Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon północny

Gregczan

Recommended Posts

Dzień dobry,

Stoję obecnie przed dylematem kupna mieszkania z salonem na północ. Czy ktoś ma podobne mieszkanie? że drzwi balkonowe są na północ ale znajdują się też w salonie 2 duże okna do ziemi na zachód.

[ATTACH=CONFIG]441171[/ATTACH]

Blok jest obecnie w budowie więc nie moge ocenić tego sam. Z obu stron nie ma żadnych budynkow. Problem w tym, że ja bardzo lubię jasne pomieszczenia i zastanawiam się czy będe zadowolony z takiego salonu. Zalezy mi na tej lokalizacji i czasie wykonania a wszystkie mieszkania od południa są niestety już zajęte.

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Grzegorz

Gregczan, mam salon (w bloku), gdzie balkon (pojedyncze drzwi) są na północ, a duże okno (ale nie do ziemi) na wschód. Salon jest połączony z kuchnią (taki a ala aneks), całość ma ok. 22-23 mkw. Światła jest wystarczająco dużo. Większe znaczenie dla jasności pomieszczenia ma kolor ścian i mebli niż układ stron świata ;). Salon od południa już miałam i bym nie chciała ;)

Jak lubisz jasne salony, to ten z oknami na północ i zachód taki nie będzie. Rano i w pierwszej połowie dnia będzie tam cień. Duże okna wpuszczą do pokoju światło dzienne, ale do południa będzie to tylko światło odbite, nie bezpośrednie. Efekt jasnego pokoju można jednak maksymalnie podkreślić pewnymi trikami aranżacyjnymi. Jednym z nich, dość intuicyjnym i oczywistym jest zastosowanie w aranżacji jasnej kolorystyki ścian i wyposażenia.

Gregczan, mam salon (w bloku), gdzie balkon (pojedyncze drzwi) są na północ, a duże okno (ale nie do ziemi) na wschód. Salon jest połączony z kuchnią (taki a ala aneks), całość ma ok. 22-23 mkw. Światła jest wystarczająco dużo. Większe znaczenie dla jasności pomieszczenia ma kolor ścian i mebli niż układ stron świata ;). Salon od południa już miałam i bym nie chciała ;)

Zgadzam się z Juniorką. Może nie będziesz miał od rana pełnego słońca, ale ciemno być nie powinno. W tej kwestii istotny jest też metraż i piętro, na którym znajduje się mieszkanie. Ja bym się zdecydował, jasne ciepłe kolory na ścianach oraz meble w jasnych kolorach i będzie git :yes: