Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety nadstawne czy podtynkowe dla ciepłego montażu okien?

Recommended Posts

Dzień dobry, aktualnie pracownicy murują mi ściany w domu - muszę na tym etapie dowiedzieć się co lepsze ze względów wizualnych oraz ociepleniowych. Nie jestem pewien czy rolety nadstawne nie będą zbyt dużo wpuszczać powietrza do środka (ze względu na to, że luka rolety przecież jest otwarta i powietrze musi do puszki dochodzić wraz z roletą, co zapewne przechodzi dalej do środka do domu). W przypadku rolet podtynkowych chyba mamy sprawę rozwiązaną bo jest ona montowana na ścianie a nie wewnątrz? Można chyba dodatkowo cofnąć nadproże i dodać jakąś dodatkową taśmę paraizolacyjną? Jak wy to robicie u siebie?

Dodam, że w oknach stosowany będzie ciepły montaż okien.

Zdecydowanie podtynkowe będą szczelniejsze. O nadstawnych sporo już*napisano .. http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/niebezpieczne_rolety_nadstawne

Rozumiem, że skoro bierzesz pod uwagę nadstawne, to masz dodatkowe miejsce nad oknem? Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest poszerzenie okienne + roleta podtynkowa w tym miejscu. Wtedy praktycznie nie ma mostka. Jeśli tak nie da rady albo nie chcesz obniżać okien (wtedy będzie większa odłegłość okna od sufitu, co może wyglądać gorzej), to tak jak piszesz - cofnięte nadproże i podtynkowa.

Zdecydowanie podtynkowe będą szczelniejsze. O nadstawnych sporo już*napisano .. http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/niebezpieczne_rolety_nadstawne

Rozumiem, że skoro bierzesz pod uwagę nadstawne, to masz dodatkowe miejsce nad oknem? Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest poszerzenie okienne + roleta podtynkowa w tym miejscu. Wtedy praktycznie nie ma mostka. Jeśli tak nie da rady albo nie chcesz obniżać okien (wtedy będzie większa odłegłość okna od sufitu, co może wyglądać gorzej), to tak jak piszesz - cofnięte nadproże i podtynkowa.

Jeszcze jesteśmy w trakcie murowania, więc poszerzenia okien można zrobić ale martwię o mostki termiczne. Od okna (dosyć wysokie bo 2,25) do stropu jest 47cm, można powiększyć otwór o 20cm i zrobić nadproża lub nawet więcej i wtedy wzmocnienia na stropie.

Co oznacza poszerzenie okienne? Nie chcę obniżać okien ale w tym wypadku najlepsze rolety podtynkowe aby mostek termiczny był wyeliminowany? Będzie ciepły montaż okien a więc nie chcemy aby poszedł on na marne.

Myślałem jeszcze aby w przypadku podtynkowej cofnąć nadproże o 2cm, wtedy okno zlicować z nadrpożem i tam dać dodatkowe ocieplenie między nadprożem a roletą? Ale nie wiem czy jest sens. Generalnie ocieplenie to będzie minimum 20cm styropian, więc puszka powinna bez problemu się schować (jeżeli będzie problem to damy 22cm ocieplenie).

Nadproże dajesz wyżej: wysokość okna z projektu + wysokość poszerzen

Czyli najlepszym rozwiązaniem przy 47 cm - wysokość nadproża jest wykonanie nadproży wraz z wiencem stropu i stropu

Roleta zewnątrz na później montujesz na tym poszerzeniu

Gdzieś na mojej stronie są zdjęcia jak to ponad 20 lat temu wykonałem i chyba byłem pierwszym co takie rozwiązanie zastosowal

Nadproże dajesz wyżej: wysokość okna z projektu + wysokość poszerzen

Czyli najlepszym rozwiązaniem przy 47 cm - wysokość nadproża jest wykonanie nadproży wraz z wiencem stropu i stropu

Roleta zewnątrz na później montujesz na tym poszerzeniu

Gdzieś na mojej stronie są zdjęcia jak to ponad 20 lat temu wykonałem i chyba byłem pierwszym co takie rozwiązanie zastosowal

No tak ale w tym rozwiązaniu robią się mostki termiczne, stąd pytanie czy lepsze to rozwiązanie czy jednak zwykłe rolety podtynkowe?