vegasthaw 28.02.2020 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Witam wszystkich forumowiczów Kończę budowę nowego domu i mam problem z montażem oczyszczalni ścieków. Przyczyną jest duża głębokość rury kanalizacyjnej. Mimo, że zakopana zdecydowanie płycej, niż w projekcie to po dodaniu skromnego spadku 1.5% na odcinku od domu do zbiornika (ponad 10m) wychodzi 130 cm ppt (głębokość górnej ścianki). W tym momencie za późno, żeby to skorygować. Potrzebuję więc posadowić oczyszczalnię ścieków tak głęboko, żeby wlot znajdował się 130 cm pod ziemią albo alternatywnie zastosować na przykład przepompownię ścieku surowego a oczyszczalnię zakopać już na mniejszej głębokości. Myślałem o oczyszczalni ZBS-6C/KP z wbudowaną pompą (chociaż teren jest piaszczysty a wody gruntowe nisko, więc pewnie i wersja z odpływem grawitacyjnym działałaby dobrze). Problemem jest głębokość posadowienia. Oczyszczalnia ma wlot na głębokości 30 cm, do tego można dokupić przedłużki 70 cm, co daje wlot na głębokości 100 cm. Nadal brakuje drobnych 30 cm.Kwestię otworów rewizyjnych można sensownie rozwiązać montując przedłużenia o dużo większej średnicy lub wykonując coś na kształt "piwniczki" o głębokości 30 cm. W ten sposób dostęp nie będzie gorszy, niż przy oczyszczalni ze standardową przedłużką 70 cm. Również ciężar gruntu można prosto zmniejszyć zastępując ziemię nad zbiornikiem lżejszym materiałem typu keramzyt. Problemu naporu ziemi na boki zbiornika nie da się tak prosto rozwiązać. Można by zastosować jakieś prefabrykowane ścianki oporowe ale to zaczyna się robić drogie rozwiązanie i chyba nie tędy droga. Alternatywny pomysł z przepompownią ma tę wadę, że to dodatkowy element, który może i z tego co czytałem lubi się psuć. Poza tym dobra przepompownia ścieków surowych kosztuje tyle, co pół oczyszczalni. Pytanie do użytkowników i instalatorów: co radzicie? Czy ktoś z Was zetknął się lub ma u siebie podobną sytuację? Czy oczyszczalnia ZBS-6C z przedłużką 70 cm pozwala wygodnie wykonywać czynności serwisowe czy to już w tym miejscu jest problem? Ewentualnie jaką przepompownię ścieków surowych byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 29.02.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów Kończę budowę nowego domu i mam problem z montażem oczyszczalni ścieków. Przyczyną jest duża głębokość rury kanalizacyjnej. Mimo, że zakopana zdecydowanie płycej, niż w projekcie to po dodaniu skromnego spadku 1.5% na odcinku od domu do zbiornika (ponad 10m) wychodzi 130 cm ppt (głębokość górnej ścianki). W tym momencie za późno, żeby to skorygować. Potrzebuję więc posadowić oczyszczalnię ścieków tak głęboko, żeby wlot znajdował się 130 cm pod ziemią albo alternatywnie zastosować na przykład przepompownię ścieku surowego a oczyszczalnię zakopać już na mniejszej głębokości. Myślałem o oczyszczalni ZBS-6C/KP z wbudowaną pompą (chociaż teren jest piaszczysty a wody gruntowe nisko, więc pewnie i wersja z odpływem grawitacyjnym działałaby dobrze). Problemem jest głębokość posadowienia. Oczyszczalnia ma wlot na głębokości 30 cm, do tego można dokupić przedłużki 70 cm, co daje wlot na głębokości 100 cm. Nadal brakuje drobnych 30 cm. Kwestię otworów rewizyjnych można sensownie rozwiązać montując przedłużenia o dużo większej średnicy lub wykonując coś na kształt "piwniczki" o głębokości 30 cm. W ten sposób dostęp nie będzie gorszy, niż przy oczyszczalni ze standardową przedłużką 70 cm. Również ciężar gruntu można prosto zmniejszyć zastępując ziemię nad zbiornikiem lżejszym materiałem typu keramzyt. Problemu naporu ziemi na boki zbiornika nie da się tak prosto rozwiązać. Można by zastosować jakieś prefabrykowane ścianki oporowe ale to zaczyna się robić drogie rozwiązanie i chyba nie tędy droga. Alternatywny pomysł z przepompownią ma tę wadę, że to dodatkowy element, który może i z tego co czytałem lubi się psuć. Poza tym dobra przepompownia ścieków surowych kosztuje tyle, co pół oczyszczalni. Pytanie do użytkowników i instalatorów: co radzicie? Czy ktoś z Was zetknął się lub ma u siebie podobną sytuację? Czy oczyszczalnia ZBS-6C z przedłużką 70 cm pozwala wygodnie wykonywać czynności serwisowe czy to już w tym miejscu jest problem? Ewentualnie jaką przepompownię ścieków surowych byście polecili? Czyli, podsumowując Twój problem to masz PCV 160, około 146cm ppt ( liczone od spodu rury ) przy wlocie do oczyszczalni. To sporo, ale nie jest to aż taka tragedia . Tak w sumie zaczęła się kiedyś moja historia z wobet-em. Wracając do sedna, to ja bym pomyślał o dwóch wersjach: a) ZBS-5C/KP, czyli dwupłaszczowy ( bardzo wytrzymały zbiornik ) z pompą i do tego od razu nadbudowy podwyższone ( spawane jako całość ze zbiornikiem ) do wykości np. 1,5m od spodu rury ( ewentualnie nadbudowy też dwupłaszczowe, bo kiedyś za to kasy dodatkowej nie brali, ale teraz nie wiem jak to jest ), b) ZBS-8C lub ZBS-10C z pompą, ale do tego nadbudowy o średnicy 0,8m ( robią je chyba z obciętej studzienki wodomierzowej ), też spawana całość ze zbiornikiem ( z tego co wiem to do ZBS-6c nie są takie oferowane ? ) W pierwszej wersji masz twardszy zbiornik, ale nadal nadbudowy o średnicy 0,6m. W drugiej wersji całość trzeba ocementować, ale za to dostęp jest już bardzo duży, bo 0,8m robi swoje w nadbudowie. Nie wiem jakie są różnice w obud cenach, ale porównując to z dobrą przepompownią ścieków surowych ( pompa na stopie sprzęgającej i prowadnicach ze skrzynką sterującą ) to nie powinno być chyba drożej ? Z drugiej strony, to robiąc przepompownie ścieków surowych, masz też to ogarnięte bo są to dwa standardowe rozwiązania, bez jakiegoś kombinowania. To też może działać i jest w sumie łatwiejsze w obsłudze, bo w przepompowni to pompę wyciągasz i czyścisz o raz pływak, a zbs-6c masz też płytko i łatwy dostęp. Zapytaj o cenę we wszytskich wariantach i dopiero decyduj. Jakby się okazało, że u Ciebie są jakieś problemy z wodą gruntową na takiej głębokości ( na dnie wykopu ), to może i tak przepompownia wygrać, bo trzeba mieć pojęcię, aby w takich warunkach coś tak dużego zamontować jak oczyszczalnia biologiczna. Chodzi mi o to, że pod przepompownię, będzi mniejszy ten wykop o większej głębokości Edytowane 29 Lutego 2020 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 29.02.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Przepompowni ścieku surowego jak możesz to unikaj. W przypadku tych urządzeń złośliwość rzeczy martwych nad wyraz często się pojawia, bo awaria nie rzadko występuje w piątek popołudniu lub 1 maja ewentualnie 25 grudnia. Jeżeli kalkulowałeś ZBS-6C z pompą to zamiast przepompowni ścieku surowego faktycznie lepiej dołożyć do ZBS-5C której korpus jest wykonany z płaszcza o podwójnej ściance, co bardzo poprawia wytrzymałość. Ta wersja też występuje z pompą na odpływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vegasthaw 05.03.2020 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Panowie Dziękuję za konkretne odpowiedzi. Dla wyjaśnienia dodam jeszcze, że wersja z pompą była uwzględniona być może na wyrost bo ogólnie warunki gruntowe są dobre (piasek, woda gruntowa podczas badań była 2,3m ppt) w razie gdyby poziom wód mocno się podniósł ale to chyba w najbliższych latach nam nie grozi. WojtekINST, podany przez Ciebie model ZBS-5C znalazłem kiedyś na filmie ale próżno go szukać w katalogach. Jak wygląda obsługa serwisowa przy tak długich i bądź co bądź wąskich włazach? Czy zbiornik wymaga obsypki z suchego betonu? Ten model będzie dostępny u przedstawicieli czy trzeba to jakiś dogadywać w centrali? Model 8C (według katalogu ma włazy 60cm) ma pewnie podobną wytrzymałość, jak 6C tylko większe wymiary. Producent da gwarancję na tak głęboko zasypany zbiornik? Ewentualnie jaką przepompownię ścieków surowych byś polecił? Przepompownia P60-80 z Wobetu z odpowiednią pompą kosztuje koło 4k ale trudno powiedzieć, czy pompa ma sensowne mocowanie czy jest po prostu zatopiona. InżH2O, przepompownię traktuję raczej jako ostateczność bo pracuje w dość agresywnych warunkach a swoje kosztuje. Natomiast jeżeli chodzi o koszty to przepompownia pozwala zastąpić model KP zwykłym, co jednak trochę zmniejsza różnicę w cenie między wariantami. Zastanawiam się jeszcze, czy drenaż lub studnia chłonna z warstwą rozsączającą na głębokości 140-150cm ppt ma szansę działać poprawnie czy raczej trzeba oczyszczalni z pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 06.03.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Coś o ZBS-5C, masz u nich na stronie w części do pobrania. Nie ma tam karty katalogowej ale dalej są projekty gotowe w kilku wersjach z tą oczyszczalnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 07.03.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Panowie Dziękuję za konkretne odpowiedzi. Dla wyjaśnienia dodam jeszcze, że wersja z pompą była uwzględniona być może na wyrost bo ogólnie warunki gruntowe są dobre (piasek, woda gruntowa podczas badań była 2,3m ppt) w razie gdyby poziom wód mocno się podniósł ale to chyba w najbliższych latach nam nie grozi. WojtekINST, podany przez Ciebie model ZBS-5C znalazłem kiedyś na filmie ale próżno go szukać w katalogach. Jak wygląda obsługa serwisowa przy tak długich i bądź co bądź wąskich włazach? Czy zbiornik wymaga obsypki z suchego betonu? Ten model będzie dostępny u przedstawicieli czy trzeba to jakiś dogadywać w centrali? Model 8C (według katalogu ma włazy 60cm) ma pewnie podobną wytrzymałość, jak 6C tylko większe wymiary. Producent da gwarancję na tak głęboko zasypany zbiornik? Ewentualnie jaką przepompownię ścieków surowych byś polecił? Przepompownia P60-80 z Wobetu z odpowiednią pompą kosztuje koło 4k ale trudno powiedzieć, czy pompa ma sensowne mocowanie czy jest po prostu zatopiona. InżH2O, przepompownię traktuję raczej jako ostateczność bo pracuje w dość agresywnych warunkach a swoje kosztuje. Natomiast jeżeli chodzi o koszty to przepompownia pozwala zastąpić model KP zwykłym, co jednak trochę zmniejsza różnicę w cenie między wariantami. Zastanawiam się jeszcze, czy drenaż lub studnia chłonna z warstwą rozsączającą na głębokości 140-150cm ppt ma szansę działać poprawnie czy raczej trzeba oczyszczalni z pompą? Witam i postaram się jakiejś odpowiedzi na pytania udzielić : 1. Jak wygląda obsługa serwisowa przy tak długich i bądź co bądź wąskich włazach? We właz 0,6m wejdziesz, jak potrzebujesz. Jeśli chodzi o wykonanie jakiś czynności w nim to oczywiście do wygody włazu 0,8m mu bardzo daleko. Ogólnie włazy są ważne w sytuacjach awaryjnych, czyli nie wiadomo co się dzieje w środku i trzeba to sprawdzić. Jeśli wybierasz ZBS-5C/KP, czyli z pompą to ważne jest, aby śrubunek pompy był wyciągnięty do góry, aby była możliwość jego rozkręcenia ręką z powierzchni terenu. Widziałem już ZBS z pompą, w którym ktoś dodał nadbudowę 0,5m i nie wyciągnął śrubunka wyżej. Bez sensu wówczas zabawa, bo i tak to trzeba zrobić. 2. Czy zbiornik wymaga obsypki z suchego betonu? Jeśli jest woda gruntowa lub może się pojawić an poziomie zbiornika to i tak wykonujesz częściową obsypkę z mieszanki ( suchego betonu ), w górnej części zbiornika, aby się nie ruszył, gdy odpompowujesz osad. Jak go montujesz głębiej to już trzeba go całego obsypać, ale nie pamiętam jak jest w instrukcji. Wydaje mi się, że głębiej to dla nich więcej niż 1,2m pod gruntem ? 3. Ten model będzie dostępny u przedstawicieli czy trzeba to jakiś dogadywać w centrali? Sądzę, że oczyszczalnie biologiczne z dwupłaszcza są rzadziej kupowane, bo trzeba trafić na świadomego i myślącego klienta. Dlatego ja bym obstawiał, że u nich na miejscu masz to od ręki, a gdzie dalej to pewnie trzeba zamówić i poczekać. 4. Producent da gwarancję na tak głęboko zasypany zbiornik? Ja z gwarancją w wobet nie miałem zbytnich problemów, choć czasem były sytuacje dyskusyjne. Trzeba o to zapytać ich wprost, aby mieć to na piśmie. Zwykłe ZBS jedopłaszczowe mają dopuszczalny montaż do 0,8m w obsypce piaskowej. Głębiej pewnie trzeba obsypać całego mieszanką. 5. Ewentualnie jaką przepompownię ścieków surowych byś polecił? Wygodna przepompownia ścieku surowego, jest dopiero w studzience wodomierzowej co ma 1m średnicy. Pompa to może DW VOX 100MA a do tego jakaś skrzynka z zabezpieczeniem silnikowym. Jednak taka przepompownia ma już pojemność dlatego chyba jest to raczej zestaw do ZBS-8C, który ma większą pojemność i większy bufor. Chodzi mi o to, że czym większej średnicy zbiornik to więcej pompuje na raz przy tych samych poziomach pływaka na pompie. 6. Zastanawiam się jeszcze, czy drenaż lub studnia chłonna z warstwą rozsączającą na głębokości 140-150cm ppt ma szansę działać poprawnie czy raczej trzeba oczyszczalni z pompą? Przede wszystkim to nie studnia chłonna, tylko drenaż. Przy zakładanej głębokości rury 1,5m z montażem może być już problem. Wykop się robi się głębszy z każdym metrem i trzeba mieć jeszcze miejsce na wsypanie żwiru płukanego. Dlatego ja w takich przypadkach wolałem dać pompę, czyli ZBS-C/KP i robić to płycej. Jak się klient upierał na taką wersję to podnosiłem znacznie montaż, bo nikomu się nie chce "siedzieć" w takim wykopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts