Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Slimko 12KW czy ogniwo eko pellet

Recommended Posts

Gość Arturo72
Witać górnika , fakt że na Śląsku już śpiewają powoli o całkowitym zakazie palenia stałymi paliwami , słyszałem że Rybnik i Ruda Śląska medytuje nad tym

I bardzo dobrze, oby jak najszybciej...

No u mnie w Opolskim idzie reklama taniego peletu w radio a jak wejdziesz na ich stronę to ten tani pellet kosztuje 1200 zł/tona i nie wiele brakuje do 1,5 tysiaka . za 1200zł mam 1,5 tony dobrego ekogrocha 28mj a nie 18mj , chyba idiotów szukają a że tacy są to niech mu płacą .

Jeśli tani u was kosztuje 1200 tyle to ile certyfikowany A1? Weź sobie wygogluj , ja tam widzę znane brandy premium A1(Lava,Barlinek,Olczyk,Poltarex,Fabich) poniżej tysiąca 850-990zł .Pellet to się kupuje przed sezonem kiedy jest tańszy a nie w trakcie.Co z tego że masz kalorycznego grocha jak zimy nie ma a on ciągle pali .To tak jak by mieć dziurawe wiadro na wodę.Grochowiec fanie się sprawdzi jak mamy dużą nieocieploną budę i zimę trzy miechy non stop z temperaturami grubo poniżej zera.Przy zimach z huśtawką temperatury grochowiec słabo się sprawdza mimo ,że ma bardziej kaloryczne paliwo.

Gość Arturo72
A u mnie kosztuje 400 zł /tona.

Dobre przebicie, rób interes, kup 10000t za 400zl a sprzedaj to za 1000zl a nie za 1200zl, kupców jak mrowkow się znajdzie :D

Po miesiącu masz nową Giulette a i nowy dom gratis :D

Edytowane przez Arturo72

Jeśli tani u was kosztuje 1200 tyle to ile certyfikowany A1? Weź sobie wygogluj , ja tam widzę znane brandy premium A1(Lava,Barlinek,Olczyk,Poltarex,Fabich) poniżej tysiąca 850-990zł .Pellet to się kupuje przed sezonem kiedy jest tańszy a nie w trakcie.Co z tego że masz kalorycznego grocha jak zimy nie ma a on ciągle pali .To tak jak by mieć dziurawe wiadro na wodę.Grochowiec fanie się sprawdzi jak mamy dużą nieocieploną budę i zimę trzy miechy non stop z temperaturami grubo poniżej zera.Przy zimach z huśtawką temperatury grochowiec słabo się sprawdza mimo ,że ma bardziej kaloryczne paliwo.

Co ty masz za problem z tym , każdy nowy kocioł ma sterownik pid który moduluje od 30 do 100 procent i jak ja mam kocioł 10kw to moc minimalna 30 proc to właśnie 3kw więc sobie pyka na takiej mocy ba nawet moge zjechać do 2kw bez uszczerbku na ekologi itp , spala czyściutko i kosztowo nie do pobicia jak narazie a co bedzie za 5 czy 10 lat to czas pokaże , dawki podawana przez podajnik to są dosłownie gramy , inaczej mówiąc jak by podajnik pracował całą godzinę bez przerwy to jest w stanie podać 6,5 kg/godz a on podaje 2 sek na 35 sekund przerwy .przelicz to i dodaj do tego stały ale modulowany nawiew to masz płomyczek jak że świecy dopalony do granic możliwości .

Oj chłopie ty dalej nie rozumiesz działania kotła podajnikowego i wszystko próbujesz porównac do zasypowego dolniaka , kotły podajnikowe działają inaczej zmniejszając dawkę paliwa zmniejsza się też nadmuch ale nie tyle ile procentowo zmniejsza się podawanie tylko o 1/4 tego i w efekcie spalanie zawsze jest całkowite czy to na max czy min mocy , szkoda twego klepania i dobrze jak byś to zrozumiał bo będziesz przypominał błazna jak dalej to będziesz chciał udowodnić , my tu nie mówimy o starych kotłach i jeszcze starszych sterownikach tylko o sterownikach typu Z-PID , nie wiem czy to zrozumiesz ale sprawności ani ekologi to nie zmniejsza i tyle .

Panowie dajcie spokój z tymi przepychankami, po co to komu?

Ja groszkowca nie chcę i nie mogę zamontować, wyprzedzę fakty i od razu napiszę że gazu również - po pierwsze że będzie u mnie w drodze najszybciej za 5 lat, a po drugie...bo nie chcę gazu.

U nas ceny pelletu w zależności od pory roku to ok. 650-1200zł.

Czyli wg Was lepszy jest pionowy wymiennik, tak jak w ogniwie? Macie jeszcze jakieś inne kotły do polecenia z pionowym wymiennikiem?

mtdeusz, a szanowny Pan w czymś pomoże? Coś podpowie, zaproponuje? Bo jak na razie widzę sam zamęt Pan wprowadzasz i dziwne docinki do ludzi którzy chcą bezinteresownie mi pomóc.

Jak masz Pan wiedzę i doświadczenie z jakimś pelleciakiem to zaproponuj Pan coś... Jestem wdzięczny za każdą radę i szanuję wasz poświęcony na to czas bo sam nie mam na ten temat tak dużej wiedzy.

Ze swojej strony, jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy w dietetyce bądź w auto-detailingu to służę pomocą.

No to może zostać przy tym ogniwie? Czyszczenie z tego co widziałem jest bajecznie proste przy ich pionowym wymienniku. Zraziła mnie tylko jakość "wykonania" po otwarciu frontowych drzwiczek... Na blasze widoczne były jakieś wżery, spawy też do pierwszej klasy się nie zaliczały. Nie wiem czy zwracać na takie pierdoły uwagę czy to tylko nic nie ważna kosmetyka.

• 1 year później...
No to może zostać przy tym ogniwie? Czyszczenie z tego co widziałem jest bajecznie proste przy ich pionowym wymienniku. Zraziła mnie tylko jakość "wykonania" po otwarciu frontowych drzwiczek... Na blasze widoczne były jakieś wżery, spawy też do pierwszej klasy się nie zaliczały. Nie wiem czy zwracać na takie pierdoły uwagę czy to tylko nic nie ważna kosmetyka.

Cześć i co kolego kupiłeś w końcu?

Też chce kupić ogniwo 18 ale mam 200 m 2 z CP wychodzi mi ok 16 kw plus cwu ze 2 kw na 5 osób.