Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokal 108m2 Vitodens 200-W czy VC 256/5-7

trixtin

Recommended Posts

Witam,

zacznę od początku:

kupuję lokal w bliźniaku, w którym pierwotnie miało być ogrzewanie grzejnikowe i kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny wraz z zasobnikiem CWU. Deweloper wyraził zgodę na zastąpienie ogrzewania grzejnikowego podłogowym (wiadomo za dopłatą wynikającą z różnicy w cenie planowanego ogrzewania, a moim widzi mi się). Konfiguracja jaka mnie interesuje to podłogowka na parterze (+grzejnik drabinkowy w pom. gospodarczym), natomiast na piętrze w trzech sypialniach grzejniki, natomiast podłogowka w łazience wraz z grzejnikiem drabinkowym.

Dla powyższego zaproponowano mi taki układ ogrzewania i CWU:

image001p_qawhewn.png

Kocioł jaki dobrano pierwotnie to Vitodens 100-W B1HC-19 oraz Vitocell 100-W (120l).

Po pytaniu czy minimalna moc kotła nie jest za duża (zapotrzebowanie na energię cieplną przy projektowych -20st C to ok 6kW)

za dopłatą zaproponowano mi następujące rozwiązania:

Viessmann Vitodens 200-W 19kW lub Vaillant ecoTEC exclusive VC 256/5-7.

Moje pytanie brzmi czy warto dopłacać ok. 4500 zł. brutto do droższych kotłów (wraz z potrzebna automatyka), które mają większy zakres modulacji?

Decydując się na dopłatę do droższego kotła, które rozwiązanie będzie lepsze (dlaczego)?

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez trixtin

Właśnie mam taka chęć i układ jaki mi zaproponowano wygląda tak:

image001p_qawhewn.png

ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe połaczone poprzez sprzęgło hydrauliczne oraz dwie grupy pompowe (do ogrzewania podłogowego grupa pompowa z mieszaczem) + CWU, czyli tak jak mówisz.

Dopłata 4500zl dotyczy kotła, dopłata do ogrzewania podłogowego to inna kwestia;-)

Dzięki za odpowiedź!

A wracając do ostatniej części posta, który kocioł i automatyka jest lepsza? Vissmann'a czy Vaillant'a, czy to jeden pies?

Edytowane przez trixtin