Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kominkiem...czy to na pewno b?dzie takie tanie??

Senser

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do Inki - czy mogłabyś mi polecić coś skutecznego do czyszczenia szyby w kominku?

Chyba niczego specjalnego Ci nie polecę, ja myję takim pospolitym płynem z marketów do czyszczenia szyb kominkowych. Spryskuję porządnie szybę, wycieram ręcznikami jednorazowymi. Zajmuje mi to max 10min, ale czyścić mi się często nie chce...

Ktoś polecił mi kiedyś spryskiwac i czyścić, gdy szyba gorąca, ale ciepło mi wtedy jak nie powiem co (od kominka) i efekty były mierne. Wolę "na zimno" :wink:

czesc wszystkim Inka pisze:

Teraz kominek dla przyjemności, grzeję prądem (podłogówka + akumulacyjne) i super - ustawiam kiedy ma być ciepło i zmiatam do pracy. I w sumie nie wychodzi tak drogo.

jakiej firmy ,mocy masz piece akumulacyjne i na jaką powierzchnie m2

jak ogrzewasz poddasze /jak masz/ .Nie tak drogo za energię to znaczy ile?

Mam najzwyklejsze z Inproela

DGA 16 1600W do pokoju o pow. 13m2

na poddaszu też adekwatne do powierzchni, ustawione na utrzymanie niższej temperatury.

za październik za prąd zapłacę 205zł (w to wchodzi wszystko, łacznie z dużym bojlerem do ogrzania wody), no, ale miesiąc był ciepły :wink:

W najgorszym b.zimnym miesiacu (jeszcze takiego nie było jak mieszkam w domu, ale oceniam na podstawie poprzedniego roku, ale powiedzmy, że temp. spada w nocy do -25st) zapłacę 700zł/m-c

- całkowite zużycia prądu, oczywista, nie tylko ogrzewanie.

Już na wszystko zaczynacie sie patrzeć z punktu widzenia portfela :roll: To sie nie opłaca, tamto za drogie, a tamto nigdy sie nie zwróci.

A co z przyjemnością? Czy w innych sferach Waszego zycia też z niej zrezygnowaliście, bo za kosztowna?

posiadaczka kominka :D

Już na wszystko zaczynacie sie patrzeć z punktu widzenia portfela :roll: To sie nie opłaca, tamto za drogie, a tamto nigdy sie nie zwróci.

A co z przyjemnością? Czy w innych sferach Waszego zycia też z niej zrezygnowaliście, bo za kosztowna?

Ja właśnie po to, by kominek był przyjemnością a nie obowiązkiem zrezygnowałam z niego jako podstawowego źródła ciepła :wink:

Mysle, ze jak ma sie wylozyc kilka tysiecy na kominek DGP lub z plaszczem wodnym, to warto sie wczesniej zastanowic, czy to jest uzasadniona inwestycja. Kto ma w dzisiejszych czasach tyle kasy, zeby wydac kilka tysiecy bez zastanowienia (chyba tylko politycy :D )

pozdrawiam :D

P.s. Zeby jednak nie rezygnowac z przyjemnosci, jakie daje kominek, chyba postawimy tradycyjny.

Jesli ktos ma zamiar traktowac kominek jako zasadnicze (albo jedyne !!) zrodlo ciepla to niech lepiej da sobie spokoj. Kominek powinen sluzyc jako dodatkowe zrodlo ciepla do normalnego ogrzewania CO. Po pierwsze dlatego ze ciezko naladowac kominek i wyjechac na 2tygodniowe ferie, po drugie ktos musi caly czas dokladac a to moze byc uciazliwe i nierealizowalne a po trzecie jaki jest sens robiena z salonu kotlownie ? Ale jako zrodlo ciepla dodatkowego kominek jest jak najbardziej w porzadku. Nie tylko daje tania energie (obecnie najtansza a sadze ze nie zmieni sie to mimo wzrostu cen drewna) ale takze daje przyjemne cieplo (naprawde to co innego niz cieplo z CO) czy przyjemne efekty, nastroj itd. Dlatego sadze ze moda na kominki nie przeminie tak samo jak nie przeminie moda na cieple domy. Kominek warto miec ale nie nalezy na niego patrzec jak na panaceum na wszystko.

D.

Nie popadajcie w skrajności w skrajność...... Po kilku wypowiedziach osób niezadowolonych już zmieniacie plany dot. instalacji kominków.

Kominek w domu jako jedyne źródło energii cieplnej w obecnych czasach jest moim zdaniem nieporozumieniem. Jest to jedyne źródło ciepła którym nie można automatycznie sterować i wymaga stałej obecności osób obsługujących. To już nie te czasy.

Wyznaję zasadę, że kominek (o ile pozwala na to zasobność portfela) powinien w domu być. Ale nie jako podstawowe źródło ciepła lecz jako znaczące uzupełnienie systemu grzewczego i jako "coś" co daje "duszę" domowi

Odnośnie telewizor a kominek.

U mnie się nie gryzie - bo telewizora nie mam. Program w kominku jest znacznie ciekawszy od telewizji. Jeśli coś telewizoropodobnego będzie - to będzie to rzutnik.

A u innych - oglądałem katalog wykonanych kominków mojego "kominkarza". Odniosłem wrażenie że dużo osób buduje kominek po to by na półeczce obok postawić telewizor ...

Pozdrawiam