Platinum_ 25.02.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Witam W Maju ruszam z budową moich 150m2 . Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o poszczególnych etapach budowy. Buduję systemem gospodarczym ( fachowiec i pomocnik ) i chcę mieć jakieś podstawy żeby nie zrobili mi fuszery.Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o fundamentach. Wiem , że są setki postów na ten temat ale tutaj będę miał czarno na białym opinie od ludzi którzy naprawdę się znają . Interesuje mnie kolejne etapy fundamentów. Będę miał murowane z bloczków fundamentowych ... teraz kilka pytań...- jaka zaprawa do ziemi? Coś gotowego w workach czy tradycyjna?- czy po wykopaniu ław dajemy coś na spód na ziemię czy beton lejemy na niej?- oddzielamy czymś gotowa ławę od bloczków fundamentowych ? - po wymurowaniu fundamentów daje się coś między bloczkami a wieńcem na górze fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 25.02.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Praktycznie na wszystkie twoje pytania będzie odpowiedź w projekcie ktory już chyba masz skoro znalazleś wykonawców?P.S. Fundamentu nie leje sie z zaprawy z betoniarki tylko z gruszki. Zamawiając gruszkę podasz parametry betonu zgodnie z tymi z projektu (lub lepsze) jesli cie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.02.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 chcę mieć jakieś podstawy żeby nie zrobili mi fuszery. -Wykop koparką +10 od spodu chudego -ostanie 5-10cm zebrać łopatami -wylać chudy beton ~10 cm B10-B15 -zaszalować ławy wg projektu, zazbroić, zbrojenie podeprzeć -zalać beton wg projektu -jak nie ma być fuszery, olać bloczki zrobić szalunek ściany i wylać ściany fundamentowe monolityczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Platinum_ 25.02.2020 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Miałem na myśli zaprawę do bloczków fundamentowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 25.02.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 zaprawa tradycyjna cement portlandzki, piasek płukany, woda i plastyfikator :], bloczki oddzielasz od ławy przekładką z papy, papierowa x2 z klejem lub termozgrzewalna pojedyncza warstwa. Wieniec ma spajać całość więc nie można go oddzielać od bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts