przemek568 29.02.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Witam serdecznie Chodzi mi o odpowietrzenie mojej podłogówki , konkretnie o łazienkę na górze . W mojej łazience na górze mam taki oto odpowietrznik. (zdjęcie w linku) Mniej więcej wiem jak to zrobić( wytłumaczył mi to fachowiec od podłogówki ), ale mam kilka pytań . Zawór skręcam na zero prawda ? Wiadomo że poprzez upust wody na piecu będzie spadać ciśnienie. I takie mam o to pytanie czy zrobić to w ten sposób że np nabić ciśnienie na piecu przypuśćmy 2,5 bara i odpowietrzać i później znowu dobić , czy zrobić to w ten sposób że np ja jestem na górze i upuszczam wodę a druga osoba która jest w kotłowni po prostu cały czas dobija ? chodzi mi o to czy piec się nie zepsuje? W moim piecu immergas wodę dobija się w ten sposób że odkręca się śrubkę w kształcie motylka a następnie zawór i dobija się wodę do instalacji . Czy jednoczesne działania nie zepsują pieca ?I ile tej wody upuścić żeby to było odpowietrzone , pętla jest dosyć długa , ponieważ jest to łazienka na górze .Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/yxZlnugcmTQLz6TI7qf14YFA7dyS1y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 02.03.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Odpowietrzenie pętli wykonuje się poprzez odkręcenie zaworu obok pokrętła z wartościami temperatury (zawór teoretycznie powinie być otwarty tzn.nie nalezy ustawiac go na 0).Na początek odpowietrzyłbym instalację, ciśnienie chyba nie powinno aż tak drastycznie spaść, ale jesli tak się stanie to nalezy je dobić w samej kotłowni. Skąd wiadomo że pęta jest zapowietrzona, czy instalator nie odpowietrzał instalacji?Podłogówka grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.03.2020 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 To ustrojstwo ze zdjęcia jest na dole a podlogowka do tego jest podłączona i znajduje sie na gorze? Jeśli tak to wszystkie inne objegi, grzejniki zakrecasz aby pompka tloczyla tylko w tą podlogowke na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek568 04.03.2020 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Odpowietrzenie pętli wykonuje się poprzez odkręcenie zaworu obok pokrętła z wartościami temperatury (zawór teoretycznie powinie być otwarty tzn.nie nalezy ustawiac go na 0). Na początek odpowietrzyłbym instalację, ciśnienie chyba nie powinno aż tak drastycznie spaść, ale jesli tak się stanie to nalezy je dobić w samej kotłowni. Skąd wiadomo że pęta jest zapowietrzona, czy instalator nie odpowietrzał instalacji? Podłogówka grzeje? Podłogówka niestety nie grzeje , instalator był , ale to nie był Pan który robił tą instalację , ponieważ ten który to robił oczywiście nie ma czasu , więc musiałem ściągnąć innego fachowca . A ile tej wody upuścić . Fachowiec stwierdził że jest zapowietrzona , ponieważ w niektórych miejscach grzeje a w niektórych płytki są kompletnie zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 04.03.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Skoro podłoga w niektórych miejscach grzeje a w niektórych jest chłodna to nie do końca oznacza zapowietrzoną pętlę - może to być spowodowane specyfiką pracy tego urządzenia.Urządzenie nazywane jest potocznie RTL-em lub "ogranicznikiem temperatury na powrocie". Może działac na zasadzie odczytu temperatury w pomieszczeniu (wówczas głowica musiałaby wystawać ze ściany aby zmierzyć temp. w łazience) lub odczytu temperatury wody powracajacej z pętli podłogi (ten model jest najwyraźniej założony we wskazanej instalacji (wnioskuje po wartościach temp. na pokrętle oraz zabudowaną w puszce konstrukcją zaworu). Podłoga w tym przypadku jest podłaczona pod powrót grzejnika, przynajmniej tak stosuje się te urządzenia - obsługują niewielkie pętle, małe powierzchnię.Działają w ten sposób że woda o wyższym parametrze (powracającym z grzejnika) wpływa do podłogi i studzi się (tzn. stoi bez przepływu) do chwili gdy osiągnie wartość nastawioną na pokrętle. Gdy ją osiągnie zawór wypuszcza wodę z instalacji podłogowej powodując tym samym napływ gorącej wody z powrotu grzejnika, zawór znów zamyka przepływ i woda znowu studzi się w pętli oddając ciepło do podłogi.Jest to taki trochę mało profesjonalny sposób na ogrzewanie podłogowe nie mniej jednak przy małych instalacjach (krótkich pętlach) sprawdza się. Jego minusem jest efekt o którym Pan poniekąd pisze tzn. na poczatku pętli grzewczej, gdzie napływa ciepła woda z powrotu grzejnika, woda ma wysoką temperaturę zaś na końcu pętli jest już ona chłodna. Efektem jest różna temperatura powierzchni podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 04.03.2020 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Do odpowietrzania podłogówki używa się pompy lub trzeba wytworzyć w pętli taki przepływ aby usunąć powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek568 08.03.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Skoro podłoga w niektórych miejscach grzeje a w niektórych jest chłodna to nie do końca oznacza zapowietrzoną pętlę - może to być spowodowane specyfiką pracy tego urządzenia. Urządzenie nazywane jest potocznie RTL-em lub "ogranicznikiem temperatury na powrocie". Może działac na zasadzie odczytu temperatury w pomieszczeniu (wówczas głowica musiałaby wystawać ze ściany aby zmierzyć temp. w łazience) lub odczytu temperatury wody powracajacej z pętli podłogi (ten model jest najwyraźniej założony we wskazanej instalacji (wnioskuje po wartościach temp. na pokrętle oraz zabudowaną w puszce konstrukcją zaworu). Podłoga w tym przypadku jest podłaczona pod powrót grzejnika, przynajmniej tak stosuje się te urządzenia - obsługują niewielkie pętle, małe powierzchnię. Działają w ten sposób że woda o wyższym parametrze (powracającym z grzejnika) wpływa do podłogi i studzi się (tzn. stoi bez przepływu) do chwili gdy osiągnie wartość nastawioną na pokrętle. Gdy ją osiągnie zawór wypuszcza wodę z instalacji podłogowej powodując tym samym napływ gorącej wody z powrotu grzejnika, zawór znów zamyka przepływ i woda znowu studzi się w pętli oddając ciepło do podłogi. Jest to taki trochę mało profesjonalny sposób na ogrzewanie podłogowe nie mniej jednak przy małych instalacjach (krótkich pętlach) sprawdza się. Jego minusem jest efekt o którym Pan poniekąd pisze tzn. na poczatku pętli grzewczej, gdzie napływa ciepła woda z powrotu grzejnika, woda ma wysoką temperaturę zaś na końcu pętli jest już ona chłodna. Efektem jest różna temperatura powierzchni podłogi. Witam A co mógłbym zrobić żeby to ulepszyć ?? bo w tym momencie tak szczerz mówiąc to podłogówka nie spełnia swojej roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 08.03.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 A czy wiem coś więcej na temat tej instalacji, jak długa jest pętla w łazience? Jak ułożona (meander czy spirala)?Czy gdzieś niedaleko łazienki jest inna podłogówka do której możliwe byłoby wpięcie się? Czy odkręcając odpowietrznik płynie cały czas woda czy bębelki powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts