Nervil18 02.03.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 (edytowane) Czy ktoś ma pomysł czym przykleić płytę OSB do tynku gipsowego? Może jakiś klej w stylu pianki rozprężnej czyli aplikowany z puszki? Mam trochę kleju do klejenia plyt k-g ale nie jestem pewny czy to będzie trzymać.... Edytowane 2 Marca 2020 przez Nervil18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 02.03.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 ja bym walnął na klej montażowy + kilka kołków do ściany normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.03.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Zagruntuj ścianę + płytę osb i klejem do płytek możesz kleić. Opcjonalnie piana klej tytan do k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.03.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A może przewrotnie: a może inna płyta niż OSB? Po co chcesz mieć OSB przyklejona do tynku gipsowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 03.03.2020 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Czy ktoś ma pomysł czym przykleić płytę OSB do tynku gipsowego? Może jakiś klej w stylu pianki rozprężnej czyli aplikowany z puszki? Mam trochę kleju do klejenia plyt k-g ale nie jestem pewny czy to będzie trzymać.... Pianoklej da radę . Ja używałem 60sekund Tytan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.03.2020 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 buduję ściankę działową i kładę płytę OSB a na to idzie płyta K-G. Płyta montowana do profili pionowych i zachodzi ok 40 cm na ścianę murowaną na której jest tynk gipsowy. Dla bezpieczeństwa chce ją własnie przykleić. Chyba skorzystam własnie z ,,60sekund Tytan" bo wydaję mi się rozsądnym rozwiązaniem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 03.03.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 A meble są zrobione z litego drewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.03.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 A meble są zrobione z litego drewna... Niektóre tak. A te z płyty są inaczej robione niż OSB, - i mają dopuszczenia do wnętrz co przy OSb zdaje się nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.03.2020 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Czyli czym zastąpić OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.03.2020 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Jest to ściana działową w lokalu usługowym, wypada żeby była trochę mocniejsza od zwykłej ścianki z k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 03.03.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Czyli czym zastąpić OSB? Sklejka ma mniejszą zawartość formaldehydów . W USA używa się sklejki właśnie z w/w względów . Kolega "stos" ma racje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.03.2020 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Coś co znalazłem w necie :Formaldehyd zabija powoli i codziennie. Ten rakotwórczy związek wdychamy w naszych mieszkaniach, myjemy nim głowę, czyścimy zatłuszczone naczynia, malujemy paznokcie, gdy otworzymy szafę i założymy nową bluzkę. Czyli to paskudztwo jest we wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Jest to ściana działową w lokalu usługowym, wypada żeby była trochę mocniejsza od zwykłej ścianki z k-g Fermacell gipsowo-wloknowy Nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 03.03.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 A te z płyty są inaczej robione niż OSB, - i mają dopuszczenia do wnętrz co przy OSb zdaje się nie występuje. Są inaczej robione, gdyż są laminowane. Jak obrobisz płytę OSB, czyli np. zakryjesz ją płytą GK, wyjdzie na to samo. Widziałeś, aby ktoś miał w domu wystrój w płyty OSB? Ja też nie. A w Hameryce prawie nikt nie robi ze sklejki ze względu na cenę. Używają jej tylko wtedy, gdy chcą mieć większą sztywność. No i jak mają więcej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 03.03.2020 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Czyli zostaje przy OSB i na to płyta k-g.,będzie mocno i solidnie. Fermacell gipsowo-wloknowy bardzo ciekawe rozwiązanie tylko że 2 razy droższe niż płyta OSB i myślę że w. Mojej okolicy czegoś takiego nie dostanie łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Czyli zostaje przy OSB i na to płyta k-g.,będzie mocno i solidnie. Fermacell gipsowo-wloknowy bardzo ciekawe rozwiązanie tylko że 2 razy droższe niż płyta OSB i myślę że w. Mojej okolicy czegoś takiego nie dostanie łatwo Nie jest 2* drożej bo; Prosty montaż w Twoim przypadku , a robocizne/czas trzeba kalkulowac Nie ma 2 warstw czyli OSB plus gk Nie ma wad OSB i nie ma wad gk Tyłek trzeba ruszyć a nie lerła czy łobi... Chwila w Googlach i w promieniu 30km znajdziesz dystrybutora fermacella. I masz gotowe i prawdopodobnie spełniające wszystkie oczekiwania rozwiązanie, z pewnym montażem . Jakościowo świetne i sumarycznie tańsze niż w/w kombinacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 05.03.2020 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) dzięki fighter1983 za dobre rady. Przemyślę wszystko na spokojnie i coś wybiorę . Mam jeszcze pytanko , muszę zrobić pomost techniczny na wiązarach i tu chyba zdecydowanie najlepsza będzie płyta OSB, tylko jaka grubość płyty będzie wystarczająca ? Przerwy między wiązarami to jakieś 112 cm. Ciężar do uniesienia to tak ok 130 kg. A co sądzicie o łączeniu płyt tzn. żeby kłaść przykładowo płytę osb 12mm i na to kolejną płytę 12 mm co daje nam w sumie 24mm . Chodzi mi tu przede wszystkim o wygodę wpakowania tam tych płyt... Edytowane 5 Marca 2020 przez Nervil18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 05.03.2020 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Czyli zwykle deski 35mm czy może heblowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 05.03.2020 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Szczerze to jak na pomost techniczny który ma służyć tylko do tego by co jakieś 5 lat można było przeprowadzić przegląd techniczny yo trochę za bogato:-) może kupię zwykle deski i je pomaluje impregnatem i tyle skoro twierdzisz że będzie to Lepsze niż OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts