zarek36 25.02.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Dzień dobry.Po 20 latach chcę wybudować drugi dom dla siebie.Nabyłem dwie sąsiednie działki , jedna ma nieregularny kształt. Wszystkiego jest 40 na 60 m.Działka z prawej jest narożna.Niestety na prawej działce jest obecnie linia średniego napięcia przeznaczona do likwidacji ( rok,dwa lata)- czerwona linia. Jest miejscowy plan zagospodarowania - elewacja max 18m.W planie nie ma nic o "równoległości" lub "prostopadłości" kalenicy domu względem boku działki. Mam pytania: czy poza względami estetycznymi nie ma ogólnych-prawnych przeciwwskazań do skośnego ustawienia budynku względem boków działki .Drugie ważniejsze: czy przy skośnym ustawieniu linii domu, do linii działki przez którą będzie wjazd, front będzie mierzony od narożnika do narożnika czy od rzutu domu na linię działki. Nie mogę znaleźć przepisów(wytycznych) jak liczyć elewacje frontową przy skośnym usytuowaniu budynku. W moim starostwie potraktowano mnie "per noga", wręcz oświadczając ze nie są biurem porad. Zamierzam wystąpić z oficjalnym zapytaniem, ale to będzie trwało.Liczę na każdą sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 25.02.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 szerokość elewacji frontowej w twoim przypadku to 18m. sprawdź czy nie masz wyznaczonej linii zabudowy, która określałaby usytuowanie budynku na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.02.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Szerokość elewacji frontowej jest określana wg widzimisię Starostwa. U mnie wyznaczyli to jako przekątną budynku, bo akurat wjazd na działkę jest pod kątem 45 st a elewacja frontowa to wg nich to co widać stojąc we wjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarek36 25.02.2020 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 szerokość elewacji frontowej w twoim przypadku to 18m. sprawdź czy nie masz wyznaczonej linii zabudowy, która określałaby usytuowanie budynku na działce. Mam nieprzekraczalną linię zabudowy(6m) . Na szczęście nie mam obowiązującej linii zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.02.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]441224[/ATTACH]6m to standard obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.02.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Czy ktos z administracji forum ogranie w koñcu temat wstawiania obrazków? Bp to juz chyba rok trwa ten cyrk z tymi miniaturkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts