Cypek 08.11.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Szał na kominki do ogrzewania domu mija tak jak mija szął instalacji gazowych. Bo którz by się chciał wrócić do etapu piecy kaflowych i dzień zaczynać od palenia w kominku.KOMINEK TYLKO DO OZDOBY (wg mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 08.11.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 skutecznie zniecheciliscie mnie do wszelkich kominkow w domu, nawet tradycyjnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 08.11.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 EBI, nie przesadzaj - naprawdę przyjemnością jest zapalić od czasu do czasu w kominku - popatrzeć na ogień.Drewno ,, jeszcze" cały czas jest najtańszym nośnikiem enrgii.Dla mnie , nawet jesli byłoby droższym to jest warto postawić właśnie dla przyjemnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 08.11.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 do Inki - czy mogłabyś mi polecić coś skutecznego do czyszczenia szyby w kominku? Chyba niczego specjalnego Ci nie polecę, ja myję takim pospolitym płynem z marketów do czyszczenia szyb kominkowych. Spryskuję porządnie szybę, wycieram ręcznikami jednorazowymi. Zajmuje mi to max 10min, ale czyścić mi się często nie chce... Ktoś polecił mi kiedyś spryskiwac i czyścić, gdy szyba gorąca, ale ciepło mi wtedy jak nie powiem co (od kominka) i efekty były mierne. Wolę "na zimno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 08.11.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 czesc wszystkim Inka pisze: Teraz kominek dla przyjemności, grzeję prądem (podłogówka + akumulacyjne) i super - ustawiam kiedy ma być ciepło i zmiatam do pracy. I w sumie nie wychodzi tak drogo. jakiej firmy ,mocy masz piece akumulacyjne i na jaką powierzchnie m2 jak ogrzewasz poddasze /jak masz/ .Nie tak drogo za energię to znaczy ile? Mam najzwyklejsze z Inproela DGA 16 1600W do pokoju o pow. 13m2 na poddaszu też adekwatne do powierzchni, ustawione na utrzymanie niższej temperatury. za październik za prąd zapłacę 205zł (w to wchodzi wszystko, łacznie z dużym bojlerem do ogrzania wody), no, ale miesiąc był ciepły W najgorszym b.zimnym miesiacu (jeszcze takiego nie było jak mieszkam w domu, ale oceniam na podstawie poprzedniego roku, ale powiedzmy, że temp. spada w nocy do -25st) zapłacę 700zł/m-c - całkowite zużycia prądu, oczywista, nie tylko ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.11.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Już na wszystko zaczynacie sie patrzeć z punktu widzenia portfela To sie nie opłaca, tamto za drogie, a tamto nigdy sie nie zwróci. A co z przyjemnością? Czy w innych sferach Waszego zycia też z niej zrezygnowaliście, bo za kosztowna? posiadaczka kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 08.11.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Już na wszystko zaczynacie sie patrzeć z punktu widzenia portfela To sie nie opłaca, tamto za drogie, a tamto nigdy sie nie zwróci. A co z przyjemnością? Czy w innych sferach Waszego zycia też z niej zrezygnowaliście, bo za kosztowna? posiadaczka kominka Ja właśnie po to, by kominek był przyjemnością a nie obowiązkiem zrezygnowałam z niego jako podstawowego źródła ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 08.11.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Już na wszystko zaczynacie sie patrzeć z punktu widzenia portfela To sie nie opłaca, tamto za drogie, a tamto nigdy sie nie zwróci. A co z przyjemnością? Czy w innych sferach Waszego zycia też z niej zrezygnowaliście, bo za kosztowna? posiadaczka kominka Mysle, ze jak ma sie wylozyc kilka tysiecy na kominek DGP lub z plaszczem wodnym, to warto sie wczesniej zastanowic, czy to jest uzasadniona inwestycja. Kto ma w dzisiejszych czasach tyle kasy, zeby wydac kilka tysiecy bez zastanowienia (chyba tylko politycy ) pozdrawiam P.s. Zeby jednak nie rezygnowac z przyjemnosci, jakie daje kominek, chyba postawimy tradycyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.11.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 E, to chyba będziemy mieć kominek, niech sie moje chłopaki cieszą. Najgorzej jak człowiek nie wie czego chce. Ale będzie skromny z tanim wkładem. Skołowana Ela / Całuski dla Darusia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 08.11.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Jesli ktos ma zamiar traktowac kominek jako zasadnicze (albo jedyne !!) zrodlo ciepla to niech lepiej da sobie spokoj. Kominek powinen sluzyc jako dodatkowe zrodlo ciepla do normalnego ogrzewania CO. Po pierwsze dlatego ze ciezko naladowac kominek i wyjechac na 2tygodniowe ferie, po drugie ktos musi caly czas dokladac a to moze byc uciazliwe i nierealizowalne a po trzecie jaki jest sens robiena z salonu kotlownie ? Ale jako zrodlo ciepla dodatkowego kominek jest jak najbardziej w porzadku. Nie tylko daje tania energie (obecnie najtansza a sadze ze nie zmieni sie to mimo wzrostu cen drewna) ale takze daje przyjemne cieplo (naprawde to co innego niz cieplo z CO) czy przyjemne efekty, nastroj itd. Dlatego sadze ze moda na kominki nie przeminie tak samo jak nie przeminie moda na cieple domy. Kominek warto miec ale nie nalezy na niego patrzec jak na panaceum na wszystko. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.11.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Dzięki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.11.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Nie popadajcie w skrajności w skrajność...... Po kilku wypowiedziach osób niezadowolonych już zmieniacie plany dot. instalacji kominków. Kominek w domu jako jedyne źródło energii cieplnej w obecnych czasach jest moim zdaniem nieporozumieniem. Jest to jedyne źródło ciepła którym nie można automatycznie sterować i wymaga stałej obecności osób obsługujących. To już nie te czasy.Wyznaję zasadę, że kominek (o ile pozwala na to zasobność portfela) powinien w domu być. Ale nie jako podstawowe źródło ciepła lecz jako znaczące uzupełnienie systemu grzewczego i jako "coś" co daje "duszę" domowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.11.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 podpisuję się pod tym, co napisałeś - kominkom TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.11.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Jako jedyne źródło mowy nie ma! W czasie wyjazdu czy choroby...?Ale jako dodatkowe i nawet główniejsze,ale jak się jest i pilnuje to jak najbardziej! U mnie też tak będzie: kominek +DGP i piec gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 08.11.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Wowka, jak najbardziej masz racje !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 08.11.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Witam! Ja też zgadzam się z Wowką. Kominkom zdecydowanie mówię - TAK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 08.11.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Kiedy zaczynałem budowę kominek miał być - ale po obserwacjach u znajomych stwierdziłem że kotlownia w salonie to lekka przesada. Jeśli kominek to tylko jako ozdoba który rozpalam kiedy mam ochotę i chęci i dla stworzenia klimatu domu. Ale póki co to nie mam i pewnie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.11.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ...Wg mnie zalety nieposiadania kominka:... ...- telewizor nie gryzie sie z kominkiem... Poniżej jest przykład kominka, który nigdy nie będzie się "gryzł" z telewizorem: http://www.inspiracje2004.republika.pl/Inspiracje/1/Kominek1.JPG Tą fotografię opublikował _ZBYCH_ w wątku <<>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 08.11.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Odnośnie telewizor a kominek. U mnie się nie gryzie - bo telewizora nie mam. Program w kominku jest znacznie ciekawszy od telewizji. Jeśli coś telewizoropodobnego będzie - to będzie to rzutnik. A u innych - oglądałem katalog wykonanych kominków mojego "kominkarza". Odniosłem wrażenie że dużo osób buduje kominek po to by na półeczce obok postawić telewizor ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 08.11.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Kiepscy to woleli patrzec w pralke: Gacie, skarpety, koszulka... koszulka, gacie, .... Ja ci mowie Cycu ze Ktos nad tym czuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts