Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Niebawem przyjadą do mnie wiązary prefabrykowane (grubość 45mm) - rozstaw 86cm. Jednak zanim otrzymam materiały na poszycie dachowe, upłynie od tygodnia do dwóch. A zapowiadają deszcz, śnieg i koronawirusa. Wydaję mi się, że szkoda moczyć suchy wiązar z fabryki...

Na moim dachu planowany układ warstw to:

Wiązar

Płyta PIR Thermano lub Górstal

Memebrana

Kontrłaty (o grubości co najmniej 40mm)

Łaty

Dachówka

Jak logicznie ochronić wiązary przed warunkami atmosferycznymi?

Chodzi mi po głowie pomysł, aby nabić OSB/MFP/deski na wiązary i położyć papę. Tylko czy papa jest na tyle równa,, żeby ułożyć na nie późniejj Thermano / Górstal? I nie będzie się to w ogóle wykluczać? Szkoda byłoby potem to OSB/MFP zrywać, bo to jednak kosztuje, a przecież od wewnątrz już by jakoś tako wyglądało między krokwiami OSB/MFP/deskowanie.

A może jakaś plandeka zda egzamin?

PS. Domek z rekuperacją

PS2. Tak się zastanawiam - PRZY GRUBOŚCI WIĄZARA 45MM CZY NIE BĘDZIE PROBLEMU, ŻEBY TRAFIĆ W JEGO ŚRODEK WKRĘTEM FI8 PRZEZ OSB/MFP/DESKOWANIE, THERMANO, KONTRŁATĘ ?!?!

Cześć

Niebawem przyjadą do mnie wiązary prefabrykowane (grubość 45mm) - rozstaw 86cm. Jednak zanim otrzymam materiały na poszycie dachowe, upłynie od tygodnia do dwóch. A zapowiadają deszcz, śnieg i koronawirusa. Wydaję mi się, że szkoda moczyć suchy wiązar z fabryki...

Na moim dachu planowany układ warstw to:

Wiązar

Płyta PIR Thermano lub Górstal

Memebrana

Kontrłaty (o grubości co najmniej 40mm)

Łaty

Dachówka

Jak logicznie ochronić wiązary przed warunkami atmosferycznymi?

Chodzi mi po głowie pomysł, aby nabić OSB/MFP/deski na wiązary i położyć papę. Tylko czy papa jest na tyle równa,, żeby ułożyć na nie późniejj Thermano / Górstal? I nie będzie się to w ogóle wykluczać? Szkoda byłoby potem to OSB/MFP zrywać, bo to jednak kosztuje, a przecież od wewnątrz już by jakoś tako wyglądało między krokwiami OSB/MFP/deskowanie.

A może jakaś plandeka zda egzamin?

PS. Domek z rekuperacją

PS2. Tak się zastanawiam - PRZY GRUBOŚCI WIĄZARA 45MM CZY NIE BĘDZIE PROBLEMU, ŻEBY TRAFIĆ W JEGO ŚRODEK WKRĘTEM FI8 PRZEZ OSB/MFP/DESKOWANIE, THERMANO, KONTRŁATĘ ?!?!

mam wiązary, jeżeli drewno/drzewo jest klasy C24 oraz poddane impregnacji to sądzę że 1- 2 tygodnie nic się nie stanie, większe ryzyko to chodzenie po nich i obijanie jakimiś plandekami :) - jeszcze ktoś spadnie :(. Ja mam wiązary 5 cm obite OSB ( na to papa) i w paru miejscach zdarzało się dekarzom nie trafić w wiązar w trakcie mocowanie OSB , to chyba normalne

Dzięki.

Ja też mam klasę C24 - drewno poddane impregnacji.

Właśnie wiązary przyjechały na plac. Stoją na paletach oparte o ściany nośne.

Za 2 tygodnie będę miał materiał i ruszam z dachem.

Dzięki.

Moje stały pod chmurką...nie pamiętam ile, ale na pewno ponad miesiąc i nic im się nie stało. Mokną, schną..

QUOTE=MiroMirek;7914244] Ja mam wiązary 5 cm obite OSB ( na to papa) i w paru miejscach zdarzało się dekarzom nie trafić w wiązar w trakcie mocowanie OSB , to chyba normalne

Cóż..ja trafiłem wszystkie, ale strzelałem sobie kreskę sznurkiem traserskim :)

Tak mi się przypomniało - jeden wiązar szedł nieco po łuku i go prostowałem, by mieć pewność trafienia w środek wkrętem. Przy systemie nakrokwiowym z płytami PIR jak się wykonawcy będą spieszyć a nie posprawdzają wszystkiego, to dziur mogą narobić, więc im zwróć uwagę, by podeszli do tematu odpowiednio :D

Edytowane przez Pytajnick
Gość plasticfun
Dzięki.

Witam

Można wiedzieć czym są impregnowane te wiązary?

Pozdrawiam

plasticfun

Gość plasticfun

Pytałem, ponieważ to zależy czym są impregnowane wiązary.

Słońce nic nie zrobi natomiast deszcz niestety wypłucze,dlatego zalecam przykryć albo pozostaje ponowna impregnacja.

Ja miałem impregnowane Fobosem M4 i w opisie jest podane:

( Impregnaty do drewna FOBOS® M-4 pozwalają na trwałe zabezpieczeni powierzchni – na cały okres użytkowania danego elementy. W przypadku uszkodzenia zaimpregnowanej powierzchni albo jej kontaktu z opadami atmosferycznymi, należy uzupełnić impregnację)

Mi pogoda dopisała i zdążyłem przykryć wiązary płytami OSB zanim popadało.

Co do Kuprafung to zależy jaki został zastosowany bo jest kilka rodzajów,lecz niestety też w niektórych (jak wyczytałem w opisach)należy zabezpieczyć przed opadami.

KUPRAFUNG® - NO Zaimpregnowane drewno chronić przed deszczem przez 72 godziny

natomiast

KUPRAFUNG-P One Zaimpregnowane drewno sezonować pod zadaszeniem przez minimum 48 godzin. Jeśli drewno ma być stosowane na zewnątrz pomieszczeń chronić je przed opadami atmosferycznymi, przez co najmniej 20 dni.

Pozdrawiam

plasticfun

Edytowane przez plasticfun
Ja też mam wiązary impregnowane FOBOS M4

Mam nadzieję, że deszcz im nie zaszkodzi

Fobos to środek solny wypłukiwalny z drewna, więc deszcz mu może zaszkodzić. Impregnowanie gotowych wiązarów to zły pomysł bo narażamy na uszkodzenie płytki kolczaste. Należy przykryć wiązary np. czarną folią budowlaną. Montaż wiązarów wykonać tuż przed montażem krycia docelowego. Zastosowanie papy pod płytami PIR to duży błąd. Folia dachowa na płytach PIR to nie jest dobre rozwiązanie. Radzę zastosować papę samoprzylepną lub płyty PIR z papą np. Bauder PIR PLUS. Pozdrawiam.