overmind 26.02.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 (edytowane) I nastałem ten moment że muszę wybrać oczyszczalnię, Póki co mam 3 kandydatów i szukam informacji, opinii o nich. Liczba domowników to 2 osoby na stałe ale często mamy delegacje 3-7 dniowe i dom stałby wtedy pusty. Zależy mi głownie na komforcie. EkoDuel 10[ATTACH=CONFIG]441248[/ATTACH]one2clean 5[ATTACH=CONFIG]441249[/ATTACH]Actibloc 4[ATTACH=CONFIG]441250[/ATTACH] Podobno mamy nie sprzyjające warunki glebowe ale 4 tuneli rozsączające powinny dać radę.[ATTACH=CONFIG]441252[/ATTACH] Edytowane 26 Lutego 2020 przez overmind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 26.02.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Przy założeniu 2 osoby, częste przerwy od 3 do 7 dni: Ad 1 – w pierwszym momencie myślałem, że to coś nowego. No i faktycznie coś nowego, tyle że po sprawdzeniu papierów na stronie hurtowni kto jest producentem, okazuje się że … ta sama hurtownia. No i sam sobie odpowiedz na pytanie o rzetelność oferty w tym przypadku. Dobra, może przesadzam – mają przecież takie prawo. Tylko, że jak można tak dużego kloca zaproponować dla 2 osób z bytowaniem okresowym?!?!?! Co z tego, że ma „automatyczny zawór pomiarowy”, jak dopływu powietrza odciąć całkowicie nie może, bo osad czynny padnie. Osad czynny w tak dużym zbiorniku przy 2 osobach się nie wyżywi, tym bardziej przy okresowych przerwach. Ad 2 – technologia oczyszczania z intensywnym napowietrzaniem w ciągu doby. Dodatkowo w sporym zbiorniku. Najgorsze rozwiązanie przy małym obciążeniu i okresowych brakach w dopływie ścieków (brak pożywki dla osadu czynnego). Ad 3 – Actiblock o pojemności 5 m3 w mojej opinii szybciej poradzi sobie z 6 osobami niż z 2. Pomijam fakt, ze oczyszczalnie dwuzbiornikowe mają spore ryzyko nierównomiernego osiadania poszczególnych zbiorników, co może w konsekwencji zakłócić poprawną jej pracę. Wszystkie trzy typy oczyszczalni są na swobodnie pływającym osadzie czynnym. Osad czynny nie lubi zmian (zarówno w ilości jaki i składzie ścieków). W Twoim przypadku nawet jak zdąży się namnożyć (3-4 tygodnie) to wyjedziecie i zacznie zjadać sam siebie. Po powrocie będzie go za mało, czyli będzie przeciążony. Dlatego poszukaj czegoś, co zawiera złoże w bioreaktorze (zraszane, fluidalne, stałe), bo oczyszczalnia z takim złożem o znacznie lepiej sobie radzi przy takich zmianach. Zaproponowano Tobie tunele, które nie są dobrym rozwiązaniem do odprowadzania ścieków. Już studnia chłonna będzie lepsza, bo ma większą powierzchnię styku z gruntem rodzimym. Jeżeli dobrze widzę na zdjęciu (słaba jakość) ze względu na poziom wód gruntowych powinieneś robić odprowadzenie ścieków oczyszczonych do gruntu w tzw. nasypie. Jeżeli to oferta od jednej firmy, to trafiłeś na handlowców. Najlepszy przykład podejścia "byle coś wcisnąć z naszej oferty". Wszystkie 3 oczyszczalnie w mojej opinii w Twoim przypadku są złym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
overmind 28.02.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Dzięki za obiektywną ocenę i pomoc. Czyli zostają produkty które chciałem zakupić od początku ale wszyscy mi odradzali że: drogo, nigdy się nie zwróci, mamy podobny a nawet lepszy itd. MONOBLOCK 3 BioDisc BA 1-6 osób (wygląda skomplikowanie i jest droga) [ATTACH=CONFIG]441279[/ATTACH] @czystesrodowsko Co ty byś polecał osobom z takimi warunkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 28.02.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Ja na twoim miejscu bym poszukał ceny na MULTIEKOCENT 3300 + sterowanie lub ZBS-6C. Obie mają złoże napowietrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 28.02.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 @overmind Hurtownicy, jak to hurtownicy - cel zawsze jeden. Twój pierwotny wybór był jak najbardziej słuszny, bo na warunki, które opisałeś technologia złóż biologicznych jest jak najbardziej odpowiednia. Biorock i jego Monoblock, z tego co pisze producent, radzi sobie z brakiem dopływu ścieków nawet do 6 m-cy. Przy tej technologii pracy ma to faktycznie rację bytu i problem Waszych delegacji rozwiązuje. Jednak niestety Biorock nie jest pozbawiony wad - cena. Nie znajdziesz ceny w sieci - podobno taka politykę ma producent, że jej być nie może. Z czego to wynika nie mam pojecia. Dlatego nie wiem ile obecnie kosztuje ale myslę, że ponad 10 000 PLN jest pewne. Tu uwaga - polskich podróbek Biorocka nie polecam - znam przypadki, że ma problemy z działaniem i jakoś zawsze "przypadkiem" po okresie gwarancji. Biodisc to kolejna świetna oczyszczalnia, ale dla Was za duża. Niby ogranie i dwie osoby, ale to w Waszym przypadku luksusowa ciężarówka będzie, bo jest jeszcze droższa od Biorocka. Jeżeli masz jakąś dobrą firmę od oczyszczlni w okolicy to rozważ filtr gruntowow-roslinyy. Tego się nie kupuje (dlatego żadna hurtownia Tobie tego nie zaoferuje) - to sie robi na miejscu. Dlatego firma musi mieć w tym doświadczenie. Kosztowo wyjdzie nieźle, skuteczność oczyszczania bardzo dobra, niewrażliwa na delegacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts