trixtin 28.02.2020 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Witam, zacznę od początku: kupuję lokal w bliźniaku, w którym pierwotnie miało być ogrzewanie grzejnikowe i kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny wraz z zasobnikiem CWU. Deweloper wyraził zgodę na zastąpienie ogrzewania grzejnikowego podłogowym (wiadomo za dopłatą wynikającą z różnicy w cenie planowanego ogrzewania, a moim widzi mi się). Konfiguracja jaka mnie interesuje to podłogowka na parterze (+grzejnik drabinkowy w pom. gospodarczym), natomiast na piętrze w trzech sypialniach grzejniki, natomiast podłogowka w łazience wraz z grzejnikiem drabinkowym. Dla powyższego zaproponowano mi taki układ ogrzewania i CWU: Kocioł jaki dobrano pierwotnie to Vitodens 100-W B1HC-19 oraz Vitocell 100-W (120l). Po pytaniu czy minimalna moc kotła nie jest za duża (zapotrzebowanie na energię cieplną przy projektowych -20st C to ok 6kW) za dopłatą zaproponowano mi następujące rozwiązania: Viessmann Vitodens 200-W 19kW lub Vaillant ecoTEC exclusive VC 256/5-7. Moje pytanie brzmi czy warto dopłacać ok. 4500 zł. brutto do droższych kotłów (wraz z potrzebna automatyka), które mają większy zakres modulacji? Decydując się na dopłatę do droższego kotła, które rozwiązanie będzie lepsze (dlaczego)? Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 4 Marca 2020 przez trixtin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trixtin 03.03.2020 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Właśnie mam taka chęć i układ jaki mi zaproponowano wygląda tak: ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe połaczone poprzez sprzęgło hydrauliczne oraz dwie grupy pompowe (do ogrzewania podłogowego grupa pompowa z mieszaczem) + CWU, czyli tak jak mówisz. Dopłata 4500zl dotyczy kotła, dopłata do ogrzewania podłogowego to inna kwestia;-) Dzięki za odpowiedź! A wracając do ostatniej części posta, który kocioł i automatyka jest lepsza? Vissmann'a czy Vaillant'a, czy to jeden pies? Edytowane 3 Marca 2020 przez trixtin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts