Program93 20.03.2020 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Jedynie czego żałuje to ,że nie mogę dac 15cm ocieplenia tylko 12cm niby to tylko 3cm różnicy ,ale w ościeżach to widać . Kiedyś na gotowo zrobiono ładnie okno wpuszczone na 15cm muru ,ale tak to jest jak dom stary , a okna dobre ... Korzysta ktoś z programu obliczeniowego , duże bym zyskał (w skali roku czy innym odniesieniu) dając tą grubszą warstwę 0,036 wełny przy moim murze ? Edytowane 20 Marca 2020 przez Program93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.03.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 wrzuc moja jak mozesz bo ja robilem na czuja od wewnatrz 1cm deska 12cm welny miekkiej - pewnie jakies tanie badziewie 0,044 lub cos takiego - nie spodziewam sie tam w srodku nic lepszego wiatroizolacja 4,5cm deska (bal) 15cm frontrock max siatka/klej bedzie jakis tynk o wysokim parametrze paroprzepuszczalnosci mail masz w mojej stopce Hej To jeszcze zanim bedę wrzucał chciałem zapytać czy robiłes od środka jakąś paroizolacje ? no i podaj mniej wiecej jakie województwo to tez ci poproszę chłopaków i Ci podeśłą obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Hej To jeszcze zanim bedę wrzucał chciałem zapytać czy robiłes od środka jakąś paroizolacje ? no i podaj mniej wiecej jakie województwo to tez ci poproszę chłopaków i Ci podeśłą obliczenia dodatkowej nie robilem. faktycznie piszac uklad warstw od srodka zle podalem jesczze raz dokladnie: stan zastany od srodka: deska ok 1cm paroizolacja (folia zolta) nie spodiewalbym sie nic z wyzszej polki welna miekka 12cm - tez nie spodziewalbym sie tu jakichs cudow wiatroizolacja - nie wiemy jaka... pewnie "po taniosci" szczelina 1-2 cm 4,5cm drewna - "bal" na p+w i teraz dokladamy: na kleju cementowym + wkrety frontrock max e 15cm siatka z klejem cementowe grunt pod tynk a bedzie jeszcze "cos" jakis tynk silikonowy dobrej klasy chyba mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 24.03.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 dodatkowej nie robilem. faktycznie piszac uklad warstw od srodka zle podalem jesczze raz dokladnie: stan zastany od srodka: deska ok 1cm paroizolacja (folia zolta) nie spodiewalbym sie nic z wyzszej polki welna miekka 12cm - tez nie spodziewalbym sie tu jakichs cudow wiatroizolacja - nie wiemy jaka... pewnie "po taniosci" szczelina 1-2 cm 4,5cm drewna - "bal" na p+w i teraz dokladamy: na kleju cementowym + wkrety frontrock max e 15cm siatka z klejem cementowe grunt pod tynk a bedzie jeszcze "cos" jakis tynk silikonowy dobrej klasy chyba mazowieckie Cześć kolega dzisiaj powinien przesłac Ci wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.03.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Cześć kolega dzisiaj powinien przesłac Ci wyliczenia Dziekuje dostalem Całkowity współczynnik przenikania ciepła przegrody 0.139 [W/(m²·K)] Uwagi Przegroda jest wolna od wewnętrznej kondensacji pary wodnej. superowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 26.03.2020 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Jak tam Kolego, kleją Ci już frontrocka super 12cm? Zdaj relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 29.03.2020 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Narazie ekipy stoją , przymrozki w nocy i pandemia obecna ... Fighter1983 jaki to jest problem z tymi zatyczkami do kołkowania , sprawdziłem swoją wełne faktycznie twardsza strona od zewnątrz , kołki bedą jednakowe do wełny i styro z trzpieniem metalowym ,żeby już nie mieszać ,ale wspominałeś ,że jest problem z zatyczkami gotowymi . Takie też dostanę do kołków standard 2cm grubości . Z tego co wiem ekipa ma otwornice do zaślepek metalową również potraktują ją stryropian , nie mówili ,że jakieś problemy z tym mieli z poprzednich zleceń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 (edytowane) Narazie ekipy stoją , przymrozki w nocy i pandemia obecna ... Fighter1983 jaki to jest problem z tymi zatyczkami do kołkowania , sprawdziłem swoją wełne faktycznie twardsza strona od zewnątrz , kołki bedą jednakowe do wełny i styro z trzpieniem metalowym ,żeby już nie mieszać ,ale wspominałeś ,że jest problem z zatyczkami gotowymi . Takie też dostanę do kołków standard 2cm grubości . Z tego co wiem ekipa ma otwornice do zaślepek metalową również potraktują ją stryropian , nie mówili ,że jakieś problemy z tym mieli z poprzednich zleceń . Problem z zaslepkami tymi 2cm pokazuje ze nie do konca rozwiazuje efekt biedrony. a zle obsadzone (za gleboko) jeszcze go poteguja. Zaslepki z welny mam 2cm Zaslepki ze styro mam 2cm frez do nich od jenego producenta mam... kolki trzpien metal... od 10 do 30cm dlugosci...mam ponadto: Kołki rozwiazujace problem zupelnie w tym tez z gruboscia bo od 10 do 40cm grubosci materialu termoizolacyjnego - tez mam - malo tego praktycznie niedostepne na rynku sa, pol roku walczylem zeby je zdobyc. no ale Ty ich nie zastosujesz - nie kupujesz przez internet https://med-bud.pl/fischer-fischer-kolek-sv-ii-eco-twist-100szt,c104,p470,pl.html Edytowane 29 Marca 2020 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 29.03.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 A jak jest z montażem np. lamp przy elewacji z wełny ? Czytałem, że jest z tym problem. Prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 https://www.fischerpolska.pl/pl-pl/produkty/mocowanie-do-izolacji-etics/thermax/thermax-8-i-10/thermax-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 29.03.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 No i super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 29.03.2020 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Kółko do montowania rynien czy lamp fajna sprawa , można zamówić bo ilość będzie wyliczona . Co do kołków i zaślepek , mógłbym również całość zamówić przez internet , ale problem jest taki , ze nie do końca wiem jaka musi być długość oraz ile sztuk potrzeba kołków i zaślepek No i cena ponad 2zl sztuka tego fishera trochę sporo 450m2 ocieplenia to sporo te kołki wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 (edytowane) Kółko do montowania rynien czy lamp fajna sprawa , można zamówić bo ilość będzie wyliczona . Co do kołków i zaślepek , mógłbym również całość zamówić przez internet , ale problem jest taki , ze nie do końca wiem jaka musi być długość oraz ile sztuk potrzeba kołków i zaślepek No i cena ponad 2zl sztuka tego fishera trochę sporo 450m2 ocieplenia to sporo te kołki wyjdą a kto mowi ze fishera? Fischer jest do nietypowych zadan, chociaz nie ukrywam ze rozwazam go np teraz do zastosowania na moim temacie wykonawczym na bloku do kolkowania 15cm stryro i 15cm wełny. 8000mkw ale zaczynam brac pod uwage oszczednosc czasu i jakosc tego montazu. rozpieprzylem sobie sklep i go skladam do kupy ale masz, jeszcze nie wlaczylem zaslepek i frezow (pracuje wlasnie nad listwami przyokiennymi) tu masz takie na ktorych ja zawsze pracuje: dluga strefa, metal trzpien https://med-bud.pl/zielplast-kolek-lim-trzpien-metalowy-10x200-100szt,c40,p65,pl.html Liczenie: 7cm w mur+1cm na klej + grubosc izolacji - 2cm na zaslepke wiec dla welny 12cm liczy sie tak 7+1+12 - 2 = 18cm trzpien metal + zaslepka z welny no i na 450mkw to Ty ich w welnie troche potzrebujesz 8szt na mkw Edytowane 29 Marca 2020 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 29.03.2020 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 (edytowane) U mnie pustak żużlobeton na tym tynk cementowo wapienny więc zakotwienie jakieś 3-4cm w takim materiale ,żeby to zatrzymało się w 1 pustce powietrznej ,a nie rozkruszyło pół pustaka od środka . Więc do zaślepek 14cm by chyba starczyło ,ale problem jest taki ,że wykonawcy metodą prób błędów sprawdzą jaka długość będzie odpowiednia ,więc z tym towarem czekam. Rury spustowe od rynien mam teraz już zamocowane na długie pręty gwintowane ,na które będzie "nabity" styropian . Gdzieś czytałem ,że to dodatkowe mostki i ludzie nawet montują obejmy na te plastikowe kołki do styropianu . Chyba nie ma czego świrować i tak bym zostawił , strat nie powinno być i tak stary budynek ... Zapytam tak przyszłościowo jakby kiedy co , zwroty u was można dokonać z rzeczy z oferty sklepu lub ze stanu ? Jak np. paczki po kołkach ? Edytowane 29 Marca 2020 przez Program93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.03.2020 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 to Ty jak nikt inny wlasnie fischera ecotwista potrzebujesz przy takim podlozu. dokladnie na takie przypadki zwroty przyjmujemy, pelnych opakowan oprocz produktow barwionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 30.03.2020 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Jak na materiale nie oszczędzam wydatek 1zl , a 2zl na kołek już trochę daje do przemyślenia . Ten fisher ciekawe jak się wkręca tym plastikowym ślimakiem w wełnę dwugestosciowa i jej twarda stronę ? W necie może coś doczytam , ale wstępnie będę zainteresowany kołkami ŁIM ( trzpień do wyboru wkręcany czy wbijany ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 30.03.2020 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Do oceny fachowców co do określenia długości kolka , tak jak pisałem wcześniej tynk 1cm oraz pustak i jego przekrój .Z gory dzięki https://zapodaj.net/3a166ce149970.jpg.html https://zapodaj.net/0c78ac3a86152.jpg.html https://zapodaj.net/894e18db3a21d.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.03.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Łim jest wbijany i tylko wbijany. Fischer 1,75 netto wychodzi Łim+Zaslepka wyjdzie jakies 0,81 netto roznica: 0,94 przy 450mkw i 8szt na mkw 3600kolkow i 3384 netto roznicy, duzo. ale przy takim pustaku moze byc problem z trzymaniem ŁIM-a w nim odnosnie wkrecenia w welne dwugestosiowa - moge zrobic test z czystej ciekawosci sam sprawdze a moze nawet filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 30.03.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Czyli na 450m2 jakby było 8kołków na metr to za fischera koło 6300zł netto.Przy tym samym murze kołki do styropianu byłyby tańsze czy tyle samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.03.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Czyli na 450m2 jakby było 8kołków na metr to za fischera koło 6300zł netto. Przy tym samym murze kołki do styropianu byłyby tańsze czy tyle samo ? welna zwieksza ilosc kolkow na mkw dwukrotnie wiec ze zuzycia wynika z automatu wieksza wartosc. Kolki do styropianu teoretycznie moga byc z dluga strefa i trzpieniem poliamid - sa tansze wtedy - wiec tez wychodzi to znacznie taniej, zaslepka styropianowa tez jest tansza. no i jest ich polowe mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts