Alden 26.02.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Witam! Jestem nowy na forum i przybywam z pytaniem do osób bardziej doświadczonych ode mnie w temacie remontu a dokładniej kładzenia płytek na podłoże drewniane czyli parkiet.Otóż w korytarzu i w kuchni mam położony parkiet lakierowany klejony do podłoża betonowego. Sam parkiet jest bardzo stabilny, nie widać żadnych uszkodzeń czy też pęknięć na samym parkiecie. Chce teraz na ten parkiet położyć elektryczne ogrzewanie podłogowe i na to od razu przykleić płytki. Obawiam się jednak, że po jakimś czasie mogą pojawiać się pęknięcia na płytkach. Czy ma ktoś doświadczenie w takiej sprawie. Dodam jeszcze, że rozmawiałem z kilkoma fachowcami i połowa mówi, że na spokojnie kłaść na klej silikonowy do płytek, drudzy zaś twierdzą, że najlepiej zerwać parkiet i kłaść na wylewkę betonową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 27.02.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Na parkiet połóż papę podkładową . Następnie mata grzejna wtopiona w klej . Na to kleisz płytki na klej cementowy klasy CT2-S1 . Np Keraflex . Już to przerabiałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alden 27.02.2020 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Na parkiet połóż papę podkładową . Następnie mata grzejna wtopiona w klej . Na to kleisz płytki na klej cementowy klasy CT2-S1 . Np Keraflex . Już to przerabiałem . Czy podczas pracy ogrzewania nie będzie ulatniał się zapach tej papy? Czy parkiet wtedy smarować jakimś hydroizolacyjnym podłożem czy bezpośrednio papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 27.02.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Zapach papy nie przedostanie się na zewnątrz . Papę podkładową (cienką i bez posypki) kładziemy bezpośrednio na drewno . Odizoluje ona drewno od ewentualnej wilgoci , zapobiegnie przenoszenia pracy drewna na płytki , pomoże w przyszłości zdemontować płytki i zastąpić je innymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alden 27.02.2020 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 A co z momencie kiedy parkiet w kilku miejscach pracuje? Trochę bo trochę ale dziś zauważyłem ze pomimo tego ze jest przyklejony to upływie czasu w niektórych miejscach słychać ze jest „głuchy” i się ugina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.02.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 A co z momencie kiedy parkiet w kilku miejscach pracuje? Trochę bo trochę ale dziś zauważyłem ze pomimo tego ze jest przyklejony to upływie czasu w niektórych miejscach słychać ze jest „głuchy” i się ugina bardzo rozsądnie. Na pewno od temperatury (wysokiej) wyjątkowo niskiej wilgotności powietrza między papą a parkietem dojdzie do pracy drewna w sposób nieprzewidywalny i niekontrolowany. Zacznie pękać, odspajać się od podłoża. Stracisz parkiet i płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 11.03.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Zasada jest dosyć prosta. Każdą okładzinę należy kłaść na mocne i stabilne podłoże.Jak stworzysz "tort" i zaczną się problemy to nie będziesz wiedział na której warstwie i dlaczego jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts