Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenie nośności pasa dolnego wiązarów

goldfinch

Recommended Posts

Kupiłem już dom z taką kratownicą i chciałbym tylko to zweryfikować bo jest na nim wykonana zabudowa karton gips a pas dolny chyba troche pracuje.

Powinieneś mieć dokumentację od firmy, która wykonywała wiązary. Wiązary projektuję się indywidualnie pod każdą budowlę. Są różne rodzaje z różnym obciążeniem i przeznaczeniem . Możesz mięć np z wygospodarowanym miejscem na strych, ale obciążenie będzie za małe np do tego aby zagospodarować to na pomieszczenia mieszkalne. Jak nie masz takiej dokumentacji, skontaktuj się z osobą od której nabyłeś nieruchomość w celu dostarczenia takiej dokumentacji.

Dzwoniłem pytałem. Mam tylko dokument czyli projekt tych wiązarów z obiczeniem obciążenia 150kg/m2 oraz umowę firmy która wykonała kratownicę i jedno ciekawe zdanie, że wykonano wiązar zgodnie z projektem natomiast chciałbym to zweryfikować tak ogólnie.

Nie znam twojego projektu, ale jeżeli masz poddasze użytkowe między wiązarami powinieneś mieć chyba belki stropowe, nie wiem czy obciążenie nie powinno być też większe. Ja u siebie mam strych-graciarnie, ale jak ustalałem szczegóły i pytałem o możliwość późniejszej adaptacji, to projektant mówił właśnie o belkach stropowych i zupełnie innej konstrukcji dolnego pasa.

Witam. Czy jest ktoś kto pomógłby mi sprawdzić-obliczyć obciążenie pasa dolnego wiązara na jakie obecnie obciążenie jest wykonany ?

Kupiłem już dom z taką kratownicą i chciałbym tylko to zweryfikować bo jest na nim wykonana zabudowa karton gips a pas dolny chyba troche pracuje.

Dzwoniłem pytałem. Mam tylko dokument czyli projekt tych wiązarów z obiczeniem obciążenia 150kg/m2 oraz umowę firmy która wykonała kratownicę i jedno ciekawe zdanie, że wykonano wiązar zgodnie z projektem natomiast chciałbym to zweryfikować tak ogólnie.

Ja niestety nie mam belek stropowych.

Jeżeli faktycznie do czegoś potrzebna jest Tobie nośność to powinieneś zlecić takie zadanie (opinię, ekspertyzę) odpowiedniemu ekspertowi.

Na FM, na podstawie powyższych informacji, nikt Tobie nie udzieli wiarygodnej odpowiedzi.

Czy jest ktoś kto pomógłby mi sprawdzić-obliczyć obciążenie pasa dolnego wiązara na jakie obecnie obciążenie jest wykonany ?

Mam tylko dokument czyli projekt tych wiązarów z obiczeniem obciążenia 150kg/m2

Sam podajesz wartość o która pytasz więc co jeszcze potrzebujesz?

W przypadku dźwigarów takie obciążenie pasa wpływa na wszystkie elementy dźwigara, w tym na pas górny i krzyżulce. Z przekroju poprzecznego samego "pasa dolnego" może ci wyjść np 200-300kg na m2, ale to może być ogromny błąd bo najsłabszy element to np pas górny który w zimie pod obciążeniem śniegiem i siłami z pasa dolnego na poziomie 200-300kg - NIE WYTRZYMA.

Masz dźwigar opracowany na jakieś założenie i ich nie przekraczaj.