Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skuteczny ?rodek przeciwbólowy - pomocy!!!pilne!!!

Gość

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Funia - aparaty mają różne ceny, to chyba zależy od dentysty i samego aparatu.Ja już mam po tygodniu efekty, tak że za rok będzie po kłopocie.Właściwie to żaden kłopot.Namiary mogę Ci posłać na priva.

A co to za "tymczasowy" aparat? Ja od soboty mam klamerki - ale nie szafirki tylko wersja standard - metal;-) Koszt - 1200PLN, plus co miesiąc wizyta na podkręcanie śruby :wink:

Na razie mam przymusową dietę bo nie mogę nagryzać i od 4 dni wciągam jogurty...chyba przestaję je lubić :evil:

I tak przez rok :lol:

tymczasowy,tzn do zdejmowania,taki drucik.Taki metalowy - na rok,dwa ma mieć moja Patysia.Wybrała sobie z seledynowymi serduszkami i gwiazdkami :D A mój będzie przezroczysty.A teraz noszę pilnie ten tymczasowy i już tak wiele osób się mnie pytało gdzie,co i jak,że chyba jestem żywą reklamą. :)

A co do ceny to są uzależnione od firmy,rodzaju aparatu i w bardzo dużym stopniu od samego dentysty.Ta moja ma ceny jak na zachodzie chyba,najwyższe.Byłam u niej z 5 lat temu i potem co pół roku do lakierowania,już u innych stomatologów,ze względu na te ceny właśnie.I wszyscy mi mówili - o jakie perełki,tu nie ma co robić.I tak sobie żyłam w tym samozadowoleniu.Aż przyszła kryska na matyzka - chyba niedowidzieli,bo teraz chodzę już drugi tydzień do Pani Dorotki - dzień w dzień.Jutro na lakier - czyli finiszuję :lol:

Polecam każdemu,bez względu na wiek.Nawet koniecznie!

I jeszcze raz dziękuję Wam za wsparcie.mam nadzieję, że się "wybolałam "na zapas :wink:

Mwanamke

Kurczę,dlaczego Cię to boli?Nie powinno chyba?Może za mocno podkręcasz?Nie możesz się tak męczyć tyle czasu.

Funia - daj się namówić,proszę..

Polecę Ci ortodontkę i dentystkę mojej córki - o połowę tańsza, a efekty u mojego Pysiorka są niesamowite.Wpadnij kiedyś do mnie,zapraszam serdecznie,pokażę Ci zdjęcia.Nie odpuszczę Ci Funia!Nawet nie wiesz,że niewiele brakowało, a były byśmy może sąsiadkami?Tak z 5 lat temu,zanim kupiliśmy to mieszkanko.Dokładnie naprzeciwko tych słodkości,które wszyscy uwielbiamy.Wiesz o kogo chodzi,prawda?Baaardzo tanio to wtedy było ale niestety i tak nie dla nas.Ale myślałam o tym miejscu baardzo długo.I jeździłam tam często.Cudne miejsce,las za domem.Pozdrawiam Funia i koniecznie napisz.

Mwanamke

Kurczę,dlaczego Cię to boli?Nie powinno chyba?Może za mocno podkręcasz?Nie możesz się tak męczyć tyle czasu.

Ależ ja nic nie podkręcam!!! Od kręcenia jest ortodonta , a ja aparat noszę od soboty dopiero - czuję jedynki - nie mogę nimi gryźć i tyle - małżonek robi mi jedzonko jak dla bezzębnej babuni :lol:

A boleć w ogóle podobno ma! I w sumie to nawet logiczne - wywierasz nacisk na zęby i próbujesz je przesunąć w inne miejsce - no to się buntują :wink:

Ale nie jest to jakis ból wymagający ciągłego łykania leków p/bólowych...da się wytrzymać

Mwanamke

To dobrze,że da się wytrzymać.Może i wtedy szybciutko pójdzie.Zapytałam dlatego,że jak leżałam ostanio na fotelu to przyszła akurat pacjentka w aparacie,taka pani koło 40 -ki.I cały weekend ją bolało.A moja pani doktor odpowiedziała jej,że nie może boleć,najwyżej taki minimlny ucisk,że miała zadzwonić, nawet w niedzielę to by coś poradziła.

Ale dużo może zależy też od samych ząbków?Nie wiem,nie znam się.

Powiem tylko na pocieszenie,że poznałam pewną pacjentkę.Miała taki kłopot,że chciała wyrwać zęby i wstawić implanty.Inni dentyści nawet byli za,chcieli wstawić koronki (implanty robi tylko ta moja lekarka,bo to na to trzeba mieć specjalną wiedzę,a ceny zdecydowanie dla bogaczy - 2,5 tys - 10 tys. za jeden ząb!!!).Ale o implantach nie było mowy - nie u mojej pani doktor :) Zrobiła aparat,pacjentka się zawzięła i ostro wzięła za prostowanie i teraz super efekt.Bez wyrywania zębów i kosztów rzędu min. 20 tys. zł.

Mój dentysta mówił,że implanty to ostateczność.Ponoć jest bardzo dużo "odrzutów".No w sumie to metal w kość.

A teraz coś z życia-autentyk.

Na wakacjach w ciepłym kraju wybraliśmy się na wycieczkę.Rano podjechał mikrobus,wsiadamy ,czekamy na jeszcze jednego gościa,którego nazwaliśmy Brodaty.Pocieszny koleś.

Idzie Brodaty.

-Dzień dobry! Co tak późno?

-Sse,pfe,sse.

-Co Panu jest?

-Kupfiłem swcoraj susone (o ile pamiętam) ananasy.

-No i co?

-Zasąłem głyść i sesnaście implantów mi w nich sostało!A dafała mi sto lat gfarancji(dentystka)!

Faktycznie gość zostawił w suszonym owocu prawie całą klawiaturę.Pokazał nam potem tego ananasa z szesnatoma wbitymi w niego implantami. :D

Mimi, a o co chodzi z tym lakierowaniem i to codziennie?

Implanty - lekarze z PAMu polecaja. Sprawdzali statystyke i w sumie odrzuty dotycza osob starszych ok 40-50 wzwyz :wink:. Wiaze sie to czesto z menopauza u kobiet (brak hormonow, osteoporoza) i zlym trybem zycia u mezczyzn (palenie, niedostateczna higiena jamy ustnej, strach przed wizyta i nieleczone choroby przyzebia). Natomiast gdy z jakichs powodow implanty wstawia mlody czlowiek - to jest ok 90% przyjetych implantow. 10% - zla higiena, uczulenia, incydentalna nietolerancja ciala obcego - wtedy nawet nie trzeba usuwac operacyjnie, bo kosc sie zmiekcza, ropieje i implant sam wylatuje oczywiscie z bolami.

Sama chcialam wstawic implanta, ale jakos psychicznie nie moge sie przygotowac na wiertarke wiercaca mi dziaslo na zywca tzn ze znieczuleniem ale czuwajac. (a pod narkoza nie moge). :cry:

Mwanamke

To dobrze,że da się wytrzymać.Może i wtedy szybciutko pójdzie.Zapytałam dlatego,że jak leżałam ostanio na fotelu to przyszła akurat pacjentka w aparacie,taka pani koło 40 -ki.I cały weekend ją bolało.A moja pani doktor odpowiedziała jej,że nie może boleć,najwyżej taki minimlny ucisk,

Bo tak właśnie jest - ucisk, z czasem coraz mniej odczuwalny - jeno gryźć nadal się nie da 8)

Ja na implanty nie patrzę, bo nie mam takiej potrzeby - mam dość miejsca na wędrówki kłów bo całkiem przy okazji korekty zgryzu ( rozwalonego m.in bruksizmem) zlikwiduja mi diastemię...a tak się do niej przyzwyczaiłam :lol:

Szczerze mówiąc zdziwiłam się, że kobiecie z taką datą urodzenia lekarze proponują jakieś aparaty korekcyjne, które są popularne ale w przedziale wiekowym - naście lat...ale cóż..może to nowy sposób na odmładzanie?? :o :D

Agniesia

lakierek robi się tylko raz,kiedy wszystkie zęby są idealnie zdrowe.Dentyska żartuje sobie, że to prezent dla wybrańców...nie tak na serio każy może sobie zafundować taki zabieg,jak jest wszystko absolutnie ok.

To lakier nie ozdobny, tylko jakieś lekarstwo chyba, nie mam pojęcia,pachnie jak lakier do paznokci,trochę szczypie i chyba też jest zapach fluoru, ale nie jestem pewna,

co do implantów - nie mam pojęcia jak to jest i mam nadzieję, że nigdy nie będę potrzebowała :)

Co do codziennych wizyt - ciut leczenia ,ciut laserów,już nie piszę więcej, bo i tak mi głupio, że tak na forum o tym piszę :oops: jeśli się jednak ktoś zdecyduje na aparat albo przełamie strach, to się opłacało tak odkryć chyba :) Najlepsi są mężczyźni,pewno nie wszyscy,ale większość.Idą jak już jest total bałagan i chcieli by wszystko od razu,za jednym zamachem,a najlepiej to w narkozie :D Niektórych trzeba zabrać za łapkę i zaprowadzić.Chociaż wczoraj w gabinecie (teraz biegam z 3 letnią Juleczką) jeden pan zdezerterował :lol: A żonka tak miło prosiła "no ,teraz Ty,nie bój się, tylko pokaż co tam się dzieje, pani doktor nic nie ruszy".pani doktor nic nie ruszyła, bo pan też się nie ruszył,z kanapy w poczekalni :lol: Pozdrawiam i zmykam, mało czasu na pisanie.jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i miłe słowa.

Mwanamke

Aparat to nie jest kwestia wieku,lecz głównie zdrowia,zapobieganie paradontozie albo chorobom w trudno dostępnych,bo ściśniętych zębach.

A jesli komuś chodzi o odmłodzenie się - też dlaczego nie??????????????Przecież to połowa życia dopiero!

Niby tak...ale za pierwszym razem zdziwiłam się, że mam go założyć...co lepsze moja mama popukała się w głowę :)

Przekonały mnie względy nader praktyczne - ten aparat jest mi potrzebny !

A że przy okazji noszenie aparatu ma całkiem niezłe konotacje w społeczeństwie to tylko ułatwia sprawę.....

Przed założeniem szukałam więcej informacji w sieci ..trafiłam nawet na taka śmieszną stronkę - zdecydowanie dla kobiet ja stworzyli

:D http://pbhs.com/ortho/braces/braces.html

Fajnie, że taraz aparat się dobrze kojarzy :D Moja 6-cio letnia córka marzy o aparacie na zęby. Na razie nie ma wskazań Biedulka i bardzo ubolewa, ale pocieszamy ją, że jak już jej wszystkie zęby urosną to może wreszcie któryś będzie wymagał pomocy. Na razie musiała się zadowolić 2 plombami: żółtą i zieloną - za to obie z brokatem!!

to dobrze ze juz po bólu, znam go z autopsji, koszmar! najgorszy jaki moze byc!

natspenym razem cierpiącym polecam aspirynę, potrafi nie tylko znieczulic, ale i prowadzi do znieczulenia/odretwienia języka, dziąseł, pomaga oczywiscie doraznie, dopóki nie ustalimy przyczyny bólu,

wszelkie paracetamole i inne takie mzona sobie darowac

• 2 years później...
  • 2 weeks później...