , ponieważ pcv będą wymienione bo się pokrzywily ? Będzie to pasowało , można tak zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 23.02.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Sprawdzić czy jest spadek na rynnach. Jak spadek jest to ściągnąć łącznik, ładnie wyczyścić i wysuszyć, złożyć na silikonie dekarskim - spokój na lata. Co do spustów to o ile kolano wejdzie w rurę spustową, to można i z rury kanalizacyjnej piony zrobić, ale powiem szczerze że dużo dachów widziałem ale nigdy nie widziałem stalowych spustów z plastikowymi rynnami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 25.02.2020 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Spadki są , chyba nie wolno na silikon tego montować skoro pcv pracuje zima/lato po to są właśnie te oznaczenia do których wpycha się rynnę w łącznik . A ciężko taki łącznik ściągnąć , mam wysoki dom i jedynie z poziomu dachu mogę coś takiego zrobić . Ewentualnie jak to zdemontować rynny to budmat proaqua . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bociankrasna 25.02.2020 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Tak jak bracki88 pisał. Nic innego nie wymyślisz poza tym producenci zalecają takie rozwiązanie. Co do rur stal inaczej sie odbarwia i pvc inaczej, poza tym jeśli rozmiary pasują przeciwskazań nie ma poza kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 28.02.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]441298[/ATTACH] Nie da się wymienić łącznika z dachu szczególnie jak jest jeszcze blacha dorynnowa. Bez rusztowania raczej się nie obejdzie. Silikon dekarski to nie klej - połączenie będzie elastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.03.2020 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 przy systemach niskiej jakości to typowy problem. Pozdrawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 09.03.2020 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Czy to niska jakość to bym się kłócił .Na tle innych materiałów zgodzę się ,że pcv jest gorszym wyborem , ale jeżeli już się ktoś na niego zdecyduje to patrząc na cenę produktu i firmę budmat proaqua to nie jest pierwszy lepszy marketowy produkt . Ale skoro fachowcy tak twierdzą to można coś lepszego wykombinować zostawiajac haki plastikowe z tego systemu i dać inny , który ma niecały rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Pisząc o niższej jakości nie miałem na myśli całego produktu tylko dodatki (uszczelki). Stosując systemy z uszczelkami zawsze w trakcie montażu doszczelniam specjalistycznym silikonem dekarskim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 10.03.2020 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Rozumiem , w takim razie dziękuje za odpowiedź . Rynny zostawiam , złączki uszczelniam silikonem dekarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Złączki wypiąć oczyścić zaaplikować po dwa paski silikonu po obu stronach poza uszczelkami i zapiąć. Z narożnikami może być problem. Można lekko podgrzać opalarką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts