Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę instalacji

toommm

Recommended Posts

Byłem w zeszłym tygodniu na spotkaniu. Na dniach mnie też mają odwiedzić.

Montują panele sharp 310 i solar edge.

25 lat gwarancji na cała instalację. Niestety na spotkaniu prowadzący nie był wstanie odpowiedzieć na pytanie ile kosztują przeglądy i czy trzeba robić co rok.

W piątek miałem przedstawiciela z innej firmy i wycenił na prawie 6000zł/ kWp !!!

Ogólnopolskie firmy mają o wiele większe ceny, bo marketing- prezentacje, przedstawiciele handlowi- to wszystko kosztuje i muszą to pokryć kosztem instalacji.

Ponadto u tej firmy cena instalacji na gruncie jest taka sama jak na dachu.

Mało tego- jak polecisz da nich klienta i zrobią instalację to zapłacą 100zł /kWp. Załatwisz im np 3 klientów na instalacje 10kWp to zapłacą 3000zł.

Taki "handlowiec" powinien dać wzór umowy, żebyś ją mógł przejrzeć co w niej jest napisane, a nie jak już podpiszesz to wtedy się dowiadujesz że jeszcze takie kwiatki są tam umieszczone. Tak samo ważne są zapisy odnośnie regulowania należności. Każda firma z reguły chce zaliczki płatnej np. do 7 dni od podpisania umowy, kolejnej transzy np. po dostarczeniu modułów i reszty sprzętu i ostatniej po wykonaniu usługi. Moim zdaniem najważniejsza jest ta pierwsza wpłata w formie zaliczki, a dokładniej ile sobie firma życzy. Więcej jak 10-15% to bym się nie zgadzał. Zależy też na jaką kwotę się umówisz.

Co do ceny za Wp - idą niestety w górę.